Mattias Norlinder sneglar mot JVM
Bildbyrån
HockeyAllsvenskan

"Det skulle vara sjukt mäktigt"

ANNONS

Succén har varit total i HockeyAllsvenskan. Nu drömmer Modo-backen Mattias Norlinder om en plats i Junior-VM.
— Jag har inte varit med i några landslag ännu så det skulle vara otroligt mäktigt att bara bli uttagen, säger han till Hockeysverige.se

KRISTIANSTAD (HOCKEYSVERIGE.SE)

Mattias Norlinder är ett av de stora utropstecknen i svensk hockey den här hösten. Backen har gått från klarhet till klarhet i Modo och byggt vidare på det han lade grunden till redan under förra säsongen.
— Jag tycker självförtroendet blir bättre och bättre för varje match. Det är kul att man börja känna att man kommer in i det mer och mer och får förtroende från coach. Det är kul, säger Norlinder.

Mitt under förra säsongen tyckte Modos tränare Björn Hellqvist att det var dags för Norlinder att få A-lagsdebutera. Det visade sig vara rätt val av Hellqvist. Norlinder plockades upp från klubbens J20-lag och gjorde så pass bra ifrån sig att han snabbt spelade till sig en ordinarie plats. Den här hösten har 19-åringen accelererat sin utveckling i ett Modo som jagar en SHL-plats.
— Jag tycker det har flutit på bra. Det går bättre och bättre för varje match, säger han försiktigt. 

Norlinder har varit en av HockeyAllsvenskans bästa backar. Han har varit stark både offensivt och defensivt och hjälpt Modo till fyra segrar. Men framförallt har han synts till i målprotokollen. På nio spelade matcher har han stått för fem kassar, några av ordentlig highlight-karaktär.
— Jag försöker väl egentligen passa mest, men jag har fått ganska bra lägen ändå. Det är kul att puckarna går in, säger han. 

Norlinders framfart under första delen av säsongen har fått många att lyfta lite på ögonbrynen. Under jul- och nyår spelas JVM i tjeckiska Ostrava och Trinec. Att komma med i den turneringen har blivit lite av ett mål för den unge backen.
— Det skulle vara sjukt mäktigt att få vara med. Jag har inte varit med i några landslag ännu så det skulle vara otroligt mäktigt att bara bli uttagen.

Konkurrensen är tuff. Sverige har möjligheten att ställa en stark backuppsättning på isen. Rasmus SandinAdam Boqvist och Victor Söderström är några av de backar som kan vara aktuella för spel. Och så Norlinder då förstås. I november spelas i fyrnationsturnering i Finland, en försmak av hur truppen till JVM-turneringen kan komma att se ut. Den svenska JVM-truppen tas sedan ut den 4 december. 
— Jag har inte hört något faktiskt. Han (Tomas Montén, förbundskapten) har inte ringt. Vi får se vad som händer. Ringer han så ringer han.

HYLLAS AV VETERANEN  

Mattias Norlinder har än så länge bara spelat 24 matcher i HockeyAllsvenskan. Men i merparten av dem har han haft bästa möjliga sällskap. Han syns nämligen ofta på isen tillsammans med Tobias Enström. Enström, som spelat över 700 matcher i NHL för Atlanta Thrashers och Winnipeg Jets, är milt sagt imponerad av sin 15 år yngre backkollega.
— Det är en kille man kan beskriva med många ord. Han har allt. Han är skicklig, kan åka skridskor, röra sig och skjuta. Han kan spela i alla moment också. Han har en ljus framtid framför sig, säger Tobias Enström.

Ser du några svagheter hos honom?
— Hans ålder kanske. Han kom upp förra säsongen och gjorde det bra från start, men han har självförtroendet som är viktigt. Om han misslyckas några gånger fortsätter han ändå försöka. Det driver honom. Om han har någon svaghet är det åldern, men han har den här säsongen på sig att lära sig också, säger Enström. 

Norlinder menar att han knappast kunde få en bättre förebild på isen.
– Det är skitkul och bra för min utveckling att spela med honom och se hur han gör på isen. Han hjälper mig otroligt mycket där ute.

"KUL ATT DE HÄNGER MED"

Norlinders snabba utveckling under förra säsongen gjorde att han snabbt klättrade på rankinglistorna inför draften som ägde rum i juni. När draften sedan summerades hade Norlinder valts i den tredje rundan, som nummer 64 totalt, av Montreal Canadiens. 

bb191002po015-1571234890.jpg
Mattias Norlinder jublar efter ett av sina mål. FOTO: Bildbyrån

Uppladdningen inför den här säsongen kunde inletts bättre. Han skadade båtbenet under barmarksträningen och tvingades till åtta veckor i gips. Men handskadan har inte hämmat honom inledningsvis av årets säsongen, vilket han visat och något som också spridit sig över Atlanten. Där har de hängivna Montreal-fansen kunnat gotta sig i höjdpunkter med Norlinder.
— Det är kul att de hänger med därborta. De skickar och skriver lite då och då, avslutar Norlinder. 


Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL