Per Åslund
Bildbyrån
SHL

Gör succé - efter mörka tiden: "Riktigt knäckande"

ANNONS
Tolv SHL-matcher och en slutspelsmatch var vad Per Åslund spelade förra säsongen. Fylld av tvivel, inte minst från sig själv, gick han in i den här säsongen. Nu är tvivlen som bortblåsa. Per Åslund gör succé, efter ett fjolår där han funderade om det ens var lönt att fortsätta.

– Hade testerna visat annorlunda hade jag tagit ett annat beslut, säger han till hockeysverige.se.

"I början av säsongen visste jag inte vilken nivå jag skulle ligga på, om jag ens skulle hänga med", säger Per Åslund i ett citat som vi återkommer till senare i den här intervjun. Man kan lugnt konstatera att oron inte var befogad, att värmlänningen 'hänger med' i SHL. Hittills har han till och med, egentligen mot alla odds, faktiskt varit en av seriens bästa spelare.

Ska vi vara ärliga var det var dock långt ifrån givet att det skulle bli så. Det har nu hunnit gå ett år sedan den 27 oktober 2018, Per Åslund fick en tackling av Jesper Jensen som kunde ha släckt Färjestadsspelarens karriär. Ett par dagar senare kom beskedet att han fått en hjärnskakning. Sen var det tyst kring publikfavoriten. Först tre månader senare meddelade Färjestad att säsongen med största sannolikhet var över för den då 32-årige forwarden. Men efter ett halvår utan spel gjorde han, som bekant, en högst sensationell comeback i match sju av semifinalserien mot Djurgården. Det blev förlust för Färjestad och Åslunds mörka säsong fick också ett trist slut.

Det blev alltså bara tolv matcher i SHL och en slutspelsmatch på hela säsongen för den hjärnskakningsdrabbade stjärnan.

Per Åslund har spelat färdigt för säsongen.
Per Åslund efter tacklingen från Jesper Jensen. 

Hyllar kedjepolarna

Nu spolar vi fram till november 2019, och läget är helt annorlunda mot för ett år sedan. Nu leker hockeylivet. Per Åslund har gjort 15 poäng på 16 matcher och ser ut att kunna knäcka sitt personliga poängrekord på 39.

Hur är det egentligen möjligt?
– Jag känner att vi som kedja spelat bättre och bättre, vi har hittat både spelet och varandra mer, jag, Victor (Ejdsell) och Linus (Johansson). Vi är på gång allihopa, så det känns såklart bra, säger Kils AIK-produkten till hockeysverige.se.
– Jag kände innan skadan förra året att jag hade bra saker på gång också, så spelet har varit bra under en längre tid. Men nu har ju poängen kommit också, vilket kanske inte är så vanligt. Men som sagt, spelet har varit bra och spelar du bra så förtjänar du kanske att göra dina poäng också. Det är kul när poängen kommer, även om det kanske inte är det viktigaste.

Ni spelar en väldigt frejdig hockey i Färjestad också.
– Ja, precis. Vi får mycket frihet framåt. Det hjälper till, såklart. Vi har många offensiva spelare och skapar många chanser. Vi känner oss väldigt trygga i anfallsspelet. Det påverkar till det positiva, förstås.

"Det var en jobbig tid"

Vi blickar tillbaka till den mörka hösten 2018 och den lika mörka starten på 2019. Då Per Åslund var med om det som allt för många hockeyspelare drabbas av numera. Han åkte på en hjärnskakning som inte ville ge med sig.
– Som jag sa innan kändes det som att jag spelade riktigt bra innan skadan. Så det var ju riktigt knäckande när det hände. Med tanke på åldern också så...när månaderna gick visste jag ju inte hur jag skulle komma tillbaka och i vilket slag jag skulle vara då. Det är klart det var jobbigt. Nu försöker jag mest glömma det som var. Det var en jobbig tid.

Tvivlade du på om du skulle kunna spela igen över huvud taget?
– Ja, det gjorde man ju. Jag visste ju inte hur det skulle gå. Samtidigt sa alla läkare att testerna jag gjorde såg bra ut och så, och då blir man ju mer lugn i situationen också, även om det fanns stunder som jag tänkte annorlunda.

Funderade du någonsin på om det var värt att ens försöka kämpa sig tillbaka?
– Det var lite både och, det där. Det är klart att de stunderna fanns och om testerna hade sett annorlunda ut hade jag tagit ett annat beslut än jag gjorde. Men jag kände mig ganska trygg i det hela ändå. Jag hade liksom aldrig riskerat något, eller chansat med mitt liv, om någon läkare hade sagt att jag inte skulle spela igen. Då hade jag jag inte chansat på något sätt.

Nu leker hockeylivet för Per Åslund.Nu leker hockeylivet för Per Åslund. Foto: Bildbyrån

"Lätt att det sätter sig psykiskt"

Per Åslund hymlar inte med att det var ovissheten av att inte veta hur han skulle må nästa dag som var det allra jobbigaste.
– Du har aldrig någon aning om hur du kommer känna. Du vet inte om det kommer släppa om två dagar, två veckor eller två månader. Det är det som är det jobbiga. Det skiljer sig lite mot exempelvis en knäskada. Så det är lätt att det sätter sig psykiskt till slut.

Nu när det gått en tid sedan den där perioden – går det att se något positivt med allt som hände?
– Jag vet inte...Det är väl att man fått en distans till hockeyn på något sätt. Man kanske uppskattar det mer nu, när man varit borta så länge. Det är roligt att göra de tråkiga sakerna också nu, och det är ju otroligt frustrerande att inte få vara med och spela. Så det kan nog ha varit det positiva med det. Med lite distans kan jag se det som att jag fått en andra chans. Det är skitkul med hockey nu.

Uttalar sig om framtiden

Det kan man ju förstå att han tycker. Per Åslund är fyra i hela SHL:s poängliga och är, vid 33 års ålder, fortfarande i en fas där han utvecklas som spelare.
– De sista åren har jag känt mig bra och jag tyckte som sagt det kändes riktig bra innan skadan. Jag har haft en stigande kurva i min karriär. Så även om jag är 33 år känns det inte som det just nu. Jag känner mig inte som en 33-åring. I början av säsongen visste jag inte vilken nivå jag skulle ligga på, om jag ens skulle hänga med. Så nu tar jag det mer en match i taget och försöker fokusera så.

Du har utgående kontrakt, är du sugen på att sticka utomlands igen eller är du i Färjestad för att stanna?
– Vi är öppna för det mesta just nu. Det är skitkul att spela hockey så jag vill spela vidare. Men var jag spelar får vi se. Jag trivs såklart jättebra här i Färjestad, men vi får se vad som dyker upp, avslutar den glödheta Per Åslund.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 15 april
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres NHL
01:00 Detroit Red Wings - Montreal Canadiens NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:30 New York Rangers - Ottawa Senators NHL
tisdag 16 april
03:30 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
03:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan