Niklas Svedberg höll nollan för andra gången den här säsongen.

Djurgårdsmålvakten storspelade – höll nollan mot Leksand

Två heta målvakter var storyn bakom eftermiddagens SHL-matcher. Niklas Svedberg storspelade för Djurgården och såg till att Leksand förlorade för sjunde matchen i rad. I Ängelholm fick Christoffer Rifalk hålla sin första nolla i SHL-karriären och leder just nu målvaktsligan.

Här följer ett svep av eftermiddagens fyra matcher i SHL:

Leksand – Djurgården 0–4 (0-2,0-1,0-1)

Leksand: –
Djurgården: Alexander HoltzKalle ÖstmanPatrik BerglundMichael Haga

Leksand kommer att drömma mardrömmar om Djurgårdskeepern Niklas Svedberg i natt.

Dalalaget var spelförande under stora delar av matchen och skapade mycket chanser men lyckades aldrig få hål på Svedberg som storspelade i kassen. Speciellt i den första perioden var Leksand nästintill dominanta men trots det ledde Djurgården med 2-0.

Redan efter nio sekunder hade bortalaget tagit ledningen. Stockholmarna vann pucken direkt efter nedsläpp och Sebastian Strandberg lade en läcker passning till supertalangen Alexander Holtz som skickade upp pucken i krysset bakom en chanslös Janne Juvonen. Det är 17-åringens fjärde mål den här säsongen.

Senare i perioden utökade även Djurgården sin ledning när Kalle Östman bombade in sitt första SHL-mål i karriären. 3-0 kom på straff efter att Mattias Guter blivit störd i ett friläge. Patrik Berglund tog hand om straffen och som han gjorde det! Stjärnan gled fram och var hur kylig som helst när han lade en "Foppa-straff".

I den tredje perioden höll Djurgården undan på ett skickligt sätt och kunde vinna med 4-0. Svedberg räddade 36 puckar och höll därmed sin andra nolla den här säsongen.

Leksand har det fortsatt väldigt tungt i SHL och i kväll kom lagets sjunde raka förlust. Nyförvärvet Spencer Abbott fick dock göra debut för klubben men lämnade isen poänglös och som förlorare.

Färjestad – Luleå 2–3 (0-0,2-3,0-0)

Färjestad: Carl JakobssonDaniel Viksten.
Luleå: Nils LundkvistIsac BrännströmAustin Farley.

Mållöst i både den första och tredje perioden. Det var alltså i den andra där matchen kom att avgöras.

Luleå tog ledningen genom succéjunioren Nils Lundkvist som satte sitt andra mål för säsongen. Färjestad kom tillbaka två gånger om men Austin Farley satte det matchavgörande målet 17 sekunder efter att Karlstadslaget kvitterat till 2-2.

Luleå fick därmed stopp på Färjestads framfarter. Inför dagen hade laget fem raka segrar men nu kom alltså den första förlusten i oktober för Färjestad.

Frölunda – Malmö 4–1 (1-0,0-1,3-0)

Frölunda: Nicklas LasuRhett RakhshaniJoel LundqvistPatrik Carlsson.
Malmö: Emil Sylvegård.

Frölunda fortsätter att vara ett av SHL:s hetaste lag. I dagens möte med Malmö kom Göteborgslagets fjärde raka seger.

Dagens vinst kom efter en riktigt stark tredje period av Frölunda. De två första perioderna var väldigt jämna och ställningen var då 1-1. I den tredje växlade dock hemmalaget upp, vann skotten med 16-5 och gick ifrån till seger med 4-1.

Joel Lundqvist sköt ett mål och stod för en assist. Frölundakaptenen har nu gjort nio poäng på de tolv inledande matcherna.

Om Frölundas formkurva pekar rakt uppåt så pekar Malmö i helt motsatt riktning. Skåningarna förlorade sin fjärde raka match och har bara gjort fyra mål under dessa matcher.

Rögle – Skellefteå 3–0 (1-0,1-0,1-0)

Rögle: Leon BristedtDaniel ZaarNick Sörensen.
Skellefteå: –

Har Nick Sörensen äntligen hittat formen nu?

Landslagsforwarden har haft en tung säsongsinledningen och stod på noll poäng inför veckans matcher. Mot Färjestad i torsdags noterades han för sin första poäng då han assisterade till ett av Rögles tre mål. I dagens möte med Skellefteå var Sörensen snäppet värre.

Först passade han fram till Leon Bristedts 1-0-mål och senare i matchen sköt han själv in en puck i nät som innebar 3-0 i matchen. 25-åringen satte därmed sitt första mål den här säsongen.

Förutom Sörensen var även Röglemålvakten Christoffer Rifalk en av de stora anledningarna till segern. Han stod på huvudet genom hela matchen och räddade alla 29 skott som han fick på sig. Rifalk höll därmed nollan för första gången i SHL-spel. 23-åringen som värvades från Oskarshamn inför säsongen har stått för en stark inledning på sin debutsäsong i SHL och leder just nu målvaktsligan.

Rögle är tillbaka på det vinnande spåret efter att ha bara förlorat sin andra match den här säsongen senast mot Färjestad.