Målkalas, matchstraff, Robin Kovács och en styrkedemonstration av mästarna. Det är några av sakerna vi tar med oss från kvällens SHL.

DJURGÅRDEN - LULEÅ 1-3

Djurgården: Tom Nilsson

Luleå: Robin KovácsArttu IlomäkiErik Gustafsson

Luleå är ett av fyra lag som är inom en poäng i toppen av SHL. De vände idag och tog en stark trepoängare mot Djurgården. Mycket tack vare Robin Kovács. Till en början var han dock syndabock.

Det var Kovács som gav bort pucken innan Tom Nilssons 1-0 redan i den första perioden. Sen gjorde han 1-1 helt på egen hand när han pricksköt in pucken bakom Niklas Svedberg. Därefter spelade den så omdiskuterade spelaren fram Arttu Ilomäki till det avgörande 2-1-målet. Kovács har stått i rampljuset hela den senaste veckan och snodde rubrikerna även i kväll.

Den andra omdiskuterade situationen från det alltid så heta rivalmötet var Oscar Engsunds boarding på Michael Haga, som började blöda kraftigt och utgick. Engsund fick matchstraff.

FÄRJESTAD - BRYNÄS 2-1

Färjestad: Martin JohanssonGustav Rydahl

Brynäs: Daniel Mannberg

Brynäs fortsätter ha stora problem på bortaplan. De har fortfarande bara vunnit en match utanför Gävle under säsongen och det var i premiären mot Frölunda. I kväll hade de dock ledningen med 1-0 sedan den oväntade skyttekungen Daniel Mannberg gjort sitt sjätte mål för säsongen. Men hemmastarka Färjestad vände.

Först tog Martin Johansson hand om en lös puck nära mål, och sen stötte landslagsuttagna Gustav Rydahl in avgörandet i den tredje perioden. Färjestad är nu bara en poäng från serieledning.

FRÖLUNDA - ÖREBRO 4-1

Frölunda: Jacob MoverareSimon HjalmarssonNicklas LasuPatrik Carlsson

Örebro: Ryan Stoa

Frölunda är nya serieledare! De satte ned foten och visade i kväll vilket som är Sveriges bästa hockeylag just nu. Guldfavoriten besegrade det som inför kvällen var serieledarna, och de gjorde det ganska bekvämt.

Örebro vann visserligen skotten med 37-31 och behöver absolut inte skämmas för sin insats i Scandinavium, men den där absoluta nerven i matchen försvann när Nicklas Lasu gjorde 3-1 i mitten av den andra perioden.

HV71 - RÖGLE 5-0

HV71: Filip SandbergChristian SandbergJoakim AnderssonAnthony CamaraAlexander Bergström

Rögle:

Vilken överkörning! Det blev 32-32 i skottstatistiken men Jonas Gunnarsson lär minnas kvällen med en större glädje än motståndarmålvakten Roman Will. Gunnarsson höll nämligen nollan.

I övrigt var det något av en familjehistoria eftersom bröderna Sandberg gjorde ett varsitt mål. Dessutom gjorde Alexander Bergström sitt första SHL-mål i HV-tröjan. HV som är sexa i tabellen. Rögle är femma, men bara två poäng bakom serieledande Frölunda.

LINKÖPING - LEKSAND 4-1

Linköping: Adam Helewka, Andrew GordonBroc LittleSam Lofquist

Leksand: Mattias Ritola

Leksand ledde efter den första perioden. Sen bjöd LHC på en mäktig vändning i den andra. I synnerhet klubbens nordamerikaner. Under säsongen-vävningarna Adam Helewka och Sam Lofquist inledde och avslutade målskyttet och däremellan var det Andrew Gordon och Broc Little som nätade.

Leksand är nu nere på kvalplats medan LHC skuttade förbi just Roger Melins manskap, samt Brynäs och Oskarshamn.

SKELLEFTEÅ - VÄXJÖ  1-4

Skellefteå: Jacob Olofsson

Växjö: Ludvig NilssonJakob Forsbacka KarlssonEmil PetterssonRoman Horák

Växjö har börjat sin resa uppåt i tabellen. Efter segern mot Luleå före uppehållet och den mycket övertygande 4-1-vinsten i kväll är laget som beskrivits som ett krislag nu uppe på slutspelsplats. De gick nämligen förbi Leksand, Oskarshamn och Brynäs i och med kvällens seger.

Ludvig Nilsson gjorde sitt första mål för säsonngen, Jakob Forsbacka Karlsson bröt en elva matcher lång svit utan mål, och junioren Jacob Olofsson gjorde sitt första SHL-mål för Skelefteå. Han slog i dagarna också till med sitt allra första Skellefteåmål, men då i CHL.

MALMÖ - OSKARSHAMN 4-1

Malmö: Marcus BjörkAxel WemmenbornEmil SylvegårdFrederik Storm

Oskarshamn: Filiph Engsund

Det tog sin lilla tid. Men nu är Oskarshamn till sist jumbo i SHL. Efter dagens 4-1-förlust mot Malmö är det utdömda laget på 14:e plats i SHL. Något ironiskt var Marcus Björk, som ju fick sitt genombrott i Oskarshamn säsongen 17/18, med och sänkte laget idag. Han inledde nämligen Malmös målskjutande.