Isac Tonsjö.
Foto: Ronnie Rönnkvist
Juniorer

"Det blir som en morot och jag känner att jag gjort någonting bra"

ANNONS
Kungälv har en stolt tradition att få fram duktiga hockeyspelare. Den senaste i raden av spelare från den lilla staden på västkusten är backen Isac Tonsjö, som inför förra säsongen lämnade Kungälv för spel i Almtuna. Den här säsongen har 18-åringen fått a-lagsdebutera i Uppsalaklubben.
– För mig är det bara att fortsätta träna på och hoppas på att jag får chansen igen, säger Tonsjö till hockeysverige.se.

UPPSALA (HOCKEYSVERIGE.SE)

Kungälv och Ytterby är starka fästen för hockeyn i Sverige. Inte minst eftersom familjen Andersson, ni vet RonnyMickeNiklasThomasnLias och Noah , kommer därifrån. Lägg därtill att faktiskt självaste Tommy Salo har coachat klubbens A-lag. Även Patrik CarlssonPontus WiderströmFredrik SjöströmPer-Johan "Pebben" Axelsson och Anton Axelsson har Kungälv som moderklubb.

Almtuna har lyckats plocka upp en av ortens talanger till Uppsala. Det handlar om 18-åriga backen Isac Tonsjö som lämnade Kungälv inför förra säsongen då han skrev på för spel i Almtunas J18-lag. Redan den här säsongen har han fått känna på stämningen i Hockeyallsvenskan.

tonsjo-2-1570179201.jpgIsac Tonsjö.Foto: Ronnie Rönnkvist

VAR I ISHALLEN MYCKET SOM LITEN

Hockeysverige.se reste till slitna Gränbyhallen i Uppsala för att träffa Isac Tonsjö från Ytterby för en intervju.
– När jag var i ishallen i Kungälv första gången? När kan det ha varit… Jag kanske var fyra år då, berättar Isac Tonsjö och fortsätter:
– Det var jätteroligt att växa upp med hockeyn i Kungälv. A-laget spelade i Division 1 då och jag var och kollade på många av deras matcher. J18 spelade i elit och dom hade också ett roligt lag att kolla på så jag var ishallen väldigt mycket. Dessutom var det mycket ”allmänhetens” efter skolan.
– Då var det mycket folk på matcherna, vilket det inte riktigt är nu längre. Men det var kul att vara där och kolla när dom spelade.

Vad fick dig att börja spela hockey?
– Farsan spelade och sedan har jag en bror (Filip) som också spelade. Jag har faktiskt aldrig spelat något annat än hockey.
– Klart att Filip var lite av en förebild. När han spelade ville jag också spela. Då vi lirade landhockey hemma på gatan ville jag alltid slå honom. Nu för tiden gör jag det också, skrattar Isac Tonsjö och fortsätter:
– Första J18-säsongen spelade jag i Kungälv. Han var i J20 då och vi spelade vi ganska mycket med varandra. Sedan lade han av och nu spelar han inte längre.

TAJT MED ANDERSSONS

Isac Tonsjö var under uppväxten ganska tajt med familjen Andersson. Speciellt med Noah som han spelade en hel del tillsammans med.
– Jag och Noah är väldigt bra kompisar. Vi hängde nästan varje dag den här sommaren och det blev väldigt mycket padel och fotboll. Där ligger han i lä, skrattar Tonsjö.

Vem vinner padelmatcherna mellan er?
– Det gör jag (skratt). Han har inte riktigt tålamodet utan det är mycket glas på honom, han bara drar till bollen.

Vad tror du just familjen Andersson betytt för hockeyn i Kungälv?
– Dom har fått Kungälv till att bli lite av en hockey-ort. Sedan har Lias kört ”summer camp” för Kungälvskidsen i sommar. Det tror jag har fått många barn att börja med hockey.

Är det fortfarande ett stort hockeyintresse i Kungälv?
– Ja, det skulle jag nog säga att det är. För att ändå vara en ganska lite ort är det många som spelar där. I Ytterby, där jag bor, ser man många målburar på garageuppfarterna.

andersson-1-1570178854.jpgNoah Andersson.Foto: Ronnie Rönnkvist

BÄSTA POLAREN LOCKADE HONOM TILL ALMTUNA

Inför säsongen 2016/17 valde Isac Tonsjö att lämna Kungälv för att testa på spel i Frölundas U16.
– Det var, precis som du säger, i U16 jag fick chansen där och även att spela TV-pucken. Det var väldigt kul. Jag fick även chansen i J18 och kom faktiskt in där, men jag hade mycket problem med ryggen under tiden i U16 och kände att jag inte riktigt hängde med fysiskt. Jag var någon nivå efter där.
– Då kände jag att det var tryggast att komma hem till Kungälv en säsong. Nu har jag inga problem med ryggen längre och det känns ”gött” att slippa det.

Vad fick dig att komma till Uppsala och spela för Almtuna?
– Jag spelade första J18-säsongen i Kungälv. Sedan var jag sugen att spela på en högre nivå. Min bästa kompis, Hannes Asp, spelar här. Jag tror Hannes pappa tipsade Almtuna om mig. Dom kontaktade mig och för mig lät det som en bra plan att komma hit. Jag och Hannes bor med varandra nu och jag trivs riktigt bra här.

Var det aktuellt att gå tillbaka till Frölunda?
– Jag var lite sugen på det här med SuperElit och så vidare, men det blev aldrig riktigt något av det i år. Samtidigt känns det tryggt att få göra mer än en säsong i en klubb och stanna här minst ett år till.
– Dessutom går jag på Celsiusskolan, ekonomilinjen här i Uppsala. Det är en av Sveriges största idrottsskolor. Dom tar hänsyn till min hockey där, vilket är perfekt.

Hur viktiga är studierna för dig?
– (Skratt) Jag börjar tröttna lite grann, men det är såklart viktigt att ha en sådan plan också. Det kan vara bra att ha det med sig när man ska ut i arbetslivet.

FÅTT DEBUTERA I ALLSVENSKAN

Uppsala är en klassisk studentstad med massor av ungdomar, en stad och miljö som 18-åringen från Kungälv stortrivs i.
– Det har varit jättekul och jag trivs jättebra här. Det är kul att det blir ett år till här, minst.
– Det är mycket ungdomar i den här stan och jag har många kompisar från laget. Alla bor också ganska nära varandra, vilket är perfekt. Det finns lite mer grejer att göra här än vad man kan göra i Kungälv, men jag klagar inte på Kungälv heller.

Vad saknar du mest från Kungälv?
– Klart att jag saknar kompisarna. Sedan spelade vi mer fotboll och bandy på fritiden där hemma. Det är nästan det enda man gör på somrarna i Kungälv så det saknar jag såklart.

När Almtuna åkte ur Hockeyallsvenskan i våras, hur gick dina tankar om framtiden då?
– Då tänkte jag att det skulle vara lättare att slå sig in i A-laget om det är Division 1. Annars skulle det inte påverka J20 så mycket, alltså juniorverksamheten.
– Jag tycker också att dom löst det bra även om det börjat tungt i inledningen av säsongen, men jag tror att dom kommer vända på det här.

Isac Tonsjö har också fått chansen att vara med en match som reserv i A-laget, en nyttig erfarenhet även om han inte fick någon speltid.
– Det var kul att få vara med där ändå. Det blir som en morot och jag känner att jag gjort någonting bra. För mig är det bara att fortsätta träna på och hoppas på att jag får chansen igen. Jag har också tränat lite med A-laget, men inte så jättemycket faktiskt.

Hur går tankarna kring resten av din säsong här i Almtuna?
– Förhoppningsvis får jag vara med lite mer i A-laget. Det hade varit kul. Sedan hoppas jag att det går bra i J20 och att jag inte gör allt för många dåliga matcher, avslutar Isac Tonsjö med ett skratt. 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL