Joel Lundqvist var en av flera tvåmålsskyttar i en galen match.

Lundqvist avgjorde galen match – Frölunda tog tredje raka vinsten

Det blev en väldigt målrik torsdagskväll i SHL. Värst var matchen mellan Frölunda och Växjö där Göteborgslaget kunde segra efter att Joel Lundqvist satte 6-5 i förlängningen. Brynäs tog även sin första seger på lång tid och Örebro vann för sin femte raka match.

Brynäs – Oskarshamn 4–1 (1-0,1-1,2-0)

Brynäs: Jacob BlomqvistLinus ÖlundDaniel MannbergGreg Scott
Oskarshamn: Filiph Engsund.

Rejält ångestmöte i Gävle. Brynäs hade förlorat fyra matcher i rad och låg näst sist i tabellen medan nykomlingen Oskarshamn kom till kvällens match med sex raka torsk. Det stod därmed klart att det skulle bli en riktigt viljematch mellan lagen.

I inledningen av matchen var det Brynäs som visade störst vilja, på de första 20 minuterna sköt hemmalaget hela 20 skott men hade bara lyckats få en puck i nät.

Brynäs fortsatte dock att pressa och nötte ner Oskarshamn. Linus Ölund gjorde sin första match tillbaka efter sin hjärnskakning och då blev han målskytt direkt. Victor Söderström passade fram till Ölunds mål och har därmed gjort sin första poäng efter återkomsten från NHL.

Oskarshamn fick liv genom en reducering men det här var Brynäs match rakt igenom. I den sista perioden klev Gävlelaget ifrån och kunde ta en, i slutändan, enkel seger med 4-1 efter att ha vunnit skotten med 40-16.

Brynäs blev alltså laget som bröt sin förlustsvit och Oskarshamn förlängde därmed sin. Efter att ha inlett säsongen väldigt starkt har smålänningarna nu sju raka förluster men ligger fortfarande på den sista slutspelsplatsen.

Djurgården – Skellefteå 1–3 (1-1,0-0,0-2)

Djurgården: Patrik Berglund.
Skellefteå: Jonathan PudasJacob AnderssonAndreas Wingerli.

En jämn match i Stockholm avgjordes av en ung back som sköt sitt första SHL-mål.

Jacob Andersson är ny i Skellefteå från Björklöven och öste in poäng i Hockeyallsvenskan i fjol. Den här säsongen hade det dock inte gått lika bra och efter nio matcher stod 24-åringen fortfarande utan poäng.

I kväll klev dock Andersson fram och blev matchvinnare för sitt Skellefteå. Han kom fri mot Niklas Svedberg i Djurgårdskassen och kunde sätta ett riktigt läckert mål när han drog pucken i sidled och snärtade upp den i nättaket.

Det var frilägena som var Skellefteås segerrecept. Andreas Wingerli kunde fastställa slutresultatet 1-3 när han kom fri mot Svedberg och stänkte in pucken i mål.

Skellefteå har spelat bra den senaste tiden och har nu vunnit fem av de sex senaste matcherna.

Linköping – Örebro 2–5 (1-0,1-3,0-2)

Linköping: Andrew GordonPatrik Lundh,
Örebro: Shane Harper 2, Rasmus RissanenKristian NäkyväSakari Salminen.

Linköping gick snabbt upp i ledning mot Örebro i kvällens match. LHC kom ut starkt och Andrew Gordon kunde sätta 1-0. I början av den andra perioden fick Patrik Lundh sätta sitt första mål sedan återkomsten till Sverige från KHL. 2-0 och Linköping såg ut att gå mot sin andra raka seger.

Då gick det snabbt.

40 sekunder efter 2-0 reducerade Örebro genom Shane Harper och bara några minuter senare tilldömdes Örebro en straff. Harper klev fram igen och satte kvitteringen. Mindre än en minut efter 2-2 tog närkingarna ledningen. Den finländska backen Ramus Rissanen som verkligen har inlett den här säsongen starkt. Förra säsongen stod Rissanen för tre poäng på 48 matcher, nu har det redan kommit fem pinnar från finländarens klubba.

Rissanen skulle inte bli den enda finländaren i målprotokollet. I den tredje perioden kunde Örebro avgöra matchen då finländarna Kristian Näkyvä och Sakari Salminen gjorde varsitt mål.

Örebro hade haft fyra raka hemmamatcher och fyra raka segrar. Nu visade laget dock att man kan vinna på bortais också.

Frölunda – Växjö 6–5 OT (0-1,3-1,2-3,1-0)

Frölunda: Simon Hjalmarsson 2,Joel Lundqvist 2, Rhett RakhshaniJacob Moverare.
Växjö: Emil Pettersson 2, Roman Horák, Ilari Melart, Linus Högberg.

Wow, vilken galen match.

I början såg det ut att bli en ganska tajt match då Emil Pettersson hade gjort det enda målet efter en spelad period. Därefter fullkomligt exploderade matchen.

Joel Lundqvist kvitterade tidigt i den andra och i mitten av perioden gjordes tre mål på drygt en minut. 2-1. PANG! 2-2. PANG! 3-2.

Frölunda gick till pausvila med ledning men i den tredje perioden smällde det igen. Växjö satte 3-3 direkt, 24 sekunder senare återtog Frölunda ledningen. En minut efter det kvitterade Växjö på nytt för 4-4.

I mitten av perioden tog Frölunda ledningen ännu en gång men bara några minuter senare hade Växjö kvitterat igen. Matchen gick då till förlängning där Joel Lundqvist klev fram igen och avgjorde med sitt andra mål i matchen.

Det var toppen mot botten och Frölunda var därför stora favoriter inför pucksläpp. Det blev därför en oväntat jämn match.

Frölunda har bara en förlust på de åtta senaste matcherna samtidigt som Växjö nu har fem nederlag på sina sex senaste framträdanden.

Luleå – Leksand 4–3 (1-1,2-1,1-1)

Luleå: Jonas BerglundEinar EmanuelssonIsac BrännströmPetter Emanuelsson.
Leksand: Marek HrivíkThomas Valkvæ OlsenJonas Ahnelöv

Luleå hade ledningen genom nästan hela matchen men det blev jämnt. Varenda gång norrbottningarna tog ledningen så kom Leksand tillbaka och kvitterade.

Med bara fyra minuter kvar kunde Petter Emanuelsson dock sätta det sista målet i matchen när han sköt in 4-3. Då orkade Leksand inte komma tillbaka och kvittera ännu en gång.

Leksands dystra svit fortsätter därmed och nykomlingen har nu sju raka förluster.

Malmö – HV71 3–4 SO (0-3,2-0,1-0,0-0,0-1)

Malmö: Frederik StormEmil SylvegårdMarcus Björk.
HV71: Johannes Kinnvall 2, Juuso IkonenOscar Sundh (avgörande straff)

Malmö kom ut riktigt starkt i matchen mot HV71 och fick tre jättelägen inom de första minuterna av matchen. HV:s 18-årige målvakt Hugo Alnefelt klev dock fram och stod för flera bra räddningar. Detta lade grunden till att HV kunde gasa på tidigt i matchen.

I ett powerplay pangade Johannes Kinnvall in 1-0. Nyförvärvet från KHL Alexander Bergström gör sin andra match i HV71 och noterades för sin första poäng då han assisterade fram till Kinnvalls första mål. Just det, första mål. Senare i perioden klev nämligen backen fram igen och sköt ett stenhårt skott för sitt andra mål den här kvällen. I fjol spelade Kinnvall i Timrå och var den målfarligaste backen i ligan med sina tolv baljor. Nu har 22-åringen gjort tre mål för sitt HV71.

När Juuso Ikonen satte 3-0 kändes matchen färdig. Det var den dock inte.

Malmö kom tillbaka med två mål i den andra perioden och ett mål i den tredje. För andra matchen i rad hade HV71 därmed tappat en stor ledning (3-1 till 3-4 mot Färjestad i lördags). Matchen gick till både förlängning och sedan straffar där Oskar Sundh klev fram och avgjorde till Jönköpingslagets fördel.