Winnipeg Jets tog sin första seger i Pittsburgh sedan 2006.

Finske backtalangen sköt första målet – när Jets bröt 13 år lång svit

Winnipeg Jets hade inte vunnit en bortamatch i Pittsburgh sedan laget hette Atlanta Thrashers och året var 2006. Efter 18 raka förluster i Stålstaden kunde Jets i natt bryta den dystra sviten och vinna matchen med 4–1 efter bland annat finske backtalangen Ville Heinolas första NHL-mål.

Inte sedan den 27 december 2006 hade Winnipeg Jets vunnit en match i Pittsburgh. Då hette laget inte ens Jets, utan gick under namnet Atlanta Thrashers och hade spelare som Ilja KovaltjukMarián Hossa och Johan Hedberg i laget.

Sedan dess har det blivit 18 raka förluster i Stålstaden för klubben, som flyttade till Winnipeg 2011.

"SKÖNT ATT ÄNTLIGEN SPRÄCKA SVITEN"

I natt kunde Jets bryta den 13 år långa förlustsviten, då man kunde ta en stabil 4–1-seger i PPG Paints Arena.
– De har alltid varit ett bra lag och vi har bara kommit hit och spelat en gång per säsong. Det är skönt att äntligen spräcka sviten, men för oss var det bara en ny match. I dag kom vi in till matchen med rätt tankesätt, säger Jets-målvakten Connor Hellebuyck till nhl.com.

I Jets kunde lagets finske backtalang Ville Heinola skjuta sitt första NHL-mål, då han kvitterade Pittsburghs 1–0-ledning i den första perioden. I och med Heinolas mål blev han den yngste finskfödde backen att göra mål i NHL-historien, enligt Twitter-kontot StatsCentre.

Annars var det Jets stjärnforwards Mark Scheifele och Patrik Laine som var stor segerorganisatör för Winnipeg, då duon stod för assist på tre av de fyra mål som gästerna producerade i nattens match.
– Vi spelade så hårt vi bara kunde under de första två perioderna. I tredje så växlade Penguins upp en aning och då försökte vi bara reda ut situationen. Vi var smarta i de flesta situationer idag, säger Jets-tränaren Paul Maurice.

Pittsburgh Penguins – Winnipeg Jets 1–4 (1–2, 0–2, 0–0)