Linus Klasen och hans familj har rotat sig i Lugano.
Henrik Skoglund
Schweiziska ligan

Linus Klasen: "Många hade vikt in kepsen och dragit"

ANNONS

Han har snittat en poäng per match de sex senaste säsongerna i Schweiz och rotat sig i landet. Linus Klasen sitter nu på ett utgående kontrakt och säger att han håller alla dörrar öppna inför nästa säsong. Men samtidigt berättar han att drivkraften finns att kunna ge de passionerade fansen i Lugano en ligatitel.
— Att fått ha turen och producera så mycket och vara kvar i en av de mäktigaste klubbarna i Europa så länge som jag varit, det är jävligt få förunnat, säger han till hockeysverige.se.


LAUSANNE (HOCKEYSVERIGE.SE)

Lugano är ett av NLA:s mest klassiska lag och har vunnit mästerskapet hela sju gånger. Den absoluta storhetstiden hade man mellan 1986 och 1990 då klubben, som bildades mitt under brinnande världskrig 1941, vann sina första fyra titlar. Tre av gångerna med ”Lill-Kenta” Johansson i laget. Spelgeniet från Huddinge gjorde under sina sex säsonger i klubben smått ofattbara 219 mål och 209 assists och med det är han klubbens överlägset meste poängplockare genom tiderna.

bb881213bb001-1571312402.jpg"Lill-Kenta" är Luganos poängbäste spelare genom tiderna. Foto: Bildbyrån

Nu för tiden är det ett annat spelgeni från Huddinge som trollbinder publiken i staden som gränsar till Italien. En publik som har stor passion för sitt lag.
– Det är ett av de tuffaste ställena att spela på i Europa, helt klart, berättar Linus Klasen för hockeysverige.se efter en bortamatch mot Lausanne.
– Det är väldigt passionerat. Det är lite som italiensk fotbollskultur och de älskar sitt lag och kräver framgång, finaler framför allt och cuper, vilket vi inte vunnit på 12-13 år. Så det är dags, men samtidigt är det väldigt många bra lag och det är väldigt tajt i tabellen och det skiljer inte så många poäng mellan första och sista laget.


Är det en drivkraft för dig att kunna ge fansen en ligatitel?

– Det är väl det man strävar efter. Framför allt när man varit på samma ställe så länge som jag har. Att fått ha turen och producera så mycket och vara kvar i en av de mäktigaste klubbarna i Europa så länge som jag varit, det är jävligt få förunnat.
– Jag är glad och stolt, men jag är inte klar här. Jag är bara 33 och jag känner att så länge jag rör på benen så är jag ett hot därute.

"VI KALLAR DET HEMMA"

När hockeysverige.se träffar Linus Klasen har Lugano precis förlorat med 2–5 mot Lausanne. Svensken assisterade till båda lagets mål. 

Puckvirtuosen är inne på sin sjätte säsong i Lugano. Han anslöt från Luleå 2014 och skrev direkt på ett fyraårskontrakt.
– Sen har det bara rullat på. Jag förlängde ganska tidigt, när jag hade ett år kvar när jag var inne på min tredje säsong. Vi har köpt hus, frugan och ungarna pratar flytande italienska. Så vi har rotat oss lite härnere och det har blivit en stor del av vårat liv. Vi kallar det hemma.

img-3095-1571312010.jpgLinus Klasen fick svara på frågor efter söndagens bortamatch mot Lausanne. Foto: Henrik Skoglund

Under sina fem första säsonger har Klasen snittat en poäng per match och inledningen av den sjätte är inget undantag. Men trots stabil produktion berättar han att det inte enbart varit succé i alplandet.
– Jag har haft några tuffa tider med skador och sedan kommit tillbaka. Det har inte bara varit en dans på rosor, utan det har varit sjukt tuffa tider där många folk hade vikt in kepsen och dragit. Men jag är stolt över mig själv att jag klarat av allting som har hänt. 


De schweiziska klubbarna får bara använda sig av fyra importspelare under match. Något som innebär extra hög press på icke-schweizare. Linus Klasen utvecklar det här med att han upplevt tuffa tider.
– Jag åkte på en skada för tre år sedan och kom tillbaka till sista matchen innan slutspelet. Det kom in en back, och det funkade i sista grundseriematchen och då blev jag sittande i stort sett hela slutspelet. Vi gick till final, sjunde avgörande hemma...Jag menar, för klubben var det ju bra, men personligen var det ju inte så jävla bra.
– Jag skulle komma tillbaka året efter, men det var lite si och så. Jag blev utlånad till Davos under Spengler Cup och fick spela mitt spel med pucken, göra det jag är bra på. Det är det jag har betalt för. Det blev en vändning, jag tog med mig det spelet tillbaka, det var det som behövdes för att vi skulle klara oss till slutspel då.
– Det är mycket små marginaler och du kan inte ta ledigt en dag, konstaterar han.

"ALLA DÖRRAR ÖPPNA"

Det är inte bara i NLA som Linus Klasen har ett bra poängsnitt. Han har lirat i SHL för Södertälje och Luleå och har på 257 matcher gjort 195 poäng genom åren. Många är de fans till de olika SHL-klubbarna som högst troligt drömmer om att trollkarlen från Huddinge väljer just deras klubb nästa säsong. 

Linus Klasen sitter på ett utgående kontrakt och återkommer gång på gång under intervjun hur rotad han och familjen är i Lugano. Men han vill samtidigt, när han får en rak fråga, inte utesluta SHL-spel nästa höst.
– Ja, alltså...Det vet man inte. Jag har ett utgående kontrakt och just nu är alla dörrar öppna. Jag måste göra det jag ska göra för att spela på den nivån och sen får vi se vad som händer. Men just nu tänker jag inte så mycket på det, utan jag fokuserar på det jag ska göra. Vi har fem importer, så det gäller att producera hela tiden. Annars kanske man får sitta.

Om jag nu får chansa hejvilt så känns det som att Lugano är förstavalet för dig nästa säsong om de erbjuder ett kontrakt?
– Problemet är nog inte att hitta ett kontrakt. Det är nog att hitta något som passar alla. Jag har en stor familj, fyra ungar och två hundar, hus och så vidare. Vi har rotat oss i Lugano och det ska mycket till om jag ska flytta med familjen någonstans. Det blir i sådana fall ett äventyr på egen hand.
– Men som jag sa: Jag har ingen aning, jag fokuserar där jag är nu och måste spela bra hela tiden för att få det jag vill ha.

bb170304zl085-1571312173.jpgLinus Klasen gör sin sjätte säsong i Lugano. Foto: Bildbyrån

Det känns som att Linus Klasen har hittat hem på något vis?
– Absolut. Jag måste säga att jag är jävligt anpassningsbar också. Jag anpassar mig snabbt till spelsystem och hittar mitt spel ganska snabbt i det. Så det är inga konstigheter. Sen när man har pucken så gäller det att leverera och skapa målchanser. Det är därför man är hör. 


Det låter som att du kommer stanna i Schweiz efter karriären?

– Mycket möjligt. Det är skönt, fantastiskt och lite annorlunda. Jag menar, vårt klimat vi har i Lugano med palmer och allt. Det går inte att klaga. Men givetvis, vi har bott här så länge och jag är bara hemma i Sverige fyra veckor om året. Jag har mycket familj hemma, men som jag sa: Du kan aldrig veta och förhoppningsvis har jag många år kvar att spela på den högsta nivån.
– Vad framtiden har att ge vet jag inte just nu. Jag försöker ta en dag i taget, jag vet hur fort det kan gå åt båda håll, avslutar Linus Klasen.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 mars
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
00:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
00:30 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
onsdag 27 mars
01:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Calgary Flames NHL
02:00 Colorado Avalanche - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL