Malte Strömwall.
KHL

Efter succén – nu spelar svensken avgörande roll igen: "Alla verktygen"

ANNONS
Han gjorde braksuccé i Finland förra säsongen. I nya klubben Sotji i KHL har Malte Strömwall också börjat övertygande. På söndagen blev han dessutom matchhjälte med sitt sjunde mål för säsongen. 
– Det kändes som att det här var rätt steg att ta när Sotji dök upp. Att få komma hit för att ta ytterligare ett steg och utvecklas, säger Strömwall till Hockeysverige.

RIGA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Malte Strömwalls fjolår gick nog ingen förbi. Den nu 25-årige forwarden sköt 57 poäng (30+27) på 58 matcher med KooKoo i finska ligan.

Siffror som gav eko i Hockeyeuropa och Strömwall valde att skriva på ettårskontrakt med HC Sotji i KHL. Där har svensken fortsatt att producera och han har nu gjort 18 poäng (7+11) på 27 matcher. 

På söndagskvällen visade han upp sitt fina skott när han blev matchhjälte genom att pricka in 2–1-målet som gav seger borta mot Dinamo Riga.
– Det var skönt. Vi har förlorat två i rad på roadtripen här så det var skönt att bidra med lite mål. Jag har inte gjort så många mål i år jämfört med vad jag har gjort tidigare år, säger Malte Strömwall till Hockeysverige efter matchen.

Malte Strömwall.
Malte Strömwall. Foto: Ronnie Rönnkvist

BLÅGUL LEKKAMRAT 

I Sotji är han lagkamrat med landsmännen Robert Rosén och Simon Bertilsson. Och tillsammans med Rosén har dom bildat en ny het svenskduo i en kedja där även Sean Collins finns som tredjelänk.
– Jag tror att inte att vi har spelat isär en enda match i år. Han (Robert Rosén) är en jäkligt smart spelare så det är bara för mig att försöka hitta öppningar och jag ska försöka bli bättre på det så ska vi nog kunna göra lite fler mål också. Han är grym att spela med och en bra kille vid sidan av isen också. 

Robert Rosén, som har 15 poäng (7+8) så här långt på säsongen, gillar också sin nye radarpartner.
– Vi har lirat ihop sedan dag ett. Men det var väl också tanken tror jag när dom värvade in honom. Det känns bra. Han har bra fart och ett bra skott. Han har ju alla verktygen för att det ska bli bra. Farten, skottet och avig i sin spelstil, säger Rosén och ger mer plus till söndagens matchvinnare Strömwall.
– Det är lite typiskt Malte. Det är dom egenskaperna han har och han utmanar mycket och har ett bra skott. Det är ett mål som han är ganska bra på att göra. Det är skönt att ha lite svenskt i laget också så man kan prata ordentligt.  
– Skönt att Malte fick avgöra. Det var ett bra spel från (Morgan) Ellis och han har ju ett riktigt bra skott så det är bra att han använder det, säger Simon Bertilsson.

"EN HÄFTIG LIGA" 

Efter poängexplosionen i Finland förra säsongen saknade Malte Strömwall givetvis inte alternativ. Så varför valde han KHL och HC Sotji?
– Jag har under de senaste kanske typ två åren kollat lite på KHL och jag tycker det är en häftig liga med många bra spelare. Det kändes som att det här var rätt steg att ta när Sotji dök upp. Att få komma hit för att ta ytterligare ett steg och utvecklas här.

Strömwall berättar att han upplever det som svårare att näta i KHL än i Liiga. Lägg till en helt ny miljö och nytt land så är det inte helt lätt att gå in och leverera från start. Men Malte Strömwall har som sagt fortsatt producera.
– Det är klart att det var lite tuffare i början. Det är mycket svårare backar att spela mot här än vad det var i Finland. Alla backar här är starka och stabila och går inte bort sig lika enkelt och så vidare. På så sätt tycker jag att det har varit svårare att hitta enklare skottlägen.

Malte Strömwall gjorde succé i Finland ifjol.Malte Strömwall gjorde succé i Finland ifjol.Foto: IBL Bildbyrå

Det är en blågul poängkung som är nöjd med sin första tid i Sotji.
– Ja, det är jag. Jag hade kanske önskat att jag hade gjort några fler mål. Men det är rätt många matcher kvar så man kanske hinner göra det. Men det är helt klart en okej produktion även om vi har haft jättemycket chanser i vår kedja. Så det finns ju där, det gäller bara att vi fokuserar lite bättre när vi får chanserna.

"SKULLE FUNDERA STARKT PÅ DET"

Och på tal om chanser. Malte Strömwall har redan gjort ett försöka att slå sig in i NHL. Men han skulle gärna testa igen.
– Det är klar att om det skulle dyka upp så skulle jag fundera starkt på det. Men just nu trivs jag jättebra här i KHL och känner att jag fortfarande har vissa steg att ta i min egen utveckling. Vissa matcher är jättebra och vissa är mindre bra. Jag känner helt klart att jag har mer att ge här.
– Jag behöver komma till mer skottlägen nu när det är tightare. Annars är jag ganska nöjd och det har varit en rolig höst trots resultaten i några matcher.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 18 april
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
15:15 Skellefteå - Rögle SHL
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
söndag 21 april
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga