Damkronorna och förbundet har kommit överens.
Foto: Bildbyrån
Landslagen

Glädjebeskedet: Damkronornas bojkott är över

ANNONS
Efter drygt två månaders bojkott från landslagsspel har nu Damkronorna och Svenska ishockeyförbundet nått en lösning. Det meddelar förbundet i ett pressmeddelande.
– Vi kan nu med bra förutsättningar lägga fullt fokus på det sportsliga och göra allt vi kan för att spela en bra ishockey och så klart på att återta vår plats i VM:s högsta division nästa år, säger förbundskaptenen Ylva Martinsen.

Nästan på dagen två månader efter att 43 spelare i Damkronorna gick ut i strejk har nu landslagsspelarna och Svenska ishockeyförbundet nått en lösning på den konflikt som uppstått mellan parterna.

Anledningen till att spelarna i Damkronorna valde att bojkotta landslagsspel var på grund av bland annat dåliga förutsättningar och dåligt bemötande från förbundet.

"KÄNNS SOM ATT VI TAGIT VIKTIGA STEG"

Efter en två månader lång konflikt har nu parterna hittat en lösning. Det innebär att Sverige återigen har ett landslag på damsidan.
– För oss spelare har vi hela tiden sagt att det inte finns något större än att spela i vårt landslag. Det känns som att vi tagit viktiga steg i diskussionerna och att vi nu har fått bättre förutsättningar för att spela i Damkronorna. Nu vill vi inget annat än att tillsammans med förbundskapten Ylva Martinsen och de andra ledarna i Damkronorna se framåt och äntligen sätta igång resan mot revansch efter förra året. Vi ska spela i A-VM nästa år, säger landslagsforwarden Fanny Rask.

SPELAR FYRNATIONSTURNERING I DECEMBER

De viktigaste delarna i överenskommelsen är att förbundet inför medaljbonus till spelarna i VM- och OS-turneringar, att spelarna kommer att få ersättning för förlorad arbetsinkomst vid landslagsspel, att spelarna i Damkronorna är försäkrade vid spel i landslaget (där SDHL-klubbarna ansvarar för SDHL-spelarna) samt att spelarna i vårens VM-trupp kommer att erhålla en bonus om laget kvalificerar sig för spel i A-VM 2021.

I november drar landslagssäsongen igång på allvar då man samlas för landslagsläger innan man spelar fyrnationsturnering i tyska Füssen i mitten av december.
– Det känns riktigt bra att vi nu äntligen på allvar kan komma igång med vår landslagssäsong. Vi kan nu med bra förutsättningar lägga fullt fokus på det sportsliga och göra allt vi kan för att spela en bra ishockey och så klart på att återta vår plats i VM:s högsta division nästa år, säger förbundskaptenen Ylva Martinsen.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL