Adam Pettersson nådde 400 SHL-matcher för moderklubben nyligen.
Foto: Bildbyrån/Johan Löf
SHL

Den sällsynte trotjänaren: "Något jag är stolt över"

ANNONS

Han är 27 år och har spelat drygt 400 SHL-matcher för sin moderklubb. Adam Pettersson är något så ovanligt som en trotjänare i dagens obeständiga hockeyvärld.
– Jag måste erkänna att jag tycker det känns lite coolt, säger han till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)

Det är bara den sista juniorsäsongen som sticker ut i en annars alldeles ren EliteProspects-profil. Säsongen 2011/12 var Adam Pettersson nämligen utlånad till Sundsvall i Hockeyallsvenskan. Utöver det finns det bara en klubb han har representerat.

Skellefteå AIK.

Härom veckan spelade 27-åringen sin 400:e match i SHL för moderklubben. Det är en stark notering. För trots att han inte på något sätt är lastgammal har Pettersson numera bara tre spelare – och före detta lagkamrater – före sig i listan över flest antal elitserie/SHL-matcher för Skellefteå: Fredrik Lindgren (521), Jimmie Ericsson (518) och Erik Forssell (443).
– Det är någonting jag är stolt över, säger Adam Pettersson till hockeysverige.se om att nå 400 matcher.
– Jag måste erkänna att jag tycker det känns lite coolt. Det står jag för. Det här är ju klubben i mitt hjärta. 

Adam Pettersson med sportchefen Erik Forssell i samband med firandet av hans 400:e SHL-match.Adam Pettersson med sportchefen Erik Forssell i samband med firandet av hans 400:e SHL-match.Foto: Bildbyrån/Ola Westerberg

"KLART DET FUNNITS ANDRA ALTERNATIV"


Att vara 90-talist och göra så många matcher för en och samma förening är anmärkningsvärt. Inte för att 90-talister av hävd är benägna att flytta på sig, utan för att den generella professionella hockeyspelaren av i dag är på ständig jakt efter bättre förutsättningar, bättre ligor och bättre pengar. Ju mer pengar som kommit in i sporten, ju större har villigheten att röra på sig blivit.

Trotjänare som Adam Pettersson har av den anledningen blivit färre och färre. 

Men själv vill han inte se sig som speciell bara för det. Att stanna i Skellefteå har aldrig varit någon självklarhet, utan mer en kombination av trivsel och goda utvecklingsmöjligheter. 
– Det är klart att det har funnits andra alternativ för mig också, men i slutändan har det känts bra att stanna, säger han.
– Ibland kan det vara bra att byta miljö också. Det kan jag väl erkänna att det har slagit mig någon gång också, att det kan vara bra att se nya ansikten och få nya intryck. Men det här har känts bäst för mig. Utmaningen för mig är att hittat sporrar och utmaningar på andra sätt än att bara byta miljö. Jag tycker att jag har mer i mig än jag får ut ändå. Det är någonting jag jobbar på. Jag vill föra det här laget till fler SM-guld.

Han konstaterar samtidigt att det inte bara behöver vara positivt att vara trotjänare och bli kvar i en och samma klubb över tid.
– I och med att jag är från Skellefteå har jag i stort sett hela min familj och alla vänner där. Det är klart att det är en trygghet. Sedan finns det en viss risk med det också. Att man blir för bekväm. Och det är inte en sådan spelare jag vill vara. Det är där utmaningen ligger för mig, att orka hålla i och inte bara rätta mig in i ledet och flyta med. Jag vill ta de tillfällen jag kan att kliva utanför min box även här.


En ovanlig bild på Adam Pettersson med en annan tröja än Skellefteås.En ovanlig bild på Adam Pettersson med en annan tröja än Skellefteås.Foto: Bildbyrån/Nils Jakobsson

SISTA ÅRET PÅ KONTRAKTET

På senare år har det blivit en allt tydligare trend bland SHL-klubbar att ta tillbaka spelare från närområdet som varit i andra klubbar eller ligor. Vare sig det är Frölunda, Färjestad, Rögle eller Djurgården har man varit benägna att hämta in spelare med någon slags anknytning till klubben eller regionen.

Skellefteå är inget undantag. 

Inför den här säsongen flyttade Arvid Lundberg och Niclas Burström "hem" efter att ha spelat i Växjö medan backen Jacob Andersson, som gått på klubbens hockeygymnasium, hämtades från Björklöven. 

Det handlar om att bygga identitet, både inom laget och mot supportrarna sett.
– Vi har som en av våra målsättningar i föreningen att ha egna produkter i laget och utveckla spelare, konstaterar Adam Pettersson och beskriver sin egen roll i det pusslet.
– Jag hoppas att jag kan vara en del i att uppfostra spelare både på och utanför isen. Om det så är i gymmet eller på annat sätt. Jag känner till spelsystemet, hur vi tränar och kraven som sätts så jag tror absolut att det är bra att ha en sådan stomme i ett lag. Förhoppningsvis ser de mig som en sådan spelare och det är något jag tar stolthet i att vara. Nu när vi har mycket unga spelare är det viktigt att komma ihop som grupp. Då tror jag att det är viktigt att ha spelare som har rutin och som vet vad som krävs.


Känner du dig som en kulturbärare?
– Jag har i princip bara spelat i Skellefteå, så på ett sätt är jag det, men samtidigt har vi många profiler i laget. Jag jobbar på och gör mitt. Sedan hoppas jag att det uppskattas.

Adam Pettersson är inne på sista året på sitt nuvarande kontrakt med Skellefteå AIK. Det återstår att se om han bygger vidare på sin roll som trotjänare bortom den här säsongen.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch