Jonathan Dahlén.
Foto: Ronnie Rönnkvist
HockeyAllsvenskan

Efter tunga fjolåret – nu har Dahlén hittat rätt: "Njuter av att vara ute på isen"

ANNONS

Jonathan Dahlén värvades till Timrå som en storstjärna. Hittills har han motsvarat alla förväntningar. Den stora anledningen till det är att han har hittat tillbaka till glädjen med ishockeyn. 
– Allting har flutit på och jag har väldigt skoj ute på isen. Det är en otrolig skillnad mot starten på förra säsongen, säger 21-åringen till hockeysverige.se.

Förväntningarna på Jonathan Dahléns återkomst till Timrå har nästintill varit hysteriska. På Hockeyallsvenskans upptaktsträff målades han upp som frälsaren för hela ligan. Ganska tufft ok för en 21-åring att bära som dessutom har en tung säsong i AHL bakom sig.

Nu har det bara spelats fem omgångar men Dahlén har uppfyllt alla höga förväntningar med råge. Så här långt har han svarat för fyra mål och totalt elva poäng. Dessutom leder hans Timrå Hockeyallsvenskan, men framförallt sprudlar Jonathan Dahlén av spelglädje. När hockeysverige.se inför säsongen talade med förbundskaptenen Johan Garpenlöv såg han med spänning ser fram emot Jonathan Dahléns återkomst i svensk hockey.
– Det är jättekul för svensk ishockey att Jonathan är hemma och spelar igen. Så känner jag verkligen. När det gäller landslaget håller vi självklart ett lite öga på Jonathan och följer honom i Hockeyallsvenskan.
– Det är en talangfull spelare. Om har får tillbaka självförtroendet efter förra säsongen så tror jag att vi kommer få se ett offensivt hot. Om det sedan räcket till landslaget eller inte får tiden utvisa, men vi kommer hålla koll på honom. 

"ÄLSKAR VERKLIGEN ATT VARA HÄR OCH SPELA"

När hockeysverige.se får en intervju med Jonathan Dahlén efter inledande fem matcherna lyser det verkligen igenom hur kul han tycker det är att vara tillbaka i Timrå.
– Jag valde Timrå före SHL. Jag skulle inte välja något annat lag i Hockeyallsvenskan än Timrå, berättar Jonathan Dahlén och fortsätter:
– Timrå betyder väldigt mycket för mig. Jag trivs bra och älskar verkligen att vara här och spela. Det betyder sjukt mycket för mig och det kanske är svårt att säga mer om vad jag tycker om Timrå än så.

johan-garpenlov-14-1569928808.jpgDen svenska förbundskaptenen Johan Garpenlöv säger att han håller koll på Dahléns framfarter. Det kan därför bli aktuellt med landslagsspel för 21-åringen.Foto: Ronnie Rönnkvist

Elva poäng på fem matcher, hur ser du på din egen inledning av serien?
– Den har väl varit bra tycker jag. Det har stämt bra i den kedjan (Jens Lööke och Albin Lundin) jag spelar med. Lundin är verkligen en center jag älskar jag att spela med.

Kan du känna att det finns en liknande kemi mellan Lundin och dig som det gjorde mellan dig och Elias Pettersson?
– Det är två helt olika sorts spelare och Elias är Elias. Det går inte att jämföra någon med honom.
– Jag passar väldigt bra med en center som Albin. Han är en av dom roligaste jag har spelat med i min karriär, centermässigt. Han lägger ut pucken på ett bra sätt, har ett fantastiskt bra skott och jobbar hårt både offensivt och defensivt. Det gör att vi får mycket ytor. Vi fungerar väldigt bra och har en grym kemi i vår kedja. 

HAR ÅTERFUNNIT SPELGLÄDJEN

Timrå har också inlett serien på ett imponerade sätt och toppar Hockeyallsvenskan före Björklöven.
– Det har varit en fantastisk laginsats än så länge. Vi krigar verkligen för varandra, men vi har ännu inte spelat vår bästa hockey eller matcher.
– Vi väntar fortfarande på en riktigt bra prestation. Ändå har vi tagit 13 av 15 poäng. Det säger en del om krigarinstinkten i laget. Alla täcker skott, jobbar hårt i det defensiva samtidigt som vi har ett bra boxplay och fantastiska målvakter som stått på huvudet. Det känns väldigt lovande.

Jonathan Dahlén hade det tuff förra säsongen med ett ganska svagt förtroende hos Vancouvers ledning. Säsongen avrundades med att Dahlén såldes vidare till San Josés organisation där han avslutade med spel i AHL för San José Barracudas.
– Jag tycker det är ganska roligt med hockey, svarar Dahlén med ett skratt när vi frågar honom om skillnaden på honom som hockeyspelare den här säsongen jämfört med den förra.
– Det har varit väldigt skoj här i Timrå och jag njuter verkligen av att vara där ute. Dessutom har vi ett bra gäng och bra ledare. Allting har flutit på och jag har väldigt skoj ute på isen. Det är en otrolig skillnad mot starten på förra säsongen.

Betyder just det här med att hela tiden känna spelglädje extra mycket för att du ska lyckas?
– Det var ju därför jag började spela hockey. När man inte känner spelglädjen längre kan man nästan lika gärna lägga av. Det var glädjen som gjorde att jag startade med hockey och har fortsatt med den.
– Det är viktigt att se på hockeyn med glädje och inte som ett jobb. Om man börjar se det enbart som ett jobb är man farligt ute och den inställningen gillar jag inte alls. Jag tror att det var där det brast lite för mig förra säsongen, att det sågs mer som ett jobb.
– Om jag ska göra mitt ”jobb” måste jag ha roligt eftersom det var därför jag började spela hockey. Har jag kul så gör jag mitt ”jobb”, om vi nu ska kalla det så. Jag måste ha roligt och det är, som sagt var, anledningen till att jag spelar hockey. 

KÄNNER INGEN STRESS ATT ÅTERVÄNDA TILL NHL

Det måste ha varit ett tufft beslut att vända hem just när du skulle kriga om en plats i NHL, vad fick dig att bestämma dig för att ta det här beslutet?
– Jag kände att jag behövde det här och då gjorde jag så (skratt). Svårare än så var det faktiskt inte.
– Jag gick till mig själv, funderade, vad vill jag göra, vad är bäst för mig i min karriär just nu? Då tyckte jag att det här var det rätta för mig att göra. Dessutom fick jag full stöttning från San José när jag tagit mitt beslut.
– San José valde att låna ut mig. Det är också dom som äger mina rättigheter och betalar min lön. Jag är otroligt glad att dom står bakom i vad som är bäst för mig. Oftast är det då man lyssnar på sig själv som det blir bäst i slutändan.

Dahlén har inte heller stängt några dörrar till NHL.
– Nej, absolut inte. Det här är bara en nystart eller omstart. Sedan vet man aldrig vad som händer. Jag har fått en bra start på den här säsongen och jag hoppas att vi kan gå långt. Efter det får jag ta beslut om nästa säsong.
– Då är jag fortfarande bara 22 år så jag känner ingen stress eller någonting. Varje beslut jag kommer ta i min karriär kommer jag ta själv och utifrån min magkänsla. 

190922po021-1569166203.JPGJonathan Dahlén hyllades med ett tifo i sin första hemmamatch efter återkomsten.Foto: Pär Olert/Bildbyrån
Det är en nästan galet stor förväntan på att du ska prestera och leverera den här säsongen, hur hanterar du det?
– Jag har mina egna krav på mig själv och från lagkamrater, vilket är viktigast. Utifrån det bryr jag mig inte om det andra så mycket.
– Den här omstarten gör jag i Timrå för att jag vill hitta glädjen och tycka hockeyn är rolig igen. Det går hand i hand med att det går bra.
– Det har gått bra än så länge och det brukar gå bra i Timrå eftersom jag tycker att det är ett fantastiskt ställe att vara på som hockeyspelare. 

"VÄLDIGT FÅ FÖRUNNAT ATT VARA MED OM"

Läser du det som skrivs om dig i media och förväntningarna som är på dig eller försöker du undvika det?
– Jag läser faktiskt inte och har heller inte kvar Twitter-appen. Jag har däremot inte tagit bort kontot och jag lade upp någonting där då jag tyckte det var ett så fint tifo som Timrå-klacken hade gjort till mig.

Från hjärtat, hur var känslorna när du såg det här häftiga tifot?
– Helt otroligt, rysningar och sjukt häftigt faktiskt. Det är något väldigt få förunnat att vara med om, att få ett sådant fantastiskt tifo.
– Som jag sagt tidigare är det definitivt något jag kommer ta med mig hela livet, hur fantastiska supportrar det är och hur dom ställer upp. Det finns inte ord för det egentligen.

Om du ser på den här säsongens Timrå och det lag ni gick upp med för två säsonger sedan, hur skulle du jämföra lagen?
– Det har bara gått fem omgångar än så länge och det är vad jag får utgå ifrån. Än så länge känns det ganska likt.
– Vi har så här långt hittat en väg att vinna varje match vi spelat, vilket är en otrolig styrka och, som sagt var, påminner mycket om då vi gick upp. Största liknelsen är annars att vi har fantastiska målvakter som alltid ger oss chansen att vinna.

Hur är känslan att vara tillbaka i Timrå och få en viktig och stor roll i ett lag igen?
– Det är riktigt härligt och en fantastisk stämning i laget. Jag är superglad att få vara en del av ett fantastiskt gäng och med bra ledare. Det känns som jag är på ett ställe där dom vill att jag ska bli en bättre hockeyspelare. Det är också vad jag önskar.

Nästa match för Timrå är på onsdag mot Modo i NHK-arena i Timrå.   

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 15 april
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres NHL
01:00 Detroit Red Wings - Montreal Canadiens NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:30 New York Rangers - Ottawa Senators NHL
tisdag 16 april
03:30 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
03:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan