Axel Holmström.
Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån
SHL

"Det är klart att det inte har blivit som förväntat här"

ANNONS

Han värvades till HV71 under sommaren och var tänkt att vara en av lagets allra största stjärnor. Återkomsten till SHL har dock inte blivit som förväntat hittills för Axel Holmström då han har varit bänkad i flera matcher. och fått nöja sig med minimal speltid.
– Jag ska inte åka omkring och tycka synd om mig själv, säger 23-åringen till hockeysverige.se.

JÖNKÖPING (HOCKEYSVERIGE.SE)

2015 var Axel Holmström en av de hetaste talangerna i hela hockey-Sverige. Han vann poängligan i SM-slutspelet med 18 poäng på endast 15 matcher och vann EliteProspect.com Award som SHL:s bästa junior. Han var även en av de bästa spelarna för Sverige i JVM både 2015 och 2016. 

Därefter följde två stabila säsonger i Skellefteå med minst 20 poäng innan det bar iväg till Nordamerika för att förverkliga NHL-drömmen. I AHL fick han det dock inte att stämma och nu är han, 23 år gammal, tillbaka i SHL för spel med HV71. 

"KOM ÖVER DIT I FEL FAS"

För hockeysverige.se berättar han om sina två år i farmarligan.
– Väldigt lärorika säsonger rent personligt och individuellt utanför isen, jag lärde mig självklart även mycket på isen. Det är nya erfarenheter som jag har försökt att lägga bakom mig. Även om allt inte är positivt, eller om det inte går som en dans på rosor, så gäller det att ta med sig det som en erfarenhet. Det är något som jag känner är viktigt att ta med sig in i framtiden också. Det finns mycket för mig att ta med sig, sedan fanns det ju mycket mer att önska hockeymässigt, säger Holmström. 

Vad var det som inte riktigt funkade där borta?
– Jag kom kanske över i lite fel fas, inte riktigt i den formen som jag ville vara i. Jag hade lite skavanker och hade inte fått den bästa sommarträningen då jag mestadels hade tvingats köra rehabträning. Jag kunde inte visa upp min bästa sida direkt när jag kom och första intrycket blev väl inte det så bra med tanke på det. Det är vad det är. Det blev inte som någon av oss hade önskat där borta. För mig har det bara varit att släppa det och gå vidare. Jag tänker inte på det förutom när någon frågar om det, jag har lagt den tiden bakom mig. Det var då och nu ser jag framåt och ser fram emot att fortsätta jobba här i HV71, berättar han.

bb190917zs009-1570028047.jpgI sin andra SHL-match för HV71 blev Axel Holmström målskytt men därefter har spelet inte riktigt stämt. Foto: Axel Boberg/Bildbyrån

När det stod klart att han inte skulle vara kvar i Nordamerika fanns det bara ett alternativ och det var att flytta hem till Sverige för spel i SHL.
– Sverige är ju en toppliga i Europa och det är även en liga som är väldigt bra att utvecklas i enligt mig. Den är ju kanske inte den mest offensiva eller kreativa ligan som finns men den är väldigt utvecklande rent fysiskt och hockeymässigt. Det är väldigt högt tempo där ute och för mig var det en självklarhet att vända tillbaka till SHL, speciellt med tanke på var jag befinner mig i min karriär då jag har några viktiga år framför mig här när det kommer till min egna utveckling.

VILLE INTE TILLBAKA TILL NORRLAND

Axel Holmström är bördig från Arvidsjaur i Lappland och spenderade hela sin svenska proffskarriär i Skellefteå. När det var klart att han skulle återvända till SHL var det flera klubbar som var intresserade, bland annat Luleå och just Skellefteå. Holmström nobbade dock sin tidigare klubb för att flytta till södra Sverige istället.
– Först och främst sökte jag något nytt. Jag vill fortsätta samla egna, nya erfarenheter. Jag ville inte falla tillbaka i någon trygghet utan vill utvecklas som människa och kanske bo på andra ställen än uppe i Norrland.
– Sedan hade jag flera fantastiska samtal med sportchefen här, Johan Hult. HV71 är ju en organisation som alltid är med och tävlar och har ett bra lag. Det var självklart för mig och jag bestämde mig ganska tidigt för att jag skulle flytta hit. Jag fick en bra känsla och har det fortfarande.

Hur har den första tiden här varit?
– Väldigt roligt, det är en fantastisk stad och ett fantastiskt lag. Jag är jättenöjd, sedan finns det ju mer att önska utifrån mig själv.

Axel Holmström inledde med att göra mål direkt i sin hemmapremiär för HV71 men därefter har det inte gått lika bra för centern. På de första sju matcherna snittar 23-åringen under tio minuter i istid per match, det är lägre än vad han hade i Skellefteå som 18-åring. 

"EN MOROT ATT VISA ATT JAG FORTFARANDE ÄR EN TOPPSPELARE"

I HV:s match mot just Skellefteå tvingades Holmström sitta på bänken nästan hela matchen och fick spendera mindre än två minuter på isen över hela matchen.
– Det är klart att det inte har blivit som förväntat, ingen förväntar ju sig någonsin att tvingas sitta på bänken. Man vill alltid visa sig från sin bästa sida och spela sin bästa hockey. Nu gäller det för mig att vara positiv och fortsätta titta framåt.
– Som hockeyspelare finns det alltid en press på sig. Jag är inte ensam om det och ska inte gå runt och tycka synd om mig själv. Jag får inte falla tillbaka och bli negativ utan jag ska fortsätta hålla huvudet högt och fortsätta kämpa. Jag vet vad jag kan göra och vet att jag har en tro på mig själv, just självförtroendet är något man är väldigt mån om. Nu gäller det att se framåt också och inte tänka på det som har varit.

Kan petningarna bli en extra tändvätska för dig?
– Absolut är det så. Det finns ju många som har saker att säga och tycka, det är ju deras jobb. För mig finns det bara saker för mig att bevisa och det är något som jag tar en väldig stor stolthet i. Jag älskar hockey och det är något jag vill göra under lång tid framöver.
– Det blir helt klart en extra morot att visa att jag fortfarande är en toppspelare.

Vad är det som du behöver göra för att få den speltiden du vill ha?
– Det är ju en process i att alltid utvecklas. Jag är ju fortfarande bara 23 år och fortsätter att förbättra de sakerna som jag vet är bra på. Det är lätt att man börja snegla på sina svagheter och utgå från det när man vill förbättra sig men jag gillar att kolla på mina styrkor och jobba för att bli ännu bättre på dem. Någonstans är det ju ändå mina bra sidor som är anledningen till att jag är här, sedan gäller det såklart att förbättra det man inte är lika bra heller.
– Det är inget specifikt som jag behöver göra utan jag ska spendera mycket tid i gymmet och på träning för att utvecklas. Det har jag alla förutsättningar för att göra här, HV71 hjälper mig väldigt mycket och jag har goda möjligheter att fortsätta utvecklas även om det går upp och ner i sitt hockeyspelande.

bb190917mb099-1570028286.jpgAxel Holmström är fast besluten att visa att HV gjorde rätt att satsa på honom.Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

LEVER I NUET 

I gårdagens match mot Linköping fick Holmström dock ett ökat förtroende. Han fick spela över tolv minuter, en ökning med tio minuter jämfört med matchen dessförinnan.
– Det kändes lite ringrostigt, det var ju en stund sedan man spelade på riktigt. Jag kände mig lite försiktig i början men sedan kom jag in i det mer och mer. Det har blivit bättre och bättre för mig, jag får börja där och fortsätta utvecklas.

Axel Holmström skrev på ett tvåårigt kontrakt med HV71. Hans främst fokus är att bli en bättre hockeyspelare under den tiden. Målet om att få spela i NHL finns kvar men just nu lever han dag-för-dag. Han berättar att han har gått vidare från det förflutna och undviker att tänka på framtiden.
– Någonstans har vi alla en dröm om att spela i NHL så enkelt är det ju. Detroit har mina rättigheter men jag har ingen kontakt med dem alls, vi har gått skilda vägar.
– För mig handlar det om att vara här och nu. Många andra pratar om det som har varit, med hur jag spelade i SHL tidigare och i Nordamerika. Jag tittar inte för långt framåt och jag ser verkligen inte bakåt för fem öre, utan jag är här och nu. Jag är inte en bättre hockeyspelare än vad jag är i dag, det är där jag är och sedan får vi se vart det tar mig. Förhoppningsvis kan jag bli så bra som möjligt.
– Man är aldrig bättre än sin senaste hockeymatch eller hur är det klyschan går. Jag försöker leva i det, inte i det förflutna eller det som kommer. Allt mitt fokus är på nuet, säger Axel Holmström.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL