Tobias Björnfot.
Foto: Bildbyrån/Larry MacDougal
NHL

"Tror inte det finns något bättre ställe att spela hockey på än här"

ANNONS
En raketartad utveckling tog Tobias Björnfot hela vägen från Djurgårdens juniorlag till en plats i Los Angeles Kings på drygt sex månader. För Hockeysverige.se berättar 18-åringen om den snabba resan, NHL-debuten i Edmonton och beslutet att stanna i Nordamerika.
– Det har bollats idéer lite hur som helst, men nu blev det AHL. Då gäller det att göra bästa av situationen och det är här jag vill vara just nu, säger Björnfot. 

När Tobias Björnfot draftades i somras var det nog inte många som trodde att han redan i oktober skulle få göra sin debut i NHL. Det mesta talade då för att han skulle vara med och slåss om en plats i Djurgården.

Efter några fina camper med Los Angeles fick 18-åringen från Upplands-Väsby chansen att som backpar med Drew Doughty debutera i NHL på bortaplan mot Edmonton. En debut han själv inte räknat med då han åkte över till organisationens första camp i somras.
– Vilken målbild jag åkte över med? Det är alltid svårt att veta. Jag hade en bra sommarträning, varit på is mycket och haft en bra försäsong med Djurgården, berättar Tobias Björnfot från sitt hem bara några kvarter från Manhattan Beach.
– Jag åkte över med ett bra självförtroende. Först och främst ville dom ha mig där på rookiecamp och trainingcamp. Jag ville visa min bästa hockey och att jag är bra. Sedan flöt det på. Jag spelade bra och dom gillade det dom såg.
– Det blev att jag fick fortsätta, jag hängde på ännu längre och fick göra NHL-debut. Allt gick fort från draften i somras till att sajna kontrakt och NHL-debut.

"FÅ FÖRUNNAT"

När du satte dig på planet mot Los Angeles för din första camp fanns det då i tankarna att du kanske skulle få göra din NHL-debut redan i början av oktober?
– Nej (skratt), det tänkte jag faktiskt inte. Det var bara att åka över dit, göra ett bra intryck, ta ännu mer lärdom av organisationen och bli en ännu bättre hockeyspelare. Så var tankesättet.

18-åringen gjorde några riktigt fina camper och imponerade både på ledningen och spelarna i laget.
– Det var såklart mycket nytt, man är lyhörd och lyssnar. Jag lärde mig snabbt, men det var ändå en omställning med engelska termer på isen. Det var inte något jag var så van vid hemifrån. Lägren kändes bara bättre och bättre ju längre tiden gick, säger Tobias Björnfot som nu kan ta badtofflorna till träningarna.
– Det är skönt och få förunnat som kan göra så. Jag tror inte det finns något bättre ställe att spela hockey på än här.

Tobias Björnfot i Los Angeles-tröjan.Tobias Björnfot i Los Angeles-tröjan.Foto: Candice Ward-USA TODAY Sports

NHL-DEBUTERADE MOT MCDAVID

I början av den här månaden stod det alltså klart att Tobias Björnfot skulle få chansen att debutera i NHL med Los Angeles redan i premiären.
– Jag hade varit i Edmonton sedan tidigare då jag spelade ”Hlinka”, så jag hade lite koll på staden och Rogers Place som är en häftig arena.
– Is-värmningen… Vi var där tre timmar innan och att sedan få kliva ut till nationalsången, stå på samma is som många världsstjärnor i Kings, men även med Connor McDavid i Edmonton var riktigt häftigt.

Redan under försäsongen spelade Tobias Björnfot med Drew Doughty. Så blev det även i debuten. Doughty hyllade också det svenska backlöftet efter första träningsmatcherna tillsammans.
– Han har spelat fantastiskt bra. Vi fungerar kanon ihop. Han kanske ser till att jag får ett kontrakt till efter de här åtta åren, om han stannar här. Förhoppningsvis får jag fortsätta spela med honom, sade Doughty inför premiären.

BLIVIT OMHÄNDERTAGEN AV STJÄRNAN

Förre djurgårdsbacken är också tacksam över att fått spela med en av ligans bästa backar i inledningen av sin tid i NHL.
– Det var speciellt. Han har vunnit Norris Trophy (NHL:s bästa back) och är en av världens bästa backar. Dessutom är han bra på att hjälpa samtidigt som han ger tips och trick på hur man ska tänka. Speciellt i försvarsspelet. Han har betytt mycket för mig.

Backstjärnan och talangen har hela tiden haft en nära dialog med varandra både på och vid sidan av isen.
– Det känns som han har tagit hand om mig lite. Han sms:ar och frågar om jag behöver någonting eller om jag behöver hjälp med något så kan jag alltid höra av mig till honom.
– Han pratar också mycket på isen. Om jag gör något misstag kan han komma efteråt och prata med mig om hur jag kan tänka annorlunda. Sedan lyfter han mig om jag gör något bra. Han är en bra kille.

"JAG ÄR NÖJD"

Det blev tre matcher för Björnfot i Los Angeles innan han flyttades ner till farmarlaget Ontario.
– Det har varit mycket nytt och en erfarenhet. Nu vet jag hur jag ska spela nästa gång jag får chansen.
– Jag har tagit lärdom och det kändes ändå helt okej. Det är där jag vill spela i framtiden och jag är nöjd.

Hur gick tankarna då organisationen valde att flytta ner dig till Ontario AHL?
– Jag tog det bara som något positivt. Jag hade ett bra möte med Rob Blake och Nelson Emerson, men sedan även med agenten (Johan Finnström).
– Jag är ung och måste ha mycket speltid i både powerplay och boxplay så det här kändes som en bra lösning.

Det blev en minst sagt framgångsrik debut i Ontario. Björnfot sköt ett mål och hade ytterligare en assist när San José Barracuda besegrades med 5–2.
– Det kändes bra och kul att få spela mycket. Jag hade inte spelat så mycket på länge, men nu fick jag spela både powerplay och boxplay.
– Vi har ett ungt och skickligt lag så det var många bra spelare jag fick spela med. Omgivningen gör dig bättre.

Tobias Björnfot draftades av Kings som nummer 22 i sommarens draft.Tobias Björnfot draftades av Kings som nummer 22 i sommarens draft.Foto: Anne-Marie Sorvin-USA TODAY Sports

SIKTAR PÅ JVM-SPEL

Många trodde från början att han skulle återvända till Djurgården inför starten av SHL, tankar som givetvis funnits hos 18-åringen själv.
– Ja, jag var där på försäsongen så tankarna har funnits på Djurgården också. I och med att jag fick göra NHL-debut redan den 5:e oktober så ändrades planerna lite för Los Angeles också, hur dom vill se på min utveckling.
– Det har bollats idéer lite hur som helst, men nu blev det AHL. Då gäller det att göra bästa av situationen och det är här jag vill vara just nu.
– Sedan är det mycket upp till Los Angeles, men även till mig och agenten. Det är här jag ska utvecklas och jobba med ”development-coacherna”. Dessutom tränar NHL och AHL-lagen på samma ställe här. Så att vara här är det bästa för mig just nu.

I och med att Tobias Björnfot är nedflyttad till AHL öppnar det också för att han finns tillgänglig om det skulle bli aktuellt med spel i Junior-VM för honom.
– Det var också en tanke Los Angeles hade, att jag skulle många minuter i AHL, boxplay, powerplay, men även kunna åka på JVM om jag blir uttagen.

Har du haft någon dialog med förbundskaptenen, Tomas Montén, om att spela i Junior-VM?
– Nej, jag har inte haft någon kontakt, men jag tror att Los Angeles och min agent har varit i kontakt med honom, avslutar Tobias Björnfot som har sin nästa match på onsdag mot Bakersfield.  

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL