SSK:s kris förvärras – är ny tabelljumbo

Krisen i Södertälje är djup. SSK blev krossade av serieledande Björklöven i kvällens match. Laget ligger nu sist i Hockeyallsvenskan. Detta då Almtuna äntligen fick igång sitt powerplay efter tio mållösa matcher i spelformen.

Södertälje – Björklöven 1–6 (0-2,1-0,0-4)

Södertälje: Emil Lind.
Björklöven: Justin CrandallFredric AnderssonTyler VeselDavid LindquistWilliam ErikssonOskar Stål Lyrenäs.

Seriens bästa lag mötte ett av seriens hittills sämsta lag. Det kunde bara sluta på ett sätt.

Björklöven kom ut riktigt starkt och ledde med 2-0 efter elva spelade minuter. Då bytte Södertälje målvakt. Alexander Sahlin var riktigt förbaskad efter att ha släppt in två mål och slog sin klubba i plexiglaset bakom båset vilket fick glaset att gå sönder. Sahlin plockades ut och in kom istället Fredrik Bergvik

Det såg ut att ge effekt då SSK steppade upp och började spela bättre. I den andra perioden kom reduceringen och hemmalaget såg ut att skapa nerv i matchen.

I den tredje perioden kom dock raset. Björklöven gick från ledning med 2-1 till seger med hela 6-1. Tyler Vesel är ny i Umeåklubben och kommer närmast från spel i AHL. I kväll gjorde han debut för sin nya klubb och satte då även sitt första mål i Björklöven. Snacka om succédebut.

Ännu en seger för Björklöven som nu har nio vinster på de första elva matcherna och utökar sin ledning av den allsvenska tabellen.

I Södertälje är det dock desto tyngre. SSK har nu förlorat sex av sina sju senaste matcher. Krisen är värre nu då klubben ligger sist i Hockeyallsvenskan efter att Almtuna vann i kväll.

Västervik – Karlskrona 5–1 (1-0,3-1,1-0)

Västervik: Lukas Wernblom 2, Kim Johansson2, Emil Alba.
Karlskrona: Viktor Liljegren.

Lukas Wenblom lånades ut från Modo efter att inte ha fått tillräckligt med istid i klubben. Ny klubbadress blev Västervik och som han har levererat för smålänningarna.

På de fyra första matcherna hade 19-åringen stått för tre poäng och i kvällens match sköt Wernblom två mål och har nu gjort fem poäng (3+2) på lika många matcher. Även Kim Johansson klev fram och satte två mål i kväll.

De båda bäddade därmed för segern i Västerviks match mot Karlskrona. Noterbart för KHK är att Janne Kivilahti gjorde debut och stod också för sin första poäng i klubben.

Västervik hade sex raka förluster inför den här veckan men nu har laget två raka vinster och börjar klättra uppåt i tabellen efter att tillfälligt ha varit under kvalstrecket.

Karlskoga – Västerås 3–4 (0-1,1-2,2-1)

Karlskoga: Fredrik ForsbergJonatan HarjuWilhelm Westlund
Västerås: Marcus Bergman 2, William WikmanDaniel Öhrn.

I förra matchen hämtade Karlskoga in ett 1-3-underläge mot Södertälje till seger med 4-3. Nu var laget nära en ny vändning, men misslyckades.

Västerås gick upp i ledning med 3-0 efter att Marcus Bergman gjort två mål inom loppet av två minuter i den andra perioden. Då började Karlskoga sin upphämtning och satte två mål men bara 36 sekunder efter att Bofors fått in sin andra reducering satte Daniel Öhrn 4-2-målet för Västerås.

Då orkade Karlskoga inte resa sig ännu en gång. De fick visserligen in en reduceringspuck men det målet kom lite väl sent då det bara återstod 17 sekunder av matchen.

Inför matchen hyllades Karlskogas Fredrik Höggren då han gjorde sin 800:e match i BIK-tröjan.

Almtuna – Tingsryd 5–2 (1-1,1-1,3-0)

Almtuna: Tobias LiljendahlTobias ÅhströmVictor AronssonOscar PentlerVilliam Haag.
Tingsryd: Benjamin NissnerOscar Holst.

Stoppa pressarna! Almtuna har gjort mål i powerplay, och inte bara en gång, inte två gånger utan hela tre gånger.

På de första tio matcherna hade Uppsalalaget inte gjort ett enda mål i spel i numerärt överläge trots nästan 50 minuter i spelformen. I kväll kom islossningen.

Redan två minuter in i matchen fick Almtuna chansen i powerplay och konverterade det direkt då Tobias Liljendahl satte lagets första mål i spelformen den här säsongen.

Tingsryd kvitterade dock och vände också till ledningen. Hemmalaget har dock verkligen fått fart på powerplayspelet och det ledde laget till framgång.

Både 2-2-målet samt det matchvinnande 3-2-målet sattes i spel med en man mer. Almtuna gick från att ha gjort noll mål i powerplay på tio matcher till att ha gjort tre mål i numerär överläge i en och samma match.

Det ledde även till seger och Uppsalaklubben lämnar nu jumboplatsen och klättrar förbi både Södertälje och AIK i tabellen. Almtuna ligger nu alltså på säker mark.

Vita Hästen – Kristianstad 3–2 OT (0-0,1-0,1-2,1-0)

Vita Hästen: Arvid Degerstedt, Linus AnderssonFilip Cruseman.
Kristianstad: Erik SantessonKalle Miketinac

En sekund.

Det var allt som återstod av förlängningen när Filip Cruseman vispade in pucken i mål bakom Antti Lehtonen i Kristianstadskassen.

Vita Hästen kunde därmed ta bonuspoängen efter att ha varit i ledning med både 1-0 och 2-1 under stora delar av matchen. Med bara drygt en minut kvar av matchen kvitterade dock Kristianstad genom Kalle Miketinac och tvingade matchen till sudden. Det var första gången den här säsongen som Vita Hästen tvingas spela mer än 60 minuter.

Hästen klättrar nu uppåt i tabellen och ligger på slutspelsplats. Kristianstad däremot glider neråt och har nu bara en poäng till godo ner till AIK som ligger under kvalstrecket.