Serieledarna fick stopp på superkedjan – vann toppmötet

Albin Lundin, Jonathan Dahlén och Jens Lööke har gått poänglösa från en match. Efter att ha gjort 57 poäng på de första elva matcherna nollades kedjan nu för första gången när serieledarna Björklöven stängde ner succékedjan.

Björklöven – Timrå 3–1 (1-1,0-0,2-0)

Björklöven: Sebastian Selin 2, Fredric Andersson.
Timrå: Christoffer Jansson.

Björklöven fortsätter att imponera och övertyga. I kväll blev Umeålaget det första laget som fick stopp på Timrås superkedja med Jonathan DahlénAlbin Lundin och Jens Lööke. Den trion fick lämna isen poänglös för första gången den här säsongen.

Det var serieledaren mot tabelltvåan som möttes och inför kvällens batalj hade båda lagen plockat lika många poäng och bara målskillnad skiljde lagen från. Det visade sig bli jämnt även i matchen.

De stora hjältarna för Löven blev tvåmålsskytten Sebastian Selin och målvakten Joe Cannata. Selin satte både 1-0 och 2-1 i matchen innan kaptenen Fredric Andersson satte ett mål i tom kasse. Cannata räddade 28 av 29 skott i matchen som länge var en målvaktskamp mellan amerikanen och Timrås Victor Brattström

Matchen hade dock kunnat sluta annorlunda. I den första perioden tog nämligen bortalaget ledningen med 2-1 då Jonathan Dahlén var framme och sätta pucken. Målet dömdes dock bort då Albin Lundin stod innanför målgården och bedömdes störa Cannata så pass att han inte kunde genomföra räddningen.

Björklöven befäster sin serieledning i och med segern och skaffar sig nu ett litet försprång ner till de andra lagen.

Karlskoga – Karlskrona 5–1 (1-0,4-1,0-0)

Karlskoga: Fredrik ForsbergMikael ErikssonCarl BerglundFilip AhlMax Wennlund.
Karlskrona: Janne Kivilahti.

Efter en lite dåsig första period med endast tolv skott på mål exploderade den här matchen i den andra perioden. På fyra minuter och 22 sekunder sköts fem mål och det var även där som matchen avgjordes.

Fredrik Forsberg hade gett BIK Karlskoga ledningen i den första. Sedan började målkavalkaden. 2-0 satte av kaptenen "Daggen" Eriksson innan Janne Kivilahti satte sitt första mål i KHK-tröjan. Efter det gasade Karlskoga ifrån. 3-1 och 4-1 sattes innan Mats Lusth i Karlskronas bås tog beslutet att byta målvakt.

Arvid Ljung gick ut och in kom 19-årige Albin Andersson för sin första seniormatch i karriären. Han hade bara varit på isen i en minut innan han fick släppa in sitt första mål i Hockeyallsvenskan. Efter det höll han dock tätt men det hjälpte föga när hans lag inte heller lyckades göra något mer mål.

Karlskoga fortsätter därmed att vara seriens målgladaste lag och skaffar sig häng på lagen i toppen av tabellen. Karlskrona har det dock tungt och förlorade för tredje matchen i rad. På dessa matcher har laget 2-14 i målskillnad.

Västervik – Mora 2–3 SO (0-1,1-1,1-0,0-0,0-1)

Västervik: Rob BordsonVictor Öhman.
Mora: Anton SchagerbergEmil Bejmo (plus avgörande straff).

Mora har haft stora svårigheter att göra mål den här säsongen, speciellt i spel 5-mot-5. I kväll lyckades dalalaget dock kliva fram och sätta sina första mål i spelformen på tre matcher.

De hade ledningen två gånger om men Västervik kom tillbaka flera gånger och kvitterade. I den tredje perioden tryckte smålänningarna på ordentligt och vann skotten med hela 15-4 men Isak Wallin stod emot. Matchen gick senare till förlängningen och straffar.

I straffläggningen var Mora starkast och det var, som så många gånger förr den här säsongen, Emil Beijmo som klev fram för Mora. Laget har nu studsat tillbaka efter att ha förlorat tre raka matcher.

Tingsryd – Modo 0–4 (0-2,0-0,0-2)

Tingsryd: –
Modo: Jonathan JohnsonPatrik KarlkvistTommy EnströmHenrik Björklund.

Modo har verkligen kommit igång nu efter en trög inledning. Ö-vikarna tog sin femte raka seger i kväll och här var det aldrig något snack om saken.

Det var två formstarka lag som ställdes mot varandra och det kändes som att det skulle bli en jämn och tajt match.
Istället gick Modo ut och visade sin klass genom att stundtals spela ut Tingsryd. I den första perioden vann man skotten med 11-3 och gick upp till en 2-0-ledning efter att radarparet Jonathan Johnson och Patrik Karlkvist gjort varsitt mål.

I den tredje perioden tryckte Modo återigen ifrån och satte två tidiga mål och där var matchen punkterad. Modo vann skotten med 34-10 och Linus Lundin fick därmed hålla nollan igen även om han inte alltid hade mycket att göra. Lundin har nu hållit nollan i tre av Modos fem senaste matcher.

Modo har nu fem raka segrar och på dessa matcher har laget 22-3 i målskillnad. Detta har gjort att man klättrar i tabellen i raketfart och blandar sig nu in i toppstriden ordentligt. Tingsryd kom från en stark period med tre segrar på de fyra senaste matcherna men åkte nu på en förlust.

Vita Hästen – Västerås 0–1 (0-0,0-1,0-0)

Vita Hästen: –
Västerås: Jimmie Jansson.

19-årige målvaktstalangen Jesper Myrenberg klev fram och höll sin första seniornolla i karriären. Lånet från Linköping räddade alla 24 skott som Hästen sköt mot honom och han höll även emot när hemmalaget tog ut målvakten och pressade på för en kvittering i slutet av matchen.

Myrenbergs starka spel i kassen gjorde att Västerås inte behövde göra mer än ett mål i matchen. Det gjordes av Jimmie Jansson i den andra perioden och skulle visa sig bli helt avgörande.

Västerås kunde därmed revanschera sig efter att ha tappat ledning 4-2 till förlust med 5-4 i sin förra match mot Tingsryd. Vita Hästen har det dock mer tungt just nu. Laget har fem förluster på de sju senaste matcher och börjar sakteliga glida neråt i tabellen.

Kristianstad – Almtuna 3–2 SO (0-0,1-1,1-1,0-0,1-0)

Kristianstad: Erik SantessonDennis SvenssonAnton Heikkinen (avgörande straff).
Almtuna: Sebastian FaktTony Mårtensson.

Kristianstad fick äntligen vinna igen. Efter att åkt på torsk i fyra raka matcher och förlorat sex av de sju senaste så fick nykomlingen nu jubla för seger igen, men det satt hårt inne.

Det var skåningarna som hade ledningen båda gångerna i matchen men Almtuna kvitterade. Uppsalalaget tvingade matchen till en förlängning som blev mållös och därmed blev det straffläggning.

Där gjorde både Anton Heikkinen och Erik Santesson mål för hemmalaget medan Almtuna inte lyckades få hål på den nye finske målvakten Antti Lehtonen

Kristianstad tog därmed viktiga poäng i bottenstriden och fick även stopp på Almtuna som hade kommit in i en formtopp.