Johan Skinnars gör succé i Danmark.
Foto: Ronnie Rönnkvist
Europa

Lämnade Sverige – nu gör han succé i Danmark: "Det som lockade var pengar"

ANNONS
Sex säsonger utomlands följdes upp av fyra säsonger hemma i Sverige. Inför den här säsongen ville Johan Skinnars testa på ett nytt utlandsäventyr. Nu gör han dundersuccé i Danmark där han toppar poängligan.
– Det som lockade var pengar samtidigt som vardagen är lite mer tilltalande än vad den är i Sverige, Skinnars till Hockeysverige.

Johan Skinnars har blivit lite av en resande i hockey. Tidigare har han spelat, förutom i Sverige, i USA, Norge och Frankrike innan han inför den här säsongen skrev på för danska Herlev. Där har 30-åringen från Säter gjort succé och toppar danska ligans poängliga med sina 32 poäng (11+21) på 18 matcher.

Förra säsongen spelade Skinnars i Västerås, men han gör ingen hemlighet av varför han valde ett nytt utlandsäventyr till den här säsongen.
– Det som lockade var pengar samtidigt som vardagen är lite mer tilltalande än vad den är i Sverige, berättar poängligaledaren för hockeysverige.se på telefon från sitt hem i Köpenhamn och fortsätter:
– Framförallt är det den ekonomiska biten som gjorde att vi kikade på utlandet. Det måste jag vara ärlig och säga.

"EN SKÖNARE LIVSSTIL HÄR"

Enligt Johan Skinnars skiljer sig ekonomiska förutsättningarna ganska mycket om man jämför med hur han hade det i Västerås jämfört med Herlev.
– Det är en väldigt stor skillnad. Nu är det svårt att säga exakt, men jag skulle säga att jag tjänar dubbelt så mycket här. Då har jag ändå räknat ganska lågt och inte med lägenhet och sådana saker.
– Sedan får man lite mer fria händer här vid sidan av hockeyn eftersom det är kortare resor i Danmark och man får mer fritid samtidigt som det är färre träningstillfällen även om vi är seriösa. Mellan matcherna är det lite mer avslappnat och en skönare harmoni.
– I Sverige och Hockeyallsvenskan är det alltid fokus på nästa match och förra matchen. Förlorar man är det kris och vinner man är det succé. Allt blir så svart och vitt. Här nere känns det mer harmoniskt.

Johan Skinnars, här i Västeråströjan.Johan Skinnars, här i Västeråströjan.Foto: Tobias Sterner/Bildbyrån

Skinnars trivs också med att bo och leva i den danska huvudstaden.
– Jag visste inte så mycket om stan när jag kom ner. Det jag hade hört innan stämde ganska bra, att det är en ganska skön harmoni i stan och inte den här Stockholmsstressen.
– Folk tar hand om sig själva och verkligen ser till att leva. Det här kan jag sakna lite hemma, folk är stressade över både det ena och det andra och vips är man gammal. Jag tycker att det är en skönare livsstil här. Har man varit i Köpenhamn så känner man skillnad på en gång, hur folk pratar, rör sig och allting. Jag måste säga att det är skönt att vara omkring sådana människor också.

HÄFTIG RESA MED VÄSTERÅS

Vi backar bandet lite. Förra säsongen spelade Johan Skinnars för Västerås. Där svarade han för sex mål och totalt 17 poäng på 43 matcher.
– Det var en jätterolig säsong. Hela laget hade en kanonsäsong och det har varit otroligt kul att fått vara med på den resan. Det var väldigt nära att vi i slutet skulle spela upp oss. Vi förlorade mot ett Leksand som bevisligen var väldigt, väldigt bra.
– Det var en häftig resa och en säsong som jag helt klart kommer ta med mig.

Vad var det unika med sammanhållningen i den här gruppen?
– Alla spelare var väldigt tävlingsinriktade och målmedvetna. Det var ingen som var där för att göra av med tiden och bara tjäna pengar. Alla ville utvecklas hela tiden och det var en väldig konkurrens i laget. Det här gjorde att folk var tvungna att vara på tå hela tiden annars fick man inte speltid.
– Det var en ganska skön miljö. Thomas (Paananen) och "Lasse" (Ivarsson) fick alla att känna sig uppskattade. Även om man spelade sju, åtta minuter per match kontra 20 så var man minst lika viktig. Det är en viktig del för att alla ska må bra och prestera.

Thomas Paananen.Thomas Paananen.Foto: Ronnie Rönnkvist.

"KÄNDE ATT JAG VAR GANSKA KLAR MED SVERIGE"

Västeråsbacken, Kenny Källström, hyllade tidigare just Thomas Paananens ledarskap i en intervju med hockeysverige.se. Johan Skinnars är inne på samma linje.
– Paananen var självklart viktig. Det var han som drev det vardagliga arbetet. Tycker folk inte om sin chef på arbetsplatsen så gör man oftast ett dåligt jobb. Det är bevisat om och om igen.
– Thomas är väldigt lätt att tycka om. Han visade att han brydde sig om spelarna individuellt både på och utanför isen. Det kändes genuint. Folk kan säga att dom bryr sig om och så vidare, men dom följer aldrig upp det.
– Thomas brydde sig verkligen om oss och får man som spelare den känslan så tror man också på honom som människa och tränare. Den känslan tycker jag att han förmedlade väldigt bra.

Trots att Johan Skinnars trivdes i Västerås lämnade han klubben efter säsongen.
– Jag har kommit upp lite i åren och är över 30 år nu. Rent ekonomiskt fungerade det inte för mig. Jag hade ett jobb vid sidan och det går inte att spela i Hockeyallsvenskan och ha ett jobb vid sidan av. Det är alldeles för många timmar som går i bussen och till match och träningar.
– Jag kände att jag var ganska klar med Sverige. Den säsongen vi hade i Västerås, det är ganska svårt att få till ett sådant igen. Samtidigt kände jag ganska tidigt att det var dags att åka utomlands igen.

FICK ETT BRA EKONOMISKT BUD

Tillsammans med klubbkompisen i Västerås, Acke Ringström, kom han då alltså att hamn i danska Herlev.
– Jag pratade med Patric Wener, tränaren här. Han berättade hur han såg på mig, hur han ville att jag skulle spela. Sedan fick jag ett ekonomiskt bra bud. Jag kände också tidigt att spela utomlands där jag får spela mycket och dessutom har en bra ekonomisk situation var det jag var ute efter just nu.

Påverkade det valet av klubb att även Acke Ringström valde Herlev?
– Ja, självklart. Det är alltid skönt att ha svenska kompisar runt om sig. Vi är flera svenskar här (Emil Jidskog, Alexander Lindqvist Hansen och Victor Rollin Carlsson) och som jag sa så presenterade Wener hela upplägget. Vi svenskar bor nära varandra, umgås varje dag och har blivit som en familj.
– Danskarna jobbar varje dag innan träningen så det blir mycket häng mellan oss importer. Det är ett skönt gäng.

Acke Ringström.
Acke Ringström. Foto: Ronnie Rönnkvist

GÖR POÄNGSUCCÉ – UTESLUTER ÅTERKOMST TILL SVERIGE

Johan Skinnars leder ligans poängliga. På 18 matcher har han svarat för elva mål och totalt 32 poäng.
– Det har gått jättebra och vi har fått en kanonstart. Förutsättningsmässigt, ekonomiskt och organisationsmässigt, är vi ett bottenlag. Vi har satt upp ett mål att komma topp fem. Personligen hade jag inte satt upp några mål eftersom jag inte visste nivån.
– Vi har fått bra snurr på grejerna och jag har haft en väldigt bra start både poäng och spelmässigt. Jag måste säga att det känns jättebra.

Vad ligger bakom att du hittat den här poängproduktionen igen?
– Förtroendet och speltiden. Sedan har jag, Victor Rollin Carlsson och Brett Thompson haft en otroligt bra kemi så här i början. Vi har i stort sett fått fria händer hur vi ska spela och agera på isen.
– Det här sammantaget har gjort att vi hamnat i många offensiva situationer samtidigt som vi är kreativa alla tre.

Ditt kontrakt går ut efter säsongen, hur går dina tankar framåt?
– Lite av anledningen till att jag valde ett lågt tippat lag i Danmark var för att få en bra säsong poängmässigt, mycket speltid och så vidare för att jag ska kunna gå till en större klubb eller liga utomlands nästa säsong.
– Jag kommer helt klart spela utomlands nästa säsong. Frågan är vart jag kommer spela? Om jag blir kvar i Herlev eller om det kikas mot Österrike, Tyskland eller liknande får framtiden utvisa. Jag och min agent, Daniel Ljung, kommer ha en klar plan framöver då det vankas vår, avslutar poängligaledaren Johan Skinnars.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 27 mars
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
17:30 Ilves - KalPa Liiga
18:30 HV71 - Oskarshamn SHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
16:00 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL
måndag 01 april
18:30 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 New York Rangers - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Detroit Red Wings NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Colorado Avalanche NHL
01:00 Philadelphia Flyers - New York Islanders NHL
tisdag 02 april
03:00 St Louis Blues - Edmonton Oilers NHL
03:00 Winnipeg Jets - Los Angeles Kings NHL
04:30 San Jose Sharks - Seattle Kraken NHL
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan
01:00 New Jersey Devils - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Buffalo Sabres - Washington Capitals NHL
01:00 Montreal Canadiens - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Chicago Blackhawks NHL
onsdag 03 april
02:00 Minnesota Wild - Ottawa Senators NHL
02:00 Nashville Predators - Boston Bruins NHL
03:00 Calgary Flames - Anaheim Ducks NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Vancouver Canucks NHL
17:00 Danmark - Sverige VM, damer
19:00 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 Toronto Maple Leafs - Tampa Bay Lightning NHL
01:30 New York Rangers - New Jersey Devils NHL
torsdag 04 april
03:30 Los Angeles Kings - Seattle Kraken NHL
03:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
04:00 Arizona Coyotes - Vancouver Canucks NHL
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan