SHL
KÅGSTRÖM: SHL:s tio bästa värvningar – än så länge
ANNONS
Många var nyförvärven som var uppburna innan SHL-säsongen drog igång. Vissa spelare har levt upp till förväntningarna, samtidigt som andra inte alls levererat som förväntat. Här har jag sammanställt de, i mina ögon, tio mest lyckade nyförvärven i SHL än så länge.

Under sommaren fylldes hockeyälskarnas flöden av olika typer av listor kring de bästa värvningarna i SHL inför säsongen som stundade. Det blir lätt så, att experter av olika slag fyller luckorna i nyhetsflödet med dessa listor och det är inget konstigt i sig. 

Det händer som bekant inte supermycket hockeymässigt under sommarmånaderna.

Nu har vi börjat komma ungefär en fjärdedel in på SHL:s grundserie vilket gav mig idén att sammanställa en lista av de tio bästa nyförvärven än så länge. På listan finns vissa väntade namn samtidigt som vissa av spelarna förmodligen inte fanns med på många experters topp tio-listor inför denna säsong.

Vi börjar med plats tio, innan vi systematiskt jobbar oss ned till den spelare jag ansett vara hela SHL:s bästa nyförvärv den här säsongen.

Christoffer Rifalk.Christoffer Rifalk.Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån

10. Christoffer Rifalk, målvakt, Rögle

Visst, Rifalk visade i Oskarshamn förra säsongen att han var en målvakt som var ämnad att spela på högre nivå än Hockeyallsvenskan. Steget till Rögle kändes sunt och med facit i hand har det blivit precis så bra som alla parter hade kunnat drömma om. Kalixsonen har kanske fått lite mindre matcher än vad jag själv kanske hade önskat, men det går inte argumentera med Cam Abbotts matchning då han fått ut mer än vad man kunnat kräva av 23-åringen. Om Rifalk spelat fler matcher än de sex han spelat nu hade han förmodligen hamnat högre upp på listan. Platsen i Johan Garpenlövs landslagstrupp var grädden på moset för Rifalks fina start på säsongen.

Theodor Lennström.Theodor Lennström.Foto: Axel Boberg/Bildbyrån

9. Theodor Lennström, back, Frölunda

Lennström visade i BIK Karlskoga för ett par säsonger sedan att han var en back som kunde producera en hel del poäng från sin backposition. När han sedan tog steget till SHL och Färjestad fick han dock inte möjligheten att visa sin offensiva uppsida allt för ofta. I Frölunda har stockholmaren däremot fått ett större förtroende i offensiva situationer, där han till och med nypt en plats i en av powerplayuppställningarna. Det förtroendet har även speglat av sig i poängprotokollet, där Lennström står noterad för åtta poäng på de tio matcher han spelat.

Dominik Furch.Dominik Furch.Foto: Johan Bernström/Bildbyrån

8. Dominik Furch, målvakt, Örebro

De som känner mig vet att jag är en riktig målvaktsvurmare.  Jag håller alltid ett extra öga på målvakterna och en som fångat min blick lite extra under säsongsinledningen är Örebros tjeckiska nyförvärv Dominik Furch. Jag ska erkänna att jag var aningen skeptisk till Niklas Johanssons värvning när den presenterades, men den 29-årige burväktaren har motbevisat mig å det grövsta. I mina ögon har Furch varit en av SHL:s bästa målvakter den här hösten och en stor, stor anledning till att Örebro fått den fina start på säsongen som man fått. 

Arvid Lundberg.Arvid Lundberg.Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån

7. Arvid Lundberg, back, Skellefteå

Jag har följt Arvid Lundbergs karriär ända sedan han kom upp som center i Skellefteå AIK:s J18-lag som 16-åring. Flytten till Växjö kändes som rätt steg för honom när han väl bestämde sig för att lämna Västerbotten 2016 och jag var spänd att se vad för typ av back det var som skulle återvända till Skellefteå inför den här säsongen och jag måste vara ärlig och säga att han överträffat även de vildaste av förväntningarna man kunde ha på honom. Lundberg är inte flashig på något vis, men han uppvisar ett lugn och en stabilitet på isen som smittar av sig till sina lagkamrater. Att han även gått och blivit en landslagsback under hösten cementerar 25-åringens plats på listan.

Anton Rödin.Anton Rödin.Foto: Stefan Persson/Bildbyrån

6. Anton Rödin, forward, Brynäs

Förväntningarna på Rödin var riktigt höga inför säsongen. Kritiken mot Tre Kronor-forwarden har varit relativt hård under inledningen av säsongen, en kritik jag tycker varit i mångt och mycket orättvis. Rödin har varit en av få spelare i Brynäs som verkligen visat att han bryr sig innerligt om lagets kräftgång, samtidigt som han haft bäst underliggande siffror av samtliga forwards i Brynäs. Ingen kan skylla Gävlelagets motgångar på lagkaptenen – det är snarare han som hållit skeppet flytande under upptakten av säsongen. Med sina elva poäng på 14 matcher är han också den poängbäste spelaren i Brynäs, fyra poäng före tvåorna Nicklas Danielsson och Greg Scott.

Jonathon Blum.Jonathon Blum.Foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån

5. Jonathon Blum, back, Färjestad

Det fanns stora hål att fylla på Färjestads backsida inför säsongen när både Mikael Wikstrand och Jesse Virtanen lämnat värmlänningarna. In plockades KHL-backen Jonathon Blum med förhoppningarna om att täppa igen lite av det stora hål som uppstått, vilket han även lyckats göra i mina ögon. Blum har stått för elva poäng på 14 matcher, bäst av samtliga backvärvningar i ligan. Förväntningarna var höga på den amerikanske OS-backen när han anlände till Karlstad och jag vill påstå att han har infriat dessa förväntningar med råge.

Jonas Ahnelöv.Jonas Ahnelöv.Foto: Jörgen Jarnberger/Bildbyrån

4. Jonas Ahnelöv, back, Leksand

Efter en minst sagt tung sejour i Rögle var det en revanschsugen Jonas Ahnelöv som förstärkte nykomlingen Leksand inför den här säsongen. Backen var väldigt uppburen under försäsongen och fanns med på många listor över SHL:s bästa nyförvärv när vi gick in till den här säsongen. 
Den OS-meriterade backen har inte gjort någon leksing besviken den här säsongen, då han med åtta poäng från sin backplats var en drivande faktor för nykomlingen. Tyvärr har han dragits med en del skadeproblem under inledningen, men det tar så klart inte bort något av hans otroliga inverkan på Leksand. En värvning som fallit riktigt väl ut, helt enkelt.

Ryan Stoa.Ryan Stoa.Foto: Niclas Jönsson/Bildbyrån

3. Ryan Stoa, forward, Örebro

Här har vi en värvning som jag i ärlighetens namn inte hade som någon som helst koll på innan han skrev på för Örebro i somras. Jag har svårt att bli uppspelt över uppburna nordamerikanska nyförvärv överlag, då flopparna varit betydligt fler än flipparna (jag tittar framförallt på DIG, Joey Hishon), om man uttrycker det milt. Därför är det kul att se någon som Ryan Stoa redan från start kliva in och vara en riktig dynamo i ett Örebro som gått som tåget under hösten. Den storvuxne amerikanen har med sitt kraftfulla spel snabbt vuxit ut till en nyckelspelare hos närkingarna. Den skoningslöse skarpskytten står noterad för tolv poäng, varav åtta mål, under de inledande 14 matcherna.

Dennis Everberg.Dennis Everberg.Foto: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån

2. Dennis Everberg, forward, Rögle

Förväntningarna på Dennis Everberg inför den här säsongen var skyhöga. Han målades upp som den återvändande frälsaren som efter fem säsonger i andra klubbar äntligen skulle komma hem och ta Rögle mot toppen. Det går inte säga annat än att Everberg varit med och lyckats göra det under inledningen av säsongen, då han varit en starkt bidragande orsak, tillsammans med målvaktsparet, Kodie Curran och Leon Bristedt, att Ängelholmsklubben äntligen ser ut att vara en toppklubb att räkna med. Everberg har väl inte öst in poäng i stora drivor, men tio poäng på 15 matcher är ändå ett bra facit och han bidrar så mycket mer än bara med poäng till det här laget. 

Niklas Rubin.Niklas Rubin.Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

1. Niklas Rubin, målvakt, Frölunda 

Sett till förväntningar inför säsongen är Rubin den allra bästa värvningen i SHL så här långt in på säsongen. Efter att inte alls ha fått det att fungera i Norrbotten med Luleå vände Rubin hem till Göteborg inför den här säsongen. Jag såg honom som en given andremålvakt bakom fjolårssuccén Johan Mattsson, men Rubins storartade målvaktsspel har förpassat Mattsson till avbytarbänken i hälften av matcherna under upptakten av säsongen. Med sina 93 procent i räddningsprocent är det bara Rifalk som kan stoltsera med bättre räddningsprocent så här långt in på säsongen. Det såg jag aldrig komma inför den här säsongen. Fortsätter Rubin på den inslagna vägen blir jag inte förvånad om han får ett telefonsamtal från Johan Garpenlöv senare i vinter.

Bubblare: Tyler Kelleher (Oskarshamn), Johan Sundström (Frölunda), Michael Haga (Djurgården), Sebastian Wännström (Leksand)

/@rasmuskagstrom

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 27 mars
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
17:30 Ilves - KalPa Liiga
18:30 HV71 - Oskarshamn SHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
16:00 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL
måndag 01 april
18:30 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 New York Rangers - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Detroit Red Wings NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Colorado Avalanche NHL
01:00 Philadelphia Flyers - New York Islanders NHL
tisdag 02 april
03:00 St Louis Blues - Edmonton Oilers NHL
03:00 Winnipeg Jets - Los Angeles Kings NHL
04:30 San Jose Sharks - Seattle Kraken NHL
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan
01:00 New Jersey Devils - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Buffalo Sabres - Washington Capitals NHL
01:00 Montreal Canadiens - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Chicago Blackhawks NHL
onsdag 03 april
02:00 Minnesota Wild - Ottawa Senators NHL
02:00 Nashville Predators - Boston Bruins NHL
03:00 Calgary Flames - Anaheim Ducks NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Vancouver Canucks NHL
17:00 Danmark - Sverige VM, damer
19:00 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 Toronto Maple Leafs - Tampa Bay Lightning NHL
01:30 New York Rangers - New Jersey Devils NHL
torsdag 04 april
03:30 Los Angeles Kings - Seattle Kraken NHL
03:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
04:00 Arizona Coyotes - Vancouver Canucks NHL
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan