Global Series en fest i NHL-anda
Peter Ekholm
EKHOLM: Håll NHL-tummarna för 2021
ANNONS

Tre svenska NHL-fester är över. Nästa år tar Global Series ett uppehåll från den svenska publiken. Men låt oss hoppas att det är tillbaka redan 2021. Årets levde verkligen upp till hajpen. 

Det var uppdukat för hockeyfest av finaste sort i Globen förra veckan. Två lag som slogs om fyra viktiga poäng. Två toppbackar och flera andra svenskar som längtat efter att få komma till Sverige och spela NHL-hockey. Global Series, NHL:s matcher i Europa, lockade fullt hus till Globen två kvällar i rad. Det blev ett spektakel att minnas. Igen. 

Ögonblicken från ett event som det här är givetvis många. Markus Näslund och Niklas Kronwall som släppte puckar inför matcherna eller alla de hundratals frågor om svenska köttbullar... Ja, det finns en hel del att välja på. 

Mitt främsta ögonblick kommer dock från efter den andra matchen. Victor Hedman satt då lätt framåtlutad framför en mikrofon i det tillfälliga pressrummet. Den svenske världsbacken såg ut att le med hela kroppen när han svarade på frågor från både engelska och svenska journalister. 

Han älskade att vara i Sverige. Det syntes på honom hela veckan. Oavsett om han behövde svara på medias frågor, eller om han tvingades guida lagkamrater på stan, gjorde han det med ett leende. Han var dock noga med att poängtera att Stockholm inte är "hemma". Det är det Ö-vik som är. Att det här var en av de största stunderna i hans karriär är lätt att förstå så här i efterhand. Och då har han ändå spelat Stanley Cup-final och vunnit Norris Trophy som ligans bäste back.
– För mig har det här varit en av höjdpunkterna i min karriär; att få komma hem och spela i Sverige med det NHL-lag jag tillhört i mer än tio år, det slår det mesta, sa Victor Hedman. 

Victor Hedman var stor i GlobenVictor Hedman var stor i Globen Foto: Bildbyrån

Hedman tog uppdraget som Tampas ambassadör på största allvar. Och gjorde det med bravur. Samma gällde för Rasmus Dahlin och de andra svenskarna i Buffalo Sabres. För Dahlin, nio år yngre än Hedman, blev det rejält med tid i rampluset. Han har haft det tidigare, men den här gången var det på ett annat sätt. Nu ville alla vet allt om Sverige och om hur han skulle leda sitt lag på olika aktivitet utanför isen.

Aldrig någonsin har en 19-årig svensk varit så uppsnackad inför en NHL-match på hemmaplan. Det medför naturligtvis press, dessutom när han ställdes mot en av hans barndomsidoler, Hedman.
– När jag var tolv år träffade jag Victor Hedman här. Det var ett speciellt ögonblick, och nu är det en massa små fans som är här och tittar på mig. Det känns nästan lite konstigt, men samtidigt blir jag stolt över det" säger Dahlin till NHL.com/sv.

IDOLERNA

Minnet av Hedman som älskade varje sekund av veckan etsar sig kvar. Något annat som slog mig under veckan var att Dahlin och Hedman verkligen visade vilka stora  stjärnor de är. Av de ögon som tagit sig till Globen för att titta på den öppna träningen på torsdagen, eller de två matcherna, riktades flest blickar åt de två svenska backarna. Det var de som var idolerna, förebilderna. På samma sätt som Dahlin haft Hedman som idol när han var liten. De unga fansen bad om autografer, klubbor eller foton. Idolskapet påverkade dem knappast. Istället tog de det med ro, och uppskattade allt. Och sådant är minst lika roligt att se som ett slagskott i krysset. 


Rasmus Dahlin gladde fansen i Globen. FOTO: Bildbyrån.

När NHL nu intresserar som ett sätt det aldrig tidigare gjorts, tack vare Youtube, sociala medier och återkommande TV-sändningar har fler och fler blickar, från alla åldrar, kunnat riktas allt mer frekvent mot Nordamerika. Det märktes även i Globen där Jack EichelSteven Stamkos med flera både kändes igen och hejades på av svenska ungdomar.
– Ungarna och fansen känner ju naturligtvis till de svenska spelarna, så det var kul för oss andra att få visa upp oss också, säger Eichel till NHL.com/sv.

KOMMER HÅLLA TUMMARNA  

För mig var det fjärde gången jag var på ett Global Series. (2017: Colorado Avalanche mot Ottawa Senators i Globen, 2018: Edmonton Oilers mot New Jersey Devils i Scandinavium, Göteborg 2019: Chicago Blackhawks mot Philadelphia i Prag). Men det här var det bästa hittills. 

Dels berodde det på att matcherna spelades en bit in på säsongen. Dels var det för att viktiga poäng stod på spel. Dels för att det var två divisionslag som möttes och ville sätta ton inför fortsättningen av den här säsongen. 

Både matchen på fredagen och den som spelades på lördagen hade högt underhållningsvärde. Två utsålda Globen fick se Tampa vinna båda kamperna. Publiken fick se fysiskt spel, läckra mål och uppleva hur atmosfären kan vara under NHL-matcher. 

Och de fick se Hedman, Dahlin och de andra svenskarna visa genuin glädje över att vara på hemmaplan och visa upp sig. Bara det var värt halva entrépengen. 

Gary Bettman nobbar SverigeGary Bettman nobbar Sverige nästa säsong. Foto: Bildbyrån

Men.
Nu dröjer det till nästa gång. 

På samma stol som Hedman satt efter lördagsmatchen, satt NHL:s kommissionär på fredagen. Spänt väntade alla journalister på offentliggörandet av nästa års Global Series. Det blev inte Sverige. Det blev Finland. Och det blev Prag. 

– Jag vill säga tack till människorna i Sverige. Speciellt tack till Stockholm för er gästvänlighet som varit otrolig. Vi känner oss verkligen välkomna här, sade kommissionären. 

På ett sätt är det synd. Det har ju varit ett hattrick i succéer som väckt ännu mer NHL-intresse hos de yngre generationernas och som på sikt kommer gynna hockeyn.

På ett sätt kan jag förstå och faktiskt tycka det är sunt att vi får vänta minst två år till på att nya matcher arrangeras på svensk mark. Tidigast 2021 kan det bli och jag lovar, jag kommer hålla mina tummar för att NHL väljer att lägga nya NHL-fester i Sverige.

Det är spektakel man inte vill missa. 


Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan