FRAMTIDENS DAMKRONOR
Ida Boman är en av Sveriges största målvaktstalanger.
Foto: Ronnie Rönnkvist
SDHL 1

Framtidens Damkronor: Ida Boman

ANNONS

Redan som 15-åring höll Ida Boman två nollor i SDHL. Nu, ett år senare, hoppas målvaktstalangen från Sollentuna kunna ta större kliv och vara en av burväktarna som tas ut i JVM-truppen till vintern. 
– Jag hoppas att jag blir en av dom som får åka dit, det vore väldigt kul, säger hon till hockeysverige.se.

JOHANNESHOV (HOCKEYSVERIGE.SE)
Nu är vi framme vid den 22:a delen av Framtidens Damkronor. Här ska ni få träffa en av landets stora målvaktstalanger, 16-åriga Ida Boman. Hon tillhör Djurgårdens damlag, men spelar för tillfället med Väsbys J18-lag. Hon debuterade redan förra säsongen i SDHL med att hålla nollan två matcher i rad. Då ska vi komma ihåg att hon då bara var 15 år.
– Jag tror att det var brorsan som fick mig att börja både med hockey och innebandy eftersom han spelade både och då han var liten, säger Ida Boman då hockeysverige.se träffar henne för en intervju på ett café invid Globen i Stockholm.
– Han ställde mig i mål då jag var runt tre år, men jag började som utespelare på hockeyskolan. Direkt då vi kom upp och blev ett eget lag ville jag vara målvakt eftersom jag tyckte det var så coolt med alla stora målvaktsgrejer.

Är det lika coolt fortfarande då du ska släpa alla stora grejer på tunnelbanan eller pendeltåget?
– Nej, men jag tar ingenting på tunnelbanan. Det kan vara någon plock jag tar med mig fram och tillbaka ibland. 

Hockey, innebandy… har du testat fler idrotter?
– Jag testade inlines i somras, men det har jag lagt ner nu eftersom jag skadade mig i början av sommaren. Jag åkte ihop med en kille och drog armbågen ur led.

Har du lidit av det under den här säsongen?
– Ja, lite. Den är inte helt återställd utan fortfarande lite böjd, men det är på väg att bli bättre.
– Jag missade inte mycket av sommarträningen, men jag har inte kunnat köra någon överkropp alls. Jag har inte heller kunnat gå på med tunga vikter på överkroppen, men ben och kondition fungerar jättebra.
Ida Boman.Ida Boman.Foto: Ronnie Rönnkvist

"GILLAR DET HÄR LITE KAXIGARE SOM KILLARNA HAR"

Ida Boman var inte ensam i sitt tjejkompisgäng som idrottade under deras uppväxt.
– Jag tror att i sort sett alla mina kompisar spelar innebandy eller ishockey. Bland annat Selma (Tyreskog) som spelar här, men även Julia (Tärnblom), Maria (Lindberg) och Lova (Blom) som också spelar här.
– Annars är det mest innebandykompisar som jag spelar tillsammans med i Täby. Jag har också några få vänner som är utanför sporten. 

Det blir en hel del innebandy för målvaktstalangen, men fokuset ligger i första hand på ishockeyn.
– Jag försöker få tid för en träning i veckan med innebandyn även om vi har tre och en match i en av serierna. Ibland hoppar jag även in då det behövs i den andra serien.
– Som det ser ut nu är det hockeyn jag satsar på. Sedan vet man aldrig vad som händer, men jag tror det blir hockeyn.

Djurgårdsmålvakten har under hela tiden spelat med killar. Först i Sollentuna och nu alltså i Väsby. En resa som haft både toppar och dalar.
– Det har till och från varit lite tufft, men det har ändå fungerat väldigt bra. jag tycker att det varit lite roligare att spela med killar eftersom det gått lite fortare och så vidare.
– Jag har inte heller haft något tjejlag i närheten så det har blivit att jag spelat med killar av den anledningen också. Sedan har det fortsatt så. Jag gillar också det här lite kaxigare som killarna har. Det är också därför jag fortsätter spela med killar nu också.

När du säger att det varit tufft ibland på vilket sätt menar du då?
– Fysen har varit lite tuffare, men det har även varit tufft ibland att vara ensam tjej på cuper och sådant. Jag tycker att det fungerat bra ändå.

Har du haft nytta av innebandyn i din hockey?
– Ja, i innebandyn är det mycket snabba reaktioner, vilket jag tror att jag haft hjälp av i hockeyn. Sedan kan det vara skönt att komma bort från killarna ibland och bara vara i ett tjejlag, säger Ida Boman med ett leende.

Du spelar alltså fortfarande med killar, hur länge kan du hålla på att dubblera?
– Jag vet inte, men jag och Djurgården har kommit överens om att ta en säsong i taget. Som det ser ut är det den här säsongen, men jag vill spela med killar så länge det går. Förhoppningsvis nästa säsong också.
Ida Boman är en stor målvaktstalang.Ida Boman är en stor målvaktstalang.Foto: Ronnie Rönnkvist
Det hör inte direkt till vanligheterna att ett lag i Hockeyettan plockar upp en 16-årig damspelare att ställa i mål på deras träningar. Men så är fallet i Väsby eftersom Boman har presterat så pass bra i Väsbys J18-lag under säsongen att A-lagstränaren, Viktor Tuurala, valde att låta henne vara med på deras träning. 

"HÅLLER PÅ NIVÅN SOM ÄR BRA FÖR J18-KILLAR"

Väsbys sportchef, Tom Tärnström själv före detta Division 1-målvakt, berättar för hockeysverige.se:
– Hon var i Sollentuna tidigare med vår nuvarande huvudtränare för J18-laget, Nicklas Stensson. Han tog med henne till oss inför den här säsongen. Egentligen var det inte en fråga om det var en tjej eller kille utan vi visste att hon är väldigt duktig. Nicklas har dessutom haft henne under flera säsonger tidigare.
– Vi såg direkt att hon är en duktig målvakt på J18-nivå så det var egentligen ganska odramatiskt. Vi behövde en målvakt till A-laget. Då kollade vi J18 och där hade Ida gjort det väldigt bra. Hon är väldigt seriös till sin idrott samtidigt som det är en glad prick som sprider positiv energi.

Tärnström är också imponerad av Ida Bomans prestation på A-lagsträningen.
– Hon gjorde det jättebra. Det var inga konstigheter. Sedan är det självklart så att det är skillnad på vilken J18-målvakt som helst och två riktigt bra Hockeyettan målvakter och som är på gränsen till Hockeyallsvenskan.
– Det är ett hopp upp till att spela i Hockeyettan, vilket det ska vara, men Ida håller absolut nivån som är bra på J18.

När hockeysverige.se frågar Ida Boman själv om sin första A-lagsträning med Väsby så berättar hon att det var en kul upplevelse.
– Dom ville ha en målvakt på träningen. Jag vet egentligen inte varför eftersom dom har sina två målvakter (Edvin Olofsson och Linus Ryttar). Antagligen var det för att dom skulle få vila samtidigt som vi skulle få testa på A-laget om någon av dom skulle skada sig. Samtidigt har vi inte något J20-lag.
– Jag tycker att det gick bra på träningen, men det blev också ganska mycket snack i laget efteråt ”A-lags målvakten”, skrattar Ida Boman och fortsätter:
– Vi har även några i laget som var uppe i A-laget och tränade redan förra säsongen. Sedan tror jag även att en av våra andra målvakter, Emil (Björklund), varit uppe där och kört både den här och förra säsongen.
Ida Boman tillhör Djurgårdens damlag men spelar med Väsbys U18-killar.Ida Boman tillhör Djurgårdens damlag men spelar med Väsbys U18-killar.Foto: Ronnie Rönnkvist
Var det en stor omställning att träna med ett herrlag i Hockeyettan?
– Det gick lite fortare och skotten var lite hårdare, men vi ska ju bara stoppa puckarna.
– Killarna i A-laget sa att jag gjorde det bra. Sedan sa dom andra två målvakterna lite på skämt att man istället borde skickat upp någon målvakt som dom inte behövde konkurrera med.

VORE STORT ATT MÖTA BRORSAN

Vad skulle du säga om chansen kom att spela en match i A-laget?
– (Skratt) Jag vet inte och har inte tänkt tanken, men det skulle vara kul att få stå och öppna båsdörren mot Sollentuna. Då skulle det varit mot brorsan (Simon Boman) vilket hade varit stort, säger Ida Boman med ett leende.

Vad är bakgrunden till att du hamnade i just Väsby?
– Jag hade kunnat välja Sollentuna som är min moderklubb, men jag valde Väsby eftersom jag kommer bra överens med coachen, Nicklas Stensson. Han förstår det här med att jag vill spela innebandy också och alltid tyckt att det var okej. Det här blir min fjärde säsong med honom.

Ida Boman tycker också att det har fungerat bra i Väsby förutom att hon för tillfället dras med en hjärnskakning.
– Jo, med det har fungerat bra. Vi har spelat tre seriematcher så här långt. Jag har stått en av matcherna, mot Enköping, och då torskade vi. Det var nog vår absolut sämsta match någonsin, säger 16-åringen med ett skratt.

Förra säsongen fick alltså Ida Boman debutera i SDHL. Det blev totalt tre matcher mellan stolparna varav två där hon höll nollan.
– Det var nervöst från början när jag fick reda på det, men sedan var det inte så när jag kom ut och spelade. Det var ett högt tempo och ganska likt killarna jag spelar med. Det var inte någon jättestor skillnad och jag var ganska nöjd med mina matcher.

DRÖMMER OM JVM: "VORE VÄLDIGT KUL"

Ett mål som Ida Boman har är att få chansen i Juniorlandslaget.
– Det skulle vara väldigt kul. Jag har alltid haft som mål att få spela i Juniorlandslaget och även, om det ligger ännu längre bort, damlandslaget. Vara med där för att se vad jag går för.

Junior-VM?
– Jag hoppas att jag blir en av dom som får åka dit, det vore väldigt kul.

Nu dras du med en hjärnskakning, hur mår du idag och hur ska du nå till Junior-VM?
– Just nu blir det vila. Sedan får vi se. Eftersom jag bara har en lättare hjärnskakning så blir jag nog inte borta så länge. Dessutom har jag ganska bra läkkött och brukar vara tillbaka ganska snabbt efter det att jag haft skador. 

Valentina Lizana Wallner är en förebild för Ida Boman.Valentina Lizana Wallner är en förebild för Ida Boman.Foto: Ronnie Rönnkvist

Hur har du mått efter hjärnskakningen?
– Jag har varit väldigt trött och haft väldigt ont i huvudet, men jag har inte tyckt det varit så jobbigt i skolan. Det har bara varit jobbigt sista lektionerna.
– Sedan har jag bara gått halvdagar eftersom jag inte kunnat vara med på ”HG” (hockeyträning i skolan). Dom som är skadade har då börjat klockan elva. Då har jag gått elva till fyra och det har fungerat ganska bra.
– Däremot har dagarna som varit från åtta till fyra varit jobbiga och jag har då haft svårt med koncentrationen mot slutet.

En som betytt mycket för Ida Boman som målvakt är tidigare OS-målvakten Valentina Lizana Wallner.
– Jag blev väldigt glad då vi hade henne i Stålbucklan som coach. Nu är hon även med i U18-landslaget och jag kommer väldigt bra överens med henne.
– Hon är en jättebra målvaktstränare och coach som peppar mig. Hon har betytt jättemycket för mig, avslutar Ida Boman.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 mars
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
00:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
00:30 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
onsdag 27 mars
01:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Calgary Flames NHL
02:00 Colorado Avalanche - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL