Bildbyrån
ÖVRIGT
SKOGLUND: När tar de klivet över klippkanten?
ANNONS
Igår spelade Malmö i sina retrotröjor från 80- och 90-talen. Det väckte den nostalgiska ådran hos Henrik Skoglund som vill se mer - mycket mer av den varan.

Oftast brukar det bli en snackis när klubbarna rotar långt in i garderoben och plockar fram gamla plagg. Det är kanske jag som har helt fel Twitter-flöde, men jag tyckte att det var märkligt tyst om Malmös retrotröjor igår.


Det blev inte så mycket surr. Det är min upplevelse i alla fall. Men det verkar ha varit ett lyckat drag för klubben. Dels blev det seger mot Frölunda hemma och sedan drog man över 6 000 åskådare till Malmö Arena. Det är faktiskt säsongen näst bästa publiksiffra på hemmaplan. Endast hemmapremiären mot Rögle snärtar gårdagen på fingrarna.


Jag låter det vara osagt om det var retrotröjorna som lockade folket, men jag tror det är viktigt för klubbarna att stundom visa upp sin historia. Jag påstår absolut inte att de vita tröjorna med bokstäverna "MIF" påkletat är en fröjd för ögat. Men det minner samtidigt om en storhetstid. Malmö vann två SM-guld och ett europamästerskap med dessa tröjor och när jag kollade matchen igår så dök gamla storspelare som Mats Hallin, Pekka Lindmark, Raimo Helminen och Mats Näslund upp i skallen.

Jag ser gärna en fortsättning från Malmö på detta. Jag har tidigare hyllat Luleås initiativ att ta tillbaka den fantastiska Stålmannen son logga och ifjol skedde det. Genast fick också de en touch av 80-talet och dessutom de sportsliga resultaten med sig. 

Kari Eloranta poserar i HV:s dress från säsongen 85/86.Kari Eloranta poserar i HV:s dress från säsongen 85/86. Foto: Bildbyrån

HV71 spelade för några säsonger sedan i retrotröjor från säsongen 85/86 och påminde om sin comebacksäsong i högsta ligan. Rejäla Kari Eloranta-vibbar på det. Eller Hasse Wallin.När tar HV71 klivet över klippkanten och kör med dessa retrotröjor nedan? Kommer de våga?

Anders Huusko får symbolisera ett mörkt kapitel i HV71 Blue Bulls historia.Anders Huusko får symbolisera ett mörkt kapitel i HV71 Blue Bulls historia. Foto: Bildbyrån

Frölunda firar snart 60 år sedan de debuterade i den högsta serien. Man kommer göra det i en kreation med färgerna gult och blått.

Det är bara att applådera, men jag väntar fortfarande på att de ska ta tillbaka loggan från 80- och 90-talen, samt dräkterna de hade då. 

När går Frölunda tillbaka till denna underbara kreation? Här uppburen av Paul Andersson.När går Frölunda tillbaka till denna underbara kreation? Här uppburen av Paul Andersson. Foto: Bildbyrån

Jag är väldigt svag för Färjestads röda dress som de körde med i slutet av 80-talet och början av 90-talet. Då var det Sparbanken Alfa som sponsrade och färgvalet föll sig naturligt av den orsaken. Löfbergs kaffe är inte riktigt kompatibelt med det, men jag hoppas ändå på att man tar sitt förnuft till fånga och kör några matcher med denna. Jan Ingman någon? Christer Dalgård...


Sparbanken Alfa. Du fattas oss! På bilden ser ni Magnus Roupé.Sparbanken Alfa. Du fattas oss! På bilden ser ni Magnus Roupé. Foto: Bildbyrån

Mellan 1985 och 1991 hade Skellefteå tillägget HC. Då hade man dessa tröjor, som jag tyvärr inte hittar i färg nu. Men det skulle ju vara fantastiskt om de någon gång dammade av denna skönhet. Johnny ForsmanHans HjalmarDick Andersson.

Sam Lindståhl. Vilken läcker tröja han har på sig.Sam Lindståhl. Vilken läcker tröja han har på sig. Foto: Bildbyrån

För en tid sedan var jag i Schweiz och gjorde en del reportage, bland annat med Robin Figren i Kloten och det gav mig anledning att gräva i den klubbens historia. Jag hittade dessa skönheter, som på något sätt är ett crescendo av 80-talets flärd. Även om nu denna bild härrör sig från 90-talet.

Anders Eldebrink, Conny Evensson och Mikael Johansson. Tröjorna skulle man ju kunna betala en förmögenhet för att få äga.Anders Eldebrink, Conny Evensson och Mikael Johansson. Tröjorna skulle man ju kunna betala en förmögenhet för att få äga. Foto: Bildbyrån


När vi ändå är inne på det schweiziska spåret. Lugano hade en rejält iögonfallande dräkt på det glada 80-talet. Kolla själva.
"Lill-Kenta" och Kari Eloranta poserar. Foto: Bildbyrån
När tar Modo tillbaka den här tröjan som minner oss om en ofantligt bördig period i deras historia?


Peter Forsberg, Magnus Wernblom, Andreas Salomonsson och Markus Näslund. Unga och välklädda.Peter Forsberg, Magnus Wernblom, Andreas Salomonsson och Markus Näslund. Unga och välklädda. Foto: Bildbyrån

Jag nämnde Sparbanken Alfa innan och dess påverkan. Här kan vi även passa på att sörja det faktum att Televerket blev Telia en gång i tiden. För visst saknar man Vita Hästens gamla dräkt från den tiden de var ytterst nära att ta klivet upp i högsta serien?

Vita Hästen i ett 90-talsjubel.Vita Hästen i ett 90-talsjubel.Bildbyrån

Finns det några tröjor från förr som ni vill se igen? Dela gärna med er av era tankar.

@hockeystaden

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 14 maj
16:20 Kazakstan - Lettland VM
16:20 Danmark - Norge VM
20:20 Polen - Frankrike VM
20:20 Kanada - Österrike VM
01:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
onsdag 15 maj
03:30 Edmonton Oilers - Vancouver Canucks NHL
16:20 Tyskland - Lettland VM
16:20 Tjeckien - Danmark VM
20:20 Schweiz - Storbritannien VM
20:20 Slovakien - Polen VM
torsdag 16 maj
02:00 Dallas Stars - Colorado Avalanche NHL
16:20 Kazakstan - Sverige VM
16:20 Finland - Österrike VM
20:20 USA - Frankrike VM
20:20 Kanada - Norge VM
01:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
fredag 17 maj
04:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
16:20 Tyskland - Kazakstan VM
16:20 Storbritannien - Danmark VM
20:20 Polen - USA VM
20:20 Tjeckien - Österrike VM
lördag 18 maj
12:20 Lettland - Sverige VM
12:20 Danmark - Schweiz VM
16:20 Tyskland - Polen VM
16:20 Kanada - Finland VM
20:20 Frankrike - Slovakien VM
20:20 Tjeckien - Storbritannien VM
söndag 19 maj
16:20 USA - Kazakstan VM
16:20 Norge - Österrike VM
20:20 Slovakien - Lettland VM
20:20 Schweiz - Kanada VM
måndag 20 maj
16:20 Sverige - Frankrike VM
16:20 Storbritannien - Norge VM
20:20 Kazakstan - Polen VM
20:20 Finland - Danmark VM
tisdag 21 maj
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Lettland - USA VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM