Nils Lundkvist.
Foto: Simon Eliasson/Bildbyrån
SHL

Motgångarna stärkte Luleås succéback: "Lärde mig väldigt mycket"

ANNONS
Efter att ha slagit igenom i SHL med dunder och brak som 17-åring blev fjolårssäsongen betydligt tyngre för Nils Lundkvist. Fjolårets motgångar har stärkt Luleås 19-åriga backlöfte – som nu vuxit ut till en nyckelspelare på norrbottningarnas blålinje.
– Det är klart att det är kul att känna att man är en bidragande faktor framåt, säger Lundkvist till hockeysverige.se.

Upp som en sol, ner som en pannkaka.

Okej, riktigt så illa var det kanske inte för Luleås backtalang Nils Lundkvist förra säsongen, men 19-åringen är förmodligen den första personen att erkänna att fjolårssäsongen var lite av en besvikelse.
– Man kommer upp första året och allt bara går på räls… Sedan höjs förväntningarna på en och man kanske inte riktigt är redo för att tackla dem. Så var det förmodligen för mig, berättar Lundkvist för hockeysverige.se.
– Det var väl ett sånt där klassiskt andraår där det går lite tyngre. Jag lärde mig väldigt mycket förra året om mig själv och det är något jag byggt vidare på och som kanske börjar ge utdelning nu.

"NÖJD MED VAD JAG PRESTERAT"

Utdelning, var det ja. Det skulle man definitivt kunna säga att Nils Lundkvist fått under SHL:s säsongsupptakt. Under de nio inledande matcherna har den 19-årige Piteåsonen noterats för sju poäng (1+6).
– Säsongen har börjat väldigt bra, jag har fått mycket utdelning. Framförallt är jag väl nöjd med vad jag presterat och att spelet flutit på bra. Sen ska man väl kanske inte dra för stora slutsatser över att man fått göra lite poäng, det brukar komma och gå, menar Lundkvist och fortsätter:
– Samtidigt har jag mycket att tacka tränarna för, då jag fått mycket förtroende och fått spela med grymt bra spelare. Jag har fått spela med både Erik (Gustafsson) och Oscar (Engsund), där det fungerat väldigt bra med båda två. Jag försöker bara ta lärdom av dem och det har gått väldigt bra hittills.

190914se014-1570871076.jpgLundkvist har vuxit ut till en nyckelspelare för Luleå under säsongsinledningen.Foto: Simon Eliasson/Bildbyrån

Som Lundkvist själv säger har han fått mycket förtroende den här säsongen. Inför lördagens bortamatch mot Frölunda snittar han 21 minuter och 50 sekunder i istid varje match – en notering som gör honom till den junior som fått överlägset mest istid under SHL:s säsongsinledning.
– Vi hade en hel del backar borta under starten på säsongen vilket gjorde att vi som varit hela och fräscha fått spela väldigt mycket. Det är klart att det är tråkigt när folk är borta, men det är väldigt kul att få spela mycket. Man spelar ju hockey för att vara på isen och inte på bänken.
– Det har varit en jättestor lärdom att få spela så pass mycket som jag fått göra. Nu börjar de flesta vara tillbaka vilket så klart gynnar laget ännu mer då det ökar konkurrensen och ger oss en än större bredd.

Men det måste ändå kännas skönt att du visat att du klarar av att hantera ett sånt här stort förtroende på SHL-nivå?
– Ja, det är klart. Jag tycker att det har gått bra när jag fått spela de här stora minuterna och att jag klarat av det hyfsat. Det är bara att hoppas att coacherna också tycker det, skrattar Lundkvist. 

"STÄLLDE NOG LITE FÖR HÖGA KRAV"

Det tunga fjolåret har satt sina spår i Lundkvist. Det självförtroende han byggt upp sedan SHL-debuten som 17-åring fick sig en rejäl törn under fjolåret, men sakta men säkert började han bygga upp sig själv igen efter den misslyckade JVM-turneringen i Kanada. 

Nu har 19-årige Nils hittat harmonin igen.
– Lite är det väl att man blivit ett år äldre och ett år klokare. Jag har med mig erfarenheterna från förra säsongen där det kanske gick lite tyngre där jag fick kriga mig tillbaka till den plats som jag fick när jag kom upp i a-laget.
– Förra året ställde jag nog lite för höga krav på mig själv och jag försökte kanske lite för mycket därute på isen. Istället för att spela enkelt så valde jag att slå de där lite svårare passningarna. Nu försöker jag bara göra det enkla och hålla det så simpelt som möjligt, lägena kommer att komma ändå. Jag har börjat spela mer till mina styrkor, skulle jag säga.

En ordentlig sommarträning har också hjälpt honom att hitta tillbaka till sitt spel igen, menar han.
– Förra våren och sommaren var väldigt speciell då det var både Combine, Draft, U18-VM, Development Camp, spel i Juniorkronorna, hem till Luleå… Det var mycket resande, men samtidigt var det så för allihop och det är väl ingenting jag vill skylla på.
– I sommar fick jag lite mer tid på att bygga på mig muskler och lite vikt. Det har varit viktigt för mig. Nu känner jag mig starkare och mer redo.

190928sm040-1569774238.jpgNils Lundkvist.Foto: Suvad Mrkonjic/Bildbyrån

TOPPAR LULEÅS INTERNA POÄNGLIGA

Att han är både starkare och mer redo har om inte annat visat sig i poängprotokollet under säsongsupptakten. Med sina sju poäng (1+6) är Lundkvist Luleås bästa poängplockare den här säsongen och på en delad fjärdeplats i backarna totala poängliga.
– Det är aldrig dåligt för självförtroendet att få göra poäng. Men man ska inte dra för stora slutsatser av poängen, tycker jag. Jag tror att det är ganska många andraassist och sådär… Samtidigt är det kul att bevisa att man kan skapa mycket framåt och vara ett offensivt hot. Det känns som att jag varit med och skapat mycket lägen och haft bud på att göra några mål till. Det är klart att det är kul att känna att man är en bidragande faktor framåt, säger Lundkvist.

19-åringens framfart har inte gått obemärkt förbi borta i Nordamerika. Lundkvist, som är draftad av New York Rangers, har regelbunden kontakt med klassikerklubben som håller stenkoll på sitt stora backlöfte uppe i Norrbotten.
– Vi pratar lite då och då. Nu har de ingen som bor uppe i mina delar av landet, men de brukar höra av sig och gratulera till bra matcher och när man lyckas göra mål. Vi håller kontakten lite då och då, vilket är roligt.

Vad har de sagt?
– De försöker bara bygga upp ens självförtroende och bara kolla läget lite. De är glada för min skull att säsongen börjat så bra. Det brukar egentligen inte vara speciellt mycket mer än så.

SIKTAR PÅ REVANSCH I JVM

Under lördagen fortsätter norrbottningarnas klättring mot SHL-toppen då man ställs mot Frölunda på bortais. I en jämn SHL-tabell placerar sig norrbottningarna på en sjundeplats med 15 inspelade poäng. Trots den lite halvknackiga starten på säsongen tror Lundkvist att Luleåsupportrarna har en rolig säsong att vänta.
– Vi ska bygga på vårat spel som vi har påbörjat nu. Vi spelade väldigt bra mot Djurgården där vi torskade rätt orättvist med 1–3 och senast mot Brynäs när vi vann med 4–0. Det känns som att vårt grundspel som satt fruktansvärt bra ifjol börjar komma tillbaka nu och det känns som att vi har en ännu bättre offensiv spets i laget i år. Jag tror att vi har en riktigt rolig säsong framför oss.

En rolig säsong väntar för Lundkvist också. Förutom att han ska fortsätta att utvecklas i sin roll som nyckelback i Luleås pansarförsvar har han en revansch att utkräva i JVM framåt jul och nyår.
– Att spela ett till JVM vore förstås sjukt stort och det är så klart ett stort mål att komma med där. Sen vill jag fortsätta bygga på spelet som jag haft här under säsongsinledningen och hålla i det egentligen, då blir det nog även en ganska rolig säsong för mig med.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch