Alexander Deilert går till attack mot Disciplinnämnden.
Bildbyrån
HockeyAllsvenskan

Ilskan efter jättestraffet: "Är ett lotteri - på riktigt"

ANNONS
Alexander Deilert fick sex matchers avstängning och närmare 26 000 kronor i böter för sin tackling på Västerås Marcus Bergman. För hockeysverige.se berättar han om sin irritation mot Disciplinnämndens bedömningar.

– Det här är första säsongen jag blir avstängd och jag har också känt tidigare att de delar ut konstiga domar. Jag har tänkt "Vad fan är det som händer?"

Som vanligt har Disciplinnämnden stått i fokus under säsongen. Deras senaste uppmärksammade straff var det som föll igår, mot Alexander Deilert. Björklövens storstjärna fick säsongens hårdaste straff då han fick en dom som motsvarade nio matcher. Tre av dem görs om till böter.

På twitter uttryckte Deilert idag sin irritation över beslutet, och för hockeysverige.se broderar han ut sina tankar och sin besvikelse över hur Disciplinnämnden bedömde det hela.

– Straffet är helt orimligt i min mening. Det finns många situationer att jämföra med och att det här ska motsvara nio matcher, det är så konstigt. Sen att de tar på återfall, absolut, men det är fortfarande helt orimligt.

Deilert stängdes redan under försäsongen av tre matcher för en tackling mot Kim Rosdahl i Modo, och den ligger till grund även för det här beslutet. Men Björklövenspelaren är inte nöjd med hur den avstängningen hanterades.

– De har inte ens tittat på den situationen på ett ordentligt sätt. De skrev till och med i sin rapport att det är otydliga bilder och att de gått på domarens ord. Men domaren har till och med själv i efterhand sagt att det var överdrivet. Jag träffar aldrig med en armbåge i ansiktet. Jag träffar snarare med en axel i bröstet.

"Har tänkt 'vad fan är det som händer'"

Alexander Deilert menar att det inte finns någon konsekvens hos Disciplinnämnden.

– I det stora handlar det om att de ger ut konstiga straff och friar konstiga saker. Det finns ingen röd linje. Den här irritationen finns bland många spelare. Det här är första säsongen jag blir avstängd och jag har också känt tidigare att de delar ut konstiga domar. Jag har tänkt "Vad fan är det som händer?" och "vad fan är det som inte händer" också, för den delen.

–  Jag säger inte att min tackling var en bra tackling. Den ska ha sitt straff. Men det här är det hårdaste straffet på hela säsongen... Alltså, ag har inte skadat någon. Det är inte min mening att vara våldsam. Men de rubricerar det mer eller mindre som ett våldsbrott. Jag menar, det sker betydligt grövre saker på isen. Det här hade kunnat gå illa men som tur är gjorde det inte det. Det är jag jätteglad för. Hockey är en fysisk sport och det kan vi inte ta bort. Däremot kan vi ta bort dumma tacklingar. Det här straffet säger dock ingenting, och hjälper inte någon någonting. 

Alexander Deilert stängs av.Alexander Deilert stängs av. 

"För 26 000 kronor har jag rätt att yttra mig"

Alexander Deilert säger att tacklingen kommer rakt framifrån och att det stora problemet för ishockeyn är att ta itu med tacklingarna från blind-side.

– Jag vet inte vad problemet är. De gör sina bedömningar och det har jag respekt för på ett sätt. Men ibland är de så konstiga. Det känns som att de som bestämmer inte stått på is själva. Det är lätt att dela ut domar hit och dit men... Blind-sides i huvudet måste bort. Den här tacklingen är inte bra men han (Bergman) ser att den kommer. Han har hur lång tid som helst på sig att förbereda sig. En blinde side-tackling har du inte en chans att försvara sig på. Du har inte en millisekund.

30-åringen vill dock vara tydlig med att han själv inte tycker att hans tackling var ren enligt regelboken. 

– Jag är jätteångerfull för att jag sätter mig i en sits där jag får matchstraff, och matchstraff ska jag ha. Men om vi jämför straffet som kom sen, med tidigare domar, är det ett rent lotteri. På riktigt. Det är helt orimligt. Och för 26 000 kronor tycker jag att jag har rätt att yttra mig i det här. Jag har inte sagt något tidigare. Men det finns ett stort missnöje bland oss spelare. Man är dock tyst tills det drabbar en själv... Nej, det känns som ett lotteri.

Alexander Deilert och Alex Hutchings firar.Alexander Deilert och Alex Hutchings firar. Foto: Bildbyrån.

"Det är orimligt"

Alexander Deilert återkommer till att han menar att Disciplinnämnden bedömer varje situation olika och saknar en röd tråd.

– De skjuter hejvilt! Vissa tacklingar som är bra mycket grövre får inget straff alls. Det är problemet. Ska de ge mig en så här hård bestraffning måste de ge det till fler. Då måste det vara så här genomgående för varje dålig tackling. Men det är en svår fråga. Som det sker nu är det dock orimligt. Det är alldeles för mycket fokus på Disciplinämnden. Det är inte bara den här situationen som varit i situationsrummet. Jag antar att det inte är ett lätt jobb, men det är ju inte jättebra när det känns som att de skjuter från höften.

Björklöven toppar allsvenskan och Alexander Deilert har bäst poängsnitt per match av alla backar i serien, med elva på tio matcher. Till helgen väntar dessutom ett slutsålt rivalmöte mot Modo. Det gör att avstängningen känns än värre.

– Ja, absolut. Jag hade sett fram emot Modo-matchen först och främst men också fortsättningen. Det här blir ett avbräck och ett avbrott för mig. Jag är jättebesviken över att missa sex matcher. Men vi har ett starkt lag. De kommer klara sig utan mig också, konstaterar backstjärnan.


Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch