Marcus "Lilliz" Nilsson är SHL:s hetaste spelare just nu.
Foto: Fredrik Karlsson/Bildbyrån
SHL

"Hade aldrig tänkt att jag skulle leda poängligan"

ANNONS

Efter de tio första omgångarna har ingen gjort lika mycket poäng som Färjestads Marcus Nilsson. Den 28-årige värmlänningen är SHL:s hetaste spelare just nu och berättar nu om poängsuccén, eventuellt landslagsspel och kontraktssituationen. 
– Jag hoppas att det är nu mitt stora genombrott har kommit, säger "Lilliz" till hockeysverige.se.

JÖNKÖPING (HOCKEYSVERIGE.SE)

Färjestad kom till Jönköping och Kinnarps Arena som ett av seriens formstarkaste lag. Speciellt när det kommer till det offensiva spelet. 

Karlstadslaget har SHL:s bästa offensiv just nu och har gjort 45 mål på tio matcher vilket ger ett målsnitt på 4,5 mål per match. Näst bäst i ligan är Frölunda som har lyckats sätta 35 puckar i nät, tio färre än Färjestad. 

En stor anledning till det är att man just nu har SHL:s hetaste kedja samt det bästa powerplayet. 

Båda två leds av Marcus Nilsson

"FANTASTISKT ROLIGT ATT SPELA JUST NU"

Nilsson, som kallas "Lilliz" av hela hockey-Sverige, är ligans bästa spelare för tillfället. Hans 15 poäng (4+11) på de tio första matcherna kan ingen annan mäta sig med. Den som är närmast honom i toppen av poängligan är kedjekamraten Michael Lindqvist
– Det har stämt bra för mig, redan från första början har allt funkat bra. Jag får spela mycket och får bra förtroende av tränarna, främst i powerplay. Jag känner mig väldigt fräsch och pigg i kroppen. Just nu, när det går så här bra, är det fantastiskt roligt att spela hockey, säger 28-åringen till hockeysverige.se efter matchen mot HV71.

bb190216fk005-1570980475.jpgMarcus "Lilliz" Nilssons bästa SHL-säsong är 30 poäng på 52 matcher. Nu har han redan gjort 15 pinnar på endast tio matcher.Foto: Fredrik Karlsson/Bildbyrån

I Jönköping var det FBK:s förstalina som låg bakom alla lagens mål. Nilsson stod för en assistpoäng medan kedjekamraterna Michael Lindqvist och Gustav Rydahl sköt målen, där Rydahl var värst med sitt hattrick. Laget stod för en stark vändning då man gick från 1-3-underläge till seger 4-3. Nilsson väljer då att hylla Färjestads moral.
– Vi gör en bra match men får det lite kämpigt. Vi har visat många gånger förut att vi kan vända matcher och vi har en stark vilja. Det är en härlig moral i gänget just nu, säger han.

"Lilliz" ledde poängligan inför matchen och fortsätter att vara poängbäst i SHL efter lördagens möte med HV. Han säger att han alltid ska vara en producerande spelare men att han inte kunde ha förväntat sig den här galna utdelningen. 
– Jag hade aldrig tänkt att jag skulle leda poängligan. Jag har bara försökt spela mitt spel och hjälpa laget genom att göra det jag är bra på, säger Nilsson och fortsätter: 
– Det är väldigt roligt såklart, det är där jag vill vara. Jag har alltid varit en poängspelare som ska bidra offensivt och det är bara kul att ligga där uppe.

SUCCÉN BÖRJADE I SLUTSPELET I FJOL

Marcus Nilsson vann poängligan i HockeyAllsvenskan 2015/16 då han gjorde 56 poäng på 52 matcher i BIK Karlskoga. Därefter värvades han till Färjestad och har stått för tre bra säsonger (21, 30 och 28 poäng) men inte riktigt tagit det stora klivet till att bli en av de ledande spelarna. 

Fram till slutspelet i fjol. Då var "Lilliz" en av Färjestads bästa spelare och gjorde tolv poäng på 13 matcher. Den här säsongen rider han fortfarande på den vågen.
– Jag fick lite av en nytändning när det gick så pass bra i slutspelet. Den känslan har jag tagit med mig från start här.
– Jag har tränat på bra under sommaren. Sedan är det små marginaler där ute och jag har fått bra stäm på grejerna, plus lite medstuds. Jag har fått självförtroende, då vågar jag också ta för mig mer och kanske göra det där lilla extra där ute. 

Är det nu det stora genombrottet i SHL har kommit? Det är så det känns, både utåt sätt och för 28-åringen själv. 
– Ja, det får man ju hoppas, att genombrottet är här nu. Det gäller att hålla i och fortsätta som man har börjat. Det är många matcher kvar att spela så det gäller att inte slå av på tempot.
– Jag känner mig i mycket bättre form i år och vet att jag har mycket mer att visa än det jag gjort de tidigare säsongerna. Framförallt är min fart bättre, jag känner att jag har bättre tryck i benen. Därifrån har mycket annat kommit också. 

"VORE HÄFTIGT ATT FÅ SPELA I LANDSLAGET"

Han menar att det även underlättar att få spela med spelare som Michael Lindqvist och Gustav Rydahl. De har väldigt bra kemi och passar bra tillsammans.
– Det funkar fantastiskt bra att spela med ”Linkan”, även med ”Gurra” som gör ett fantastiskt jobb i vår lina och står för gnetjobbet. Han jobbar fram puckarna till oss två och bidrog ju även med tre mål här (mot HV71). Det är två fantastiskt bra spelare som är väldigt lätta att spela med. Vi hittar varandra fantastiskt bra där ute och trivs med att spela tillsammans.

bb191012zu003-1570980652.jpgNilsson (längst till vänster) trivs väldigt bra med kedjekamraterna Michael Lindqvist och Gustav Rydahl.Foto: Axel Boberg/Bildbyrån

Nilssons succé går inte obemärkt förbi. I torsdagens match mot Leksand, där "Lilliz" stod för tre poäng, satt Tre Kronors assisterande förbundskapten Marcus Ragnarsson på läktaren. Efter matchen valde han att hylla värmlänningen och menar att en uttagning till landslaget inte är omöjligt för Nilsson.
– Det är bra att han visar framfötterna här. Det blir svårt för oss att inte ta med honom framöver, vi kollar efter spelare som sticker ut i SHL och ligger man i toppen av poängligan, då är man intressant, sade Ragnarsson till SportExpressen i torsdags

Nilsson själv är ödmjuk till en eventuell landslagsuttagning och säger att han inte koncentrerar sig på Tre Kronor.
– Det är självklart väldigt roligt att få höra de orden. Jag försöker att inte tänka alltför mycket på det just nu. Jag försöker att spela mitt spel här i Färjestad och sedan får vi se vart det leder.
– Det vore häftigt att få spela i landslaget, det är ju ett av det största man kan göra. Att få dra på sig den tröjan vore en stor ära men det är inget som jag lägger något större fokus på just nu, säger Marcus Nilsson.

ÖPPEN FRAMTID

"Lilliz" gör sin fjärde säsong i Färjestad. Inför fjolårets säsong skrev han ett tvåårskontrakt med klubben, det kontraktet går ut nu till våren. Desto bättre det går för en spelare, ju mer angenäma brukar en klubb bli att försöka sajna upp spelaren på ett nytt kontrakt. 

Enligt Marcus Nilsson har han och Färjestad inte inlett några samtal än så länge. Han har ännu inte funderat kring hur han vill göra efter årets säsong och säger att det är lite väl tidigt just nu.
– Det har inte varit något snack där. Vi har inte pratat någonting om ett nytt kontrakt eller en eventuell förlängning. Jag får se vad som händer sen, det beror lite på hur bra jag kan fortsätta göra det här. Jag är öppen för allt i nuläget, säger "Lilliz" 

Om värmlänningen fortsätter att leverera i samma takt under resten av årets säsong kommer det nog finnas gott om erbjudanden för Nilsson att välja mellan. 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 14 april
18:30 Skellefteå - Frölunda SHL
19:00 St Louis Blues - Seattle Kraken NHL
21:30 Vegas Golden Knights - Colorado Avalanche NHL
00:00 Chicago Blackhawks - Carolina Hurricanes NHL
måndag 15 april
02:00 Calgary Flames - Arizona Coyotes NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres NHL
01:00 Detroit Red Wings - Montreal Canadiens NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:30 New York Rangers - Ottawa Senators NHL
tisdag 16 april
03:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
03:30 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga