Marek Hrivík.
Foto: Ronnie Rönnkvist & Bildbyrån
SHL

"Var väldigt besviken på en del personer som jag litade på"

ANNONS

Marek Hrivík har visat sig vara en succévärvning av Leksand. Den tidigare NHL-forwarden har inlett väldigt starkt i SHL. För hockeysverige.se berättar slovaken nu om flytten till Leksand, att få spela med Henrik Lundqvist samt det smärtsamma uppbrottet med sin KHL-klubb.
– Jag var väldigt besviken på en del personer som jag litade på och som lovade att fixa några saker men aldrig gjorde så, säger Hrivík.

 LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)

Inför årets säsong var det nog inte många av ”hockeyallmänheten” som hade jättebra koll på vem Marek Hrivík är. Han har sedan tidigare spelat ett VM och drygt 20 NHL-matcher, men tillbringade förra säsongen i KHL där han spelade för Vityaz Podolsk. Inför den här säsongen plockade Leksands sportchef, Thomas Johansson, upp slovaken och tog honom till Leksand. Där har han gjort succé. På inledande åtta matcherna har han svarat för två mål och totalt sex poäng. Men när han växte upp hemma i Slovakien visste han inte mycket om Sverige.
– Ska jag vara uppriktig så visste jag inte någonting alls om hur det är i Sverige innan jag kom hit. Jag hade mitt fokus på Nordamerika och att komma till NHL, berättar Marek Hrivík för hockeysverige.se när vi träffar honom för en intervju i Tegera Arena.

Hrívík är född i Cadca, men uppväxt i Zilina där han också spelade under junioråren hemma i Slovakien.
– Det finns en fin hockeyhistoria där, men jag skulle ändå inte säga att det är en ”crazy hockeytown”.
– Varför jag började spela hockey? Jag tror att det var så att min pappa hade en vän som spelade hockey. Då fick jag frågan om jag också ville spela, så jag tänkte ”varför inte prova”? Jag spelade både fotboll och hockey, men har alltid känt extra för hockey.

Hade du några idoler hemma i Slovakien då du växte upp?
– Jag hade såklart idoler som (Jevgenij) Malkin, (Sidney) Crosby och så vidare när jag växte upp eftersom dom var stora spelarna då och sådana som jag såg upp till. Men när jag växte upp hade jag mest fokus på att själv bli så bra som möjligt. 

"DET ÄR STOR SKILLNAD PÅ SPELET"

Varför valde du att lämna Slovakien så pass tidigt, när du är 18 år, för att flytta till USA?
– Jag vet inte om jag var så ung. Faktiskt tycker jag att jag flyttade dit lite sent. Nu är det här tio år sedan och idag flyttar killar från Europa över dit lite senare än vad det var då jag åkte över. Då var det vanligare att man åkte över redan 16-17-årsåldern medan jag då var 18 år.
– Jag åkte över året efter draften. Många andra spelare spelade redan där borta när dom blev draftade.

Hrivík inledde sin tid i Nordamerika med spel för Moncton Wildcats i QMJHL där han blev kvar i tre säsonger och stortrivdes.
– Det var riktigt bra där. Vi hade en bra ägare, bra organisation. Vi hade verkligen allt vi behövde och lite till. Jämfört med andra lag var vår ägare fantastiskt och det sättet han drev och fortfarande driver laget. Han gav oss allt vi behövde för att lyckas och vi vann också ligan första säsongen.
– Efter säsongen lämnade många spelare laget för att fortsätta utvecklas, spela i AHL och bli proffs. Säsongerna efter det tog vi oss till playoff, men åkte ur i första omgången.
– Jag har idag många fina minnen där ifrån och det var ett bra val för mig att spela där. 

bb190907jl117-1570463433.jpgPå de första åtta matcherna i Leksand har Marek Hrivík gjort sex poäng. Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån
Slovaken upplever också att det är en ganska stor skillnad att spela på små rinkarna jämfört med våra stora isar i Europa.
– Det är som ett helt annat spel och en väldigt stor skillnad. Du har alltid en i ryggen på små rinkarna. Allt är så nära samtidigt som du måste spela mer korta passningar.
– Får du en puck här då du har yta så kan du ta mycket mer fart. På så vis är det skillnad, men även ”BP” (boxplay) är annorlunda. Där borta är alla nära målet så alla skott blir farliga. Här måste du spela dig fram till ett bra skottläge. Du måste försöka spela dig in i boxen och ta skott därifrån. Annars kommer du för långt ifrån. Du måste in och skymma för målvakterna är för bra för att göra mål på utan skymning. Det är stor skillnad, men jag börjar vänja vid det nu. 

"ALDRIG SETT NÅGON JOBBA SÅ HÅRT SOM HENKE"

Säsongen 2015/16 fick Marek Hrivík debutera i NHL och när vi frågar om hur han ser tillbaka på den dagen spricker han upp i ett stort leende.
– Den matchen minns jag väl. Det var mot Detroit. Jag var nere i Hartford och spelade fredag och lördag. Efter andra matchen på två dagar med Hartford berättade coachen att jag skulle spela dagen efter också. Det skulle bli min tredje match på tre dagar, skrattar Hrivík och fortsätter:
– Det var bara att åka till New York. Givetvis var det tufft, men just där och då spelade det ingen roll. Jag hade kunnat göra vad som helst för att få spela den matchen.

Hur upplevde du matchen?
– Det här var i slutat av säsongen. Vi var redan i playoff, men jag skulle ändå inte säga att coachen ville vila spelare före playoff. Han spelade mig runt 20 minuter i den matchen. Det var knappt att jag kunde åka skridskor i slutet av matcher, säger slovaken med ett leende och fortsätter:
– Jag tror Detroit skulle missa playoff för första gången på 25 år eller liknande om dom hade förlorat den matchen. Det var antagligen deras viktigaste match den säsongen.
– Även om det var tufft med mycket matcher var jag så glad över att få åka ut där på isen. 

collage-lundqvist-hrivik-1570462912.jpgHrivík hyllar sin tidigare lagkamrat Henrik Lundqvist: "Var en inspiration att se hur hårt han jobbade varje dag"Foto: Joel Marklund/Bildbyrån & Gavin Baker/Icon Sportswire
I New York Rangers kasse stod Henrik Lundqvist, en spelare och person som Hrivík är imponerad av.
– Nu är han målvakt, men det var ändå en inspiration att se hur hårt han jobbade varje dag. Jag tror aldrig jag sett någon annan målvakt jobba så hårt på träningen och jag kommer antagligen aldrig få se det igen. Han följer upp alla returer… Efter träningarna står han kvar och låter killarna slå minst 40 straffar på honom.
– Det här är också anledningen till att han är där han är, att han jobbar så hårt. Han har talangen och lägger man till hårt jobb så blir man framgångsrik.
– Dessutom är han en väldigt bra kille och alla gillar honom. Det är en stark och bra personlighet att ha i sitt lag.

STORA BESVIKELSEN MOT KHL-KLUBBEN

Förra säsongen tillbringade Hrivík i Vityaz Podolsk. Där svarade han för åtta mål och totalt 15 poäng på 26 matcher under en skadefylld säsong. Under sommaren valde han sedan att bryta kontrakten med KHL-klubben.
 Jag hade problem med mitt kontrakt i Ryssland. Jag vill inte tänka på det där eftersom jag lagt det bakom mig, men jag var väldigt besviken på en del personer som jag litade på och som lovade att fixa några saker men aldrig gjorde så.
– I juli bröt jag med klubben i Ryssland, Jag började leta efter en ny klubb med tanke på omständigheterna som varit innan. Så var det och nu är jag här.
– Leksand hörde av sig och var väldigt seriösa med att man ville att jag skulle spela här. Leksand är en ort med en fin hockeyhistoria och med höga målsättningar, så jag hade ingen anledning att säga att jag inte skulle komma hit. 

Hur har första tiden här varit?
– Stan är liten, det är en stark gemenskap och lite annorlunda mot vad jag är van med sedan tidigare. Det har tagit ett tag att lära mig vart jag ska gå och äta, handla eller hitta. Nu har jag varit här ett tag och jag trivs bra. Nu kan jag bara fokusera på hockeyn och det trivs jag bra med.

Vad är så här långt det bästa med att bo i Leksand?
– Jag skulle säga att det inte är någon stress och jag kan koppla av. Det är ingen trafik om jag ska åka till rinken…
– Som jag sa så är det bästa att jag kan ha fokus på hockeyn, koncentrera mig på att spela bra och inte bli störd av något utifrån. Jag kan inte säga något negativt utan jag trivs med det lugna livet som är här, säger slovaken med ett leende.

Är målet att en dag komma tillbaka till NHL?
– Det är lite tidigt att svara på det. Jag vill inte bränna den bron, men för två säsonger sedan lämnade jag NHL för Ryssland eftersom jag kände att det var rätt väg för mig att ta mig tillbaka.
– Man vet aldrig, kommer det ett bra kontraktsförslag och intresse därifrån… Jag skulle inte säga att det är en garanti för att jag skulle åka tillbaka dit eftersom jag vet att det är svårt att komma dit och ta en plats eftersom dom flesta lagen i NHL helst ger platserna till dom yngre spelarna.
– Jag skulle inte säga att jag är gammal (skratt), men jag är inte jätte ung. Jag måste känna att det är rätt tillfälle att och säker på att det är rätt sak att göra om jag ska åka över.
– Nu är jag här i Leksand och det är allt jag har fokus på nu. Vi har bara spelat åtta matcher och det är lite för tidigt att tänka på nästa säsong och fundera över NHL. Vi får se hur det går den här säsongen. Sedan får vi ta det därifrån.  

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 14 april
18:30 Skellefteå - Frölunda SHL
19:00 St Louis Blues - Seattle Kraken NHL
21:30 Vegas Golden Knights - Colorado Avalanche NHL
00:00 Chicago Blackhawks - Carolina Hurricanes NHL
måndag 15 april
02:00 Calgary Flames - Arizona Coyotes NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres NHL
01:00 Detroit Red Wings - Montreal Canadiens NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:30 New York Rangers - Ottawa Senators NHL
tisdag 16 april
03:30 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
03:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga