Arvid Holm.
SHL

Har tagit den långa vägen till SHL: "En drivkraft att motbevisa folk"

ANNONS

Under tonåren bedömdes Arvid Holm inte vara tillräckligt bra. Han togs inte ut till TV-pucken och hade svårt att komma in på ett hockeygymnasium. Nu har 20-åringen kämpat sig hela vägen till SHL och är en av två målvakter i Färjestad. 
– Jag har verkligen fått tvinga mig fram, säger Holm till hockeysverige.se.

20 år gammal har Arvid Holm hittat till SHL, men lätt var det inte. 

För sex år sedan var målvakten från Ljungby med i flera uttagningar inför TV-pucken. När lagen presenterades för Smålands två lag var Holm dock inte med bland de fyra målvakter som togs ut. 

En stor besvikelse. 

Att inte få vara med i TV-pucken fick även effekten att det var svårt för honom att komma in på ett hockeygymnasium. Han fick nobben av till exempel Mariestad, Tingsryd och Malmö innan det stod klart att han skulle få spela i hemmalaget Troja-Ljungby. 
– Jag började i Troja och fick en bra utbildning och fick stå i mycket matcher, det är något som är väldigt viktigt i den åldern. Det är nog också en nyttig läxa att känna på ett nederlag och att det inte är hela världen, att man faktiskt kan överleva det. Det är något som jag känner att jag har användning för i matcher i dag, berättar Holm för hockeysverige.se.

"SKÖNT ATT VISA ATT DET FINNS ANDRA VÄGAR"

Efter flera år i Troja fick Arvid Holm flytta till Karlskorna. Han vaktade kassen i KHK:s juniorlag innan han tog klivet till A-laget förra året. Efter att ha imponerat fick han stort ansvar och stod mellan stolparna i 32 allsvenska matcher. Det gjorde att Färjestad hörde av sig och nu är Holm en SHL-målvakt.
– Det är en längre resa än vad flera andra 20-åringar i SHL har tagit. De flesta får spela i juniorlandslaget eller bli uttagen till TV-pucken. Det känns skönt att kunna visa att det finns andra vägar också, det är inte kört om man skulle få nobben, säger han.

bb190921kj114-1571065949.jpgArvid Holm.Foto: Kenta Jönsson/Bildbyrån

Efter att det gick väldigt trögt i den tidiga tonåren tog karriären verkligen fart och de senaste åren har allting gått väldigt fort. 
– Så är det verkligen. Det är så att man får nypa sig i armen ibland. Just när det gick så långsamt då var man beredd på att ta den långa vägen, ha tålamod och kämpa. Sedan blev jag draftad och då visste man att det fanns någonting där, säger Holm och fortsätter:
– Jag hade det lite kämpigt i J20 men fick ändå ett nytt kontrakt i Karlskrona och sedan krigade jag till mig flera matcher där efter jul. Efter det ringde Färjestad och nu försöker jag att göra samma resa som jag gjorde förra året. 
– Jag känner att jag är på god väg. Jag vill spela mycket matcher här och jag tror att jag klarar av det. Jag hoppas att utveckling bara går uppåt och framåt i samma fart som de senaste åren.

"EN DRIVKRAFT ATT MOTBEVISA TVIVLARE"

Under tiden i Karlskrona jobbade han mycket med det mentala. Holm har också haft förmågan att stånga sig fram genom motgångarna och det är något som har gjort honom starkare i dag. 
– Jag har verkligen fått tvinga mig fram. Än i dag kan jag tycka att det är min största begåvning, att jag lyckas omvandla motgångarna till något positivt. Det blir som en drivkraft för mig själv att motbevisa tvivlare eller andra som inte har trott på en. Det är en ganska skön känsla.

Hans flytt till Färjestad hände under lite uppmärksammade former. I början av maj förlängde han sitt kontrakt med Karlskrona men bara dagar senare stod det klart att han lämnade klubben för en flytt till SHL. 
– Jag vet inte riktigt vad man kan säga om allt det. Det var väl omtumlande för egen del. Att det låg något i linningen och att det var lite snack bakom kulisserna, det var jag ju medveten om. Trots att jag skrev på med Karlskrona så var det ändå inte hundra procent spikat. Man gick med en lite ovisshet där trots att man redan hade skrivit ett kontrakt. Det var en ny situation och något som var lite speciellt men det löste sig ganska bra ändå skulle jag säga.

Var det en självklarhet att tacka ja när Färjestad klev in i bilden?
– Nja, både och. Det ska ju kännas bra i magen också. Jag sade det tidigt till min agent att vi inte skulle hoppa på något i SHL bara för att det är SHL. Det fanns avtal uppe på bordet som jag tackade nej till innan jag skrev på för KHK.
– Sedan är det klart, det är ju stora, stygga Färjestad som man har hört mycket om. Det är svårt att tacka nej till en sådan möjlighet.
– Jag valde att ta en chansning på mig själv. Jag trodde på mig själv och på att jag skulle hålla på den här nivån också. Det kändes som rätt steg att ta, man vill inte bara stå och stampa.

HAR HÅLLIT SIN FÖRSTA SHL-NOLLA

Nu är dock Arvid Holm en SHL-målvakt. Allt hårt slit har lönat sig och han har tagit sig dit alla drömmer om att få spela. Hittills har 20-åringen fått vakta kassen i fyra matcher i SHL med sitt Färjestad.
– Det har väl känts bra tycker jag. Startperioden här kommer att ta ett tag. Jag har ändå fått en del tuffa prov, som Djurgården och Skellefteå borta, det är inte matcher som inte är lätta för någon målvakt. Jag har fått bocka av de olika lådorna och viktigast av allt har jag även fått vinna matcher. Det är bara att bygga vidare på det här. När försvaret och hela den här biten kommer att sitta, då tror jag att statistik och siffror kommer att skjutas i höjden.

bb191003ae076-1571066045.jpgHittills har Holm 88,7 i räddningsprocent och 2,96 insläppta mål per match i SHL.Foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån

Holm har också fått hålla sin första SHL-nolla. I den udda matchen mot Oskarshamn (12-0) räddade han alla 17 skott som han fick på sig för att hålla nollan.
– Det var ju inte direkt en nolla som gjorde att vi vann matchen, säger han med ett skratt.
– Den räknas den också och det var skönt att få den också där i min tredje match. Det var skönt, även om det var en speciell match.

Hur har omställningen till SHL varit efter att ha spelat i Hockeyallsvenskan?
– Det har varit en ganska stor omställning. Alla är skickliga här, otroligt skickliga. Det är toppen av toppen, det märktes direkt på träning. Jag kände det att det tog ett tag att komma in i och vänja sig vid att alltid möta så bra skyttar. På matcher känns det som att jag har kommit in i det på ett bra sätt.
– Det jämnar faktiskt ut sig ganska bra, med tanke på att det är mycket mer struktur i försvarsspelet här också. Förra året, nere i allsvenskan, då var det ganska bra om man inte fick mer än fyra 2-mot-1-situationer mot sig. Om motståndarna kommer 2-mot-1 en gång här, då skäller man på någon.

INSPIRERAS AV STJÄRNMÅLVAKTEN

Arvid Holm delar på målvaktsposten i Färjestad tillsammans med den 35-årige stjärnmålvakten Markus Svensson. Ljungbykillen menar att det är väldigt inspirerande att jobba bredvid en sådan erfaren och meriterad keeper. Han menar att det är en anledning till att han kommer att fortsätta utvecklas.
– Jag lär mig någonting av honom varje dag, även in i minsta detalj. Även om jag kanske inte får spela jättemånga matcher här så får jag lära mig av en vinnare och jag tror att det är jäkligt viktigt. Jag är bara 20 år och då är det jättebra för mig om jag kan kolla på alla små detaljer som han gör.
– Han har vunnit två SM-guld och har tjänat ganska bra med pengar på att spela ishockey. Det är guld värt för mig att kunna titta på vad han gör och ta efter så mycket som möjligt. Han är så öppen kring allting också, jag försöker att alltid hålla ett getöga på vad han gör, avslutar han.  

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL