Theodor Lennström har fått ett rejält lyft i Frölunda.
Foto: Axel Boberg/Bildbyrån
SHL

"Ett kvitto på allt hårt arbete jag lagt ned"

ANNONS
Efter två mer eller mindre frustrerande år i Färjestad behövde Theodor Lennström ett miljöombyte. Han fick det i Göteborg och Frölunda – där han tack vare friare tyglar och ett större förtroende lyft sitt spel till nya höjder.
– Jag tycker att jag visat vad jag går för och det jag känner nu är att det är minst lika viktigt att fortsätta utvecklas och ta kliv framåt, säger Lennström till Hockeysverige.se.

Theodor Lennström pustar ut när han plockar upp telefonen.

Den 25-årige stockholmaren har precis landat hemma i sin lägenhet i Göteborg när undertecknad får tag på honom. Dagen har varit lång för Lennström, som spenderat dagen på resande fot, genom landsvägar i Wales innan en tre timmar väntan på Heathrow till slut tagit honom och de övriga i Frölunda hem till Göteborg under onsdagskvällen.
– Som hockeyspelare finns det inte mycket att klaga på, men just resandet kan vara lite jobbigt ibland, skrockar Lennström.

Han och Frölunda har precis kommit hem efter en framgångsrik tripp till Wales och Cardiff, där man besegrat stadens lag Devils med hela 9–2 i den avslutande matchen i Champions Hockey League-gruppspelet. Av en säkerhetsåtgärd vilades Lennström i matchen, som istället hann med lite sightseeing i den walesiska huvudstaden.
– Jag gick hann med en liten promenad på stan, det var verkligen en jättefin stad. Det var riktigt coola byggnader, så det var roligt att gå runt och kika lite. Det är kul att få åka runt lite under säsongen och se lite europeiska städer som man inte sett förut.

190510ds004-1571309545.jpgTheodor Lennström.Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån

STRÅLANDE SÄSONGSINLEDNING

Lennström har varit ett av stort utropstecken i Frölunda under säsongsinledningen. Under sina nio inledande matcher har den spelskicklige backen stått för åtta poäng, fördelat på två mål och sex assist.
– Det har känts jättebra, måste jag säga. Sen blir det väl också så när laget går bra så går det oftast bättre för en själv också, det går lite hand i hand, säger Lennström.

Mycket av de tidiga framgångarna på isen spårar 25-åringen tillbaka till våren och sommarens barmarksträning i Göteborg.
– Jag kände mig väldigt förberedd inför säsongen och kände redan när allt drog igång att jag var i riktigt bra form. Då kommer ett lite bättre självförtroende med det. Sen har jag fått mycket förtroende under inledningen här och det hjälper så klart.
– Försäsongen i Frölunda är väldigt hårt, men samtidigt är det väldigt, väldigt bra träning. Vår fystränare ”Perra” (Pär Edlund) kan väldigt mycket och han är riktigt duktig på det han gör. Gör man bara det han säger och jobbar hårt så blir man riktigt bra tränad.

"HAR LÄNGE VETAT VAD JAG KAN"

Lennström kom till Frölunda inför den här säsongen efter att ha spenderat de senaste två säsongerna i rivalklubben Färjestad. I en intervju med Hockeysverige i somras berättade 25-åringen att han kände att han fastnat i hierarkin i Karlstadsklubben. 

I Frölunda känner han att han börjat få ut mer av det spel han vet att han har i sig – något som om inte annat syns på det personliga poängkontot.
– Det är ett kvitto på allt hårt arbete jag lagt ned. Jag har länge vetat vad jag kan och att jag har det här spelet i mig, men i Färjestad kom jag lite i skymundan och bakom många andra bra backar. Jag var nästan sist i hierarkin där. Då var det svårt att visa upp mina egenskaper. Samtidigt försämras ju självförtroendet när man inte får spela så mycket.
– Nu när jag har fått spela mycket här i inledningen och man verkligen känner stödet från tränarna så kommer också poängen lite automatiskt, känner jag. 

190926ow094-1571309379.jpgTheodor Lennström har fått jubla många gånger den här säsongen.Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån

I samma intervju berättade Lennström att målsättningen med flytten till Göteborg var att ta ytterligare ett steg i sin hockeyutveckling. Det är något som backen absolut tycker att han har gjort under sina första månader i klubben.
– Jag tycker att jag visat vad jag går för och det jag känner nu är att det är minst lika viktigt att fortsätta utvecklas och ta kliv framåt. Jag vill bli ännu bättre och visa att jag kan hålla i den här höga nivån på sikt också.
– Jag måste hålla i det jag gör nu och fortsätta vara noggrann varje dag. Jag kan inte slappna av och känna att ”nu är jag där”, utan jag vill bli bättre varje dag och jag känner att jag har mer i mig än vad jag visat upp hittills. Jag är långt ifrån nöjd och är hungrig på mer.

KÄNNER STÖDET FRÅN TRÄNARNA

Mycket av säsongens tidiga framgångar menar Lennström grundar sig i det förtroende Lennström fått av ledarstaben i Frölunda. 25-årnigen snittar nästan fyra minuter mer istid per match i Frölunda än vad han gjorde förra säsongen i Färjestad.
– Det känns så klart superbra. Jag känner att jag har stödet uppifrån och då blir det enklare att spela. Det gör att jag känner mig tryggare i mitt eget spel och det är viktigt för varje spelare. Det är något de är väldigt bra på här i Frölunda, att få en att våga spela till sina styrkor.

Lennström har även fått förtroende i powerplay, där han stått för tre av sina åtta poäng den här säsongen. Just powerplay-tid var något han var en aning svältfödd på i Karlstad.
– Jag älskar att spela powerplay och har alltid gjort det. Det är bara som en bonus på att jag får chansen att spela där och det gäller att ta vara på möjligheten när man har den. Vi har många bra backar som kan spela i powerplay, så för mig gäller det att vara på tå och kriga varje dag.

I spelet fem-mot-fem har Lennström i mångt och mycket parats ihop med det kanadensiska nyförvärvet Karl Stollery – ett samarbete Lennström uppskattar väldigt mycket, trots en lite trög start.
– Jag ska väl inte säga att det var knackigt i början, men båda hade kommit till ett nytt lag med ett lite nytt spelsystem för oss båda. Det tar lite tid innan kommunikationen kommer igång och att man börjar tänka likadant, men liksom laget tycker jag att kurvan gått uppåt för oss ju längre säsongen gått.
– Vi börjar verkligen hitta varandra därute på isen och han är en grym spelare att spela med. Han är stenhård och man vet verkligen vad man får av honom varje match. Jag trivs verkligen att spela med honom, han är en grym hockeyspelare.

190808cs038-1565292534.jpgTheodor Lennström och Joel Lundqvist.Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

EN DAG I TAGET – MEN DRÖMMER OM NHL

Med sin fina säsongsstart i ryggen tar sig Theodor Lennström an resterande delen av säsongen med ett stort självförtroende. 

25-åringen hoppas vara en viktig del i det Frölunda-lag som framåt vårkanten ska bärga klubbens andra raka SM-guld, men för tillfället blickar Lennström bara på nästa match, nästa byte, nästa passning.
– För egen del försöker jag bara ta allt så kortsiktigt som möjligt. Jag tänker bara på nästa match hela tiden och verkligen försöka vara så noggrann som möjligt med förberedelser och allt sådant. Mina målsättningar inför säsongerna brukar vara väldigt kortsiktiga för att på så vis göra så bra prestationer som möjligt.

Förra säsongen blossade det upp ett NHL-rykte kring Lennström, där TSN:s initierade reporter Darren Dreger rapporterade att NHL-klubbar visat intresse för den spelskicklige backen

Den gången blev det ingenting, men Lennström hymlar inte med att det är spel på andra sidan Atlanten som är den slutgiltiga drömmen även om allt fokus just nu riktas på Frölunda.
– NHL är så klart någonting man drömmer om, men jag har sagt till min agent att jag inte vill höra något under säsongen. Jag vill fokusera på det som är här och nu med Frölunda. Sen får man ta sådant där efter säsongen och se hur allting har gått, men det är klart att det är en dröm som jag har.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 mars
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
00:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
00:30 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
onsdag 27 mars
01:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Calgary Flames NHL
02:00 Colorado Avalanche - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL