Henrik Haukeland siktar på en återkomst till Sverige.
Foto: Ronnie Rönnkvist & Bildbyrån
Finska ligan

"Klart att det hade varit kul att få chansen att spela där igen"

ANNONS
Henrik Haukeland är inne på sin första säsong i finska KooKoo och sin andra säsong i Liiga. Den tidigare Timrå- och Leksandsmålvakten trivs i de finska skogarna, men det är inte utan att han riktar blickarna tillbaka mot Sverige.
– SHL är en fantastiskt bra liga, en av världens bästa ligor. Klart att det hade varit kul att få chansen att spela där igen, säger Haukeland till hockeysverige.se.

Henrik Haukeland var med om att spela upp både Leksand och Timrå till SHL. Men efter avancemanget med Timrå säsongen 2017/18 valde han att lämna Sverige och i stället flytta till Åbo och spela för TPS. Där gjorde han en fullt godkänd första säsong även om en skada satte stopp för spel i november. 

Inför den här säsongen valde 24-åringen från Fredrikstad att skriva på för KooKoo där bland andra Erik KarlssonVilmos Galló och Alexander Bonsaksen spelar. Redan nu tycks Haukeland funnit sig väl till rätta i sin nya hemstad.
– Jag gillar Finland. Det jag tycker om mest här är utebastun. Efter att man bastat på vintern hoppar man i en insjö där det oftast är väldigt kallt i vattnet. Sedan går man in och bastar igen. Det här tycker jag om väldigt mycket och har blivit en av mina favoritsysslor här i Finland, berättar Henrik Haukeland för hockeysverige.se från sitt hem i Kouvola och fortsätter:
– Överallt i Finland finns det ställen man gå till där man betalar en liten slant, motsvarade 50 kronor eller liknande, bastar och är där i en och en halv timme. Det är jättetrevligt och jag gillar det verkligen.

Hur ofta passar du på att basta?
– Jag brukar göra det en eller två gånger i veckan. Det beror på hur mycket matcher vi har. Jag gillar inte att göra det dagen innan match, men två dagar innan går bra. Vi är som regel lediga på söndagar så jag brukar passa på.

Pratar du finska flytande nu?
– Ja, såklart… (skratt) Nej, det gör jag inte. Det är svårt med språket, men det kommer mer och mer. Jag har lärt mig vissa ord och uttryck eftersom jag lyssnar på konversationer eller när tränarna och lagkompisarna pratar.
– Det är svårt att få ihop några meningar och finska är ett svårt språk att lära sig. 

ishockey-hockeyallsvenskan-timroe-vita-hssten-1562195710.jpegHenrik Haukeland Foto: Pär Olert/Bildbyrån

STARK DEBUTSÄSONG I FINLAND

Under sin första säsong i finska ligan spelade Henrik Haukeland för TPS. Där stod han 26 matcher i grundserien och hade 91,4 i räddningsprocent.
– Säsongen var ganska bra. Jag hade en ganska tuff försäsong där det inte stämde så bra för mig. Sedan spelade jag ganska bra när väl säsongen började fram till det jag skadade mig i början av november och var borta en månad.
– Jag missade kanske 15 matcher, men sedan kom jag tillbaka och spelade bra. Det var en bra säsong, men det var olyckligt att vi inte kom längre i slutspelet.

Det blev inte heller någon större omställnings spelmässigt för den norska VM-målvakten.
– Finland har en väldigt bra liga och det är många bra spelare som spelar där. Vår uppgift är fortfarande att ta puckarna (skratt) och någon jättestor omställning var det inte, men det är absolut en tuff liga att spela i.

MÅNGA TIMRÅITER I NYA LAGET

Inför den här säsongen valde Henrik Haukeland att byta till KooKoo som aldrig tidigare tagit sig till ett slutspel.
– Egentligen valde jag att byta för jag ville komma till en klubb där jag får ett lite större ansvar. I TPS delade jag och Rasmus Tirronen på matcherna. Rasmus spelade fantastiskt bra hela säsongen. Han är landslagskeeper och en väldigt duktig målvakt.
– Jag ville komma hit, få större ansvar, förhoppningsvis spela många matcher och utvecklas på så vis. Samtidigt är det en konkurrenssituation här också och man har en duktig målvakt här också i Niilo Halonen. Huvudanledningen att jag kom hit är ändå att få spela mer matcher än jag gjorde förra säsongen.

I KooKoo finns även Henrik Haukelands landslagskompis Alexander Bonsaksen.
– Klart att jag ringde honom för att lyssna hur det var, hur dom tänkte med laget, hur det skulle se ut och allt sådant. Han sa att det bara var positivt. Vi har dessutom fått en ny tränarstab som leds av Jussi Ahokas. Han var med och tog JVM-guld med Finland och är en väldigt duktig tränare.
– Sedan ser jag det som en jätteutmaning eftersom KooKoo är ett relativt nytt lag i ligan. Det här deras femtesäsong, men har aldrig gått till slutspel. Det hade varit grymt roligt att få vara med om att ta laget till slutspel för första gången. Det var också något jag hörde med ”Bonsa” om, möjligheten att lyckas med den uppgiften.
– Sedan är Erik Karlsson här som jag känner från Timrå, men även Vilmos Galló. Man kan säga att det är ett litet ex-Timrå gäng som spelar här.

collage-5-1570010451.jpgErik Karlsson och Vilmos Galló.Foto: Bildbyrån

"SVERIGE HÅLLER EN HELT ANNAN NIVÅ"

Det fanns även bud från svenska klubbar för Henrik Haukeland att ta ställning till inför den här säsongen.
– Ja, det fanns lite olika alternativ från Sverige, Tyskland, Finland och lite olika europeiska länder. Jag kände att jag ville prova på att gå till en klubb där ansvaret ligger mycket på mig även om det såklart är en konkurrenssituation här också.

Henrik Haukeland har spelat i Björklöven, Leksand och Timrå. Norrmannen hyllar också den tid han hade här.
– Om jag inte hade åkt till Sverige när jag var 15 år eller då jag åkte tillbaka då jag var 20 år hade jag nog aldrig blivit proffsmålvakt.
– Sverige håller en helt annan nivå och har en helt annan inställning till hockeyn än vad vi har i Norge. Det har blivit bättre med åren, men när just då jag var 15 år var allt mycket bättre i Sverige. Efter tre år i Stjernen fick jag chansen att gå till Leksand. På så vis har tiden i Sverige betytt mycket.

Tror du vi får se dig SHL framöver?
– Det hade varit kul. Jag gjorde en säsong i SHL med Leksand och den var inte speciellt lyckosam. SHL är en fantastiskt bra liga, en av världens bästa ligor. Klart att det hade varit kul att få chansen att spela där igen.

Med tanke på dina fina insatser i VM har några NHL-klubbar hört av sig?
– Det fanns lite intresse efter säsongen i Timrå, men det blev aldrig något av det. NHL känns ganska långt borta. Jag måste ta flera puckar innan jag kan börja snegla ditåt, skrattar Henrik Haukeland och fortsätter:
– Att komma dit är absolut en dröm jag har. Samtidigt njuter jag av att vara här nu och spela matcher. Jag tycker det är grymt kul med hockey och absolut hoppas jag att någon gång få uppfylla min dröm att spela i NHL. 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL