Mental träning har gjort Viktor Kokman till en stabilare målvakt.
Bildbyrån
HockeyAllsvenskan

"Jag vill spela i SHL och det vill jag göra nästa år"

ANNONS

Han har varit en stabil sista utpost under säsongsinledningen. Viktor Kokman berättar att vägen till den jämna spelnivån har gått via en mental coach. Ett samarbete som påbörjades redan inför fjolårssäsongen och det gav SHL-intresse. Till nästa säsong vill han ta klivet till högstaligan.
— Det är en morot till att fortsätta gnugga på, berättar målvakten för hockeysverige.se.


Ifjol tvingades Vita Hästen kvala för sin existens i Hockeyallsvenskan och inför den nyss påbörjade säsongen var det många som spådde samma sak. Men än så länge har Norrköpings-laget visat tvivlarna fel och ligger med tolv omgångar spelade på en tionde plats. Laget känns stabilare än ifjol.
– Det har du rätt i. Det känns som vi är bättre än vad vi fått poäng för hittills. Vi har inte fått till det riktigt varje match, berättar målvakten Viktor Kokman för hockeysverige.se.
– Men vi spelar absolut mycket stabilare och om vi får till det över tid så tror jag vi kan bli riktigt bra.

Viktor Kokman fortsätter berätta om lagets säsongsstart.
– Jag tycker vi har ett stabilare grundspel som vi håller oss till. Nu har vi inte gjort så mycket mål, tyvärr. Men vi släpper inte till mycket lägen och vi har inte släppt in så mycket mål. Det gör att vi är med i alla matcher.

TURBULENT FJOLÅR

Han tillskriver den för säsongen nya tränarduon Tony Zabel och Niklas Czarnecki stor del av uppryckningen.
– De har kommit hit och satt sin prägel på det, hur de vill att vi ska spela. De är väldigt noga med det varje dag på träning och på match. De trycker på hur vi ska spela och inte anpassa oss jämnt utifrån de vi möter.


Ifjol var det turbulent i Vita Hästen och det gick knappt en dag utan att röran i klubben gav tidningsrubriker.
– Det är som natt och dag om man jämför med att komma till träning och match i år jämfört med förra året, säger Viktor Kokman och fortsätter:
— Det var inget fel på laget och lagsammanhållningen förra året, men det var mycket runtomkring. Det var en ordförande som avgick och det var mycket snack om att tränaren skulle avgå.

Ifjol låg man fast förankrade i botten hela säsongen. I år har det inte börjat på samma sätt och det är något som gör allting enklare menar Kokman.
– Nu ligger det lite mer i våra händer hur det ska gå känns det som. Det gjorde det inte hela tiden förra året, det känns som att det var ständigt uppförsbacke. I vissa matcher kändes det som att man försökte hålla ner siffrorna istället för att försöka vinna. Så är det inte i år.

Viktor Kokman har liksom sitt lag inlett säsongen stabilt.Viktor Kokman har liksom sitt lag inlett säsongen stabilt. Foto: Bildbyrån

En annan anledning till Vita Hästens stabilitet är målvakten Viktor Kokman som hållit en jämn och bra nivå under säsongsupptakten.
– Jag tycker väl alltid att jag haft det i mig. Men sen har det varit lite mycket upp och ner. När jag har haft en bra dag så har jag väl kunnat spela i vilken liga som helst höll jag på att säga, säger han och skrattar.
– Men lite så har det känts. Sen nästa dag har jag kunnat ha en riktigt dålig dag på jobbet istället och blivit utbytt efter tio minuter.

"DET SKITER JAG I"

Han berättar att han inför fjolårssäsongen tog hjälp av den välkände mentale tränaren Andy Swärd.
– Jag kände att jag alltid har bra fysik, bra grundspel och teknik. Så det har inte varit det som det varit fel på. Förra sommaren tog jag kontakt med Andy Swärd som jag jobbat ihop med sedan dess och det har väl gjort att jag har kunnat hålla en bättre nivå under längre tid.
– Men sen har ju jag... Alla har ju dåliga dagar och det behöver inte alltid bero på mig heller. Jag har accepterat att jag gör mitt och det jag ska 100 procent och det som jag inte kan påverka, det skiter jag i.
– Jag har blivit tryggare med mig själv och tryggare med allt runtomkring hockeyn och fokuserar på det jag ska göra. Det har gett resultat och jag kände redan förra säsongen att jag var på god väg.

Säsongen för Vita Hästen var turbulent ifjol och Viktor Kokman berättar att han själv började få betalt för sin mentala träning först i kvalserien. Då var han närmast att likna vid en vägg och var en stor bidragande faktor till att det allsvenska kontraktet klarades av.
– Sen har jag egentligen bara fortsatt på den inslagna vägen och inte ändrat på någonting. Jag är fortfarande samma målvakt, men har ett lite annat "mindset" när det kommer till träning och match som gjort att jag blivit lite stabilare.


Viktor Kokman utvecklar hur hans och Andy Swärds samarbete ser ut.
– Vi jobbar mycket med att ha en plan inför matcher. Så man har någonting som man kan vara lite förberedd på vad som kan hända och inte bara ställa sig där och hoppas att det går bra varenda gång.

De pratar också inför och efter varje match.
– Vi pratar om vad som gått bra och dåligt och vad jag kan ta med mig. Sen är det bara att stänga matchen i princip samma kväll oavsett om det gått bra eller dåligt.
– Jag har haft tendenser...Jag grubblar extremt mycket ibland och det är väl bra till en viss mån, det betyder ju att jag vill bli bättre. Men på den här nivån när det är så mycket matcher så gäller det att på kort tid glömma det väldigt snabbt, oavsett om det gått bra eller dåligt, och förbereda sig på en ny uppgift. Det har jag blivit mycket, mycket bättre på.

Han berättar att han också kopplar bort vad som skrivs om honom i tidningar och sociala medier.
– Om man gjort en bra match och söker på sitt namn på Twitter, då tror man att man är världens bästa målvakt. Har man gjort en dålig match och söker...Det gör ju inte självförtroendet gott alla gånger.
– Jag försöker hålla mig till min egen sanning lite och bara gnugga på och försöka bli en bättre målvakt. Det är ju trots allt det jag gör på isen och det jag tränar på på isen och i gymmet som kommer göra mig till en bättre målvakt. Att läsa om mig själv kommer inte göra mig så mycket bättre.

MER LUGN I SIG SJÄLV

Viktor Kokman säger att det är först på senare år som det här med mentala coacher blivit stort och han svarar på frågan om vad han tror det hade gjort för hans karriär om han tagit den här hjälpen tidigare:
– Jag tror att de åren jag gjorde i ettan efter mitt SHL-kontrakt med HV hade blivit färre. Eller när jag fick SHL-kontraktet i HV, att jag hade kunnat förvalta det på ett annorlunda sätt. Det vet man ju aldrig heller, men jag skulle kunna tro att jag gjort det bättre med den här hjälpen jag har nu. 

Viktor Kokman har gjort ett par SHL-inhopp under karriären. Han vill tillbaka till högstaligan.Viktor Kokman har gjort ett par SHL-inhopp under karriären. Han vill tillbaka till högstaligan. Foto: Bildbyrån

Viktor Kokman skrev 2013, som nybliven senior, på ett tvåårskontrakt med HV71. Han lånades ut till först Troja i allsvenskan och sedan HC Dalen i ettan. Sedan har det blivit en säsong vardera i Borlänge och Vimmerby innan han 2017 kom tillbaka till moderklubben Vita Hästen där han nu är inne på sin tredje säsong.
– Jag känner att jag blivit mer lugn i mig själv nu än om man jämför med de åren innan, när jag blev senior. Det var mycket runtomkring och jag hade a-lagskontrakt med HV. Det var en stor grej, och det blev att man gjorde det till en större grej än vad det var egentligen.
– Jag blev utlånad till Troja/Ljungby och första året med seniorhockey med publik och allt det där. Helt plötsligt började det stå saker om en på Twitter och såna saker. Så jag tror absolut att jag hade hanterat det annorlunda om jag vetat om Andy då. Absolut.


Han håller med om att hans egen utveckling den senaste tiden även kan ha med att han blivit äldre att göra. Med åren kommer också rutinen.
– Man har lärt sig att det alltid kommer finnas kritiker, det går inte påverka vad andra tycker om mig hela tiden. Det är bara att hålla sig till sin egen sanning och jobba hårt.

Viktor Kokman berättar att han hade SHL-intresse kring sig efter den förra säsongen. Han vill inte berätta vilka klubbar det handlade om.
– Bara att det fanns klubbar som hade koll på en var bara det extremt roligt. Det är en morot till att fortsätta gnugga på.

Nästa säsong siktar han på att byta liga.
– Jag siktar mot att spela i SHL. Sen är det väldigt hård konkurrens om platserna. Jag brukar kolla på SHL ibland och alla målvakter är ju riktigt bra. Det går inte en match i allsvenskan som jag spelar där man reflekterar efter matchen att den andre målvakten var jäkligt bra. Så det är extremt hög konkurrens på de platserna som finns i SHL, men jag vill spela i SHL och det vill jag göra nästa år.
– Det är ett mål och det är något man siktar mot. Det är väl det som gör att man gör de här sakerna. Exempelvis att jag tagit hjälp av Andy Swärd. Att vara så väl förberedd som möjligt för att ta en av de där platserna. Det gör min prestation bättre och det gör väl laget bättre också att jag har de målen och siktar högt.




Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 27 mars
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
17:30 Ilves - KalPa Liiga
18:30 HV71 - Oskarshamn SHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
16:00 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL
måndag 01 april
18:30 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 New York Rangers - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Detroit Red Wings NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Colorado Avalanche NHL
01:00 Philadelphia Flyers - New York Islanders NHL
tisdag 02 april
03:00 St Louis Blues - Edmonton Oilers NHL
03:00 Winnipeg Jets - Los Angeles Kings NHL
04:30 San Jose Sharks - Seattle Kraken NHL
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan
01:00 New Jersey Devils - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Buffalo Sabres - Washington Capitals NHL
01:00 Montreal Canadiens - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Chicago Blackhawks NHL
onsdag 03 april
02:00 Minnesota Wild - Ottawa Senators NHL
02:00 Nashville Predators - Boston Bruins NHL
03:00 Calgary Flames - Anaheim Ducks NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Vancouver Canucks NHL
17:00 Danmark - Sverige VM, damer
19:00 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 Toronto Maple Leafs - Tampa Bay Lightning NHL
01:30 New York Rangers - New Jersey Devils NHL
torsdag 04 april
03:30 Los Angeles Kings - Seattle Kraken NHL
03:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
04:00 Arizona Coyotes - Vancouver Canucks NHL
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan