Foto: Johan Bernström
SHL

"Jag vet inte vad alla experter gjorde under sommaren?"

ANNONS
Han nobbade NHL:s locktoner för att göra ytterligare en säsong hemma i Sverige. Nu tar både Mathias Bromé och hans Örebro SHL med storm. Laget toppar överraskande SHL samtidigt som Bromé vuxit ut till en nyckelfigur i SHL:s för tillfället bästa lag.
– Jag tycker att jag har levt upp till de högt ställda förväntningarna, säger Bromé till Hockeysverige.

Det var nog inte många som inför säsongen hävde ur sig att Örebro vara det lag som skulle toppa SHL-tabellen efter att en tredjedel av SHL:s grundserie var spelad. 

När vi nu är långt inne i november toppar närkingarna fortfarande tabellen, en poäng före jagande Luleå. Mycket av lagets framgångar bottnar i tjeckiske succévärvningen Dominik Furch som vuxit ut till en gigant i Örebromålet. Det bottnar även i Tre Kronor-forwarden Mathias Bromés framfart på SHL-isarna under hösten.

Den 24-årige forwarden står noterad för 17 poäng (6+11) på 18 matcher – en notering som gör honom till SHL:s för tillfället bästa lags poängstarkaste spelare.
– Jag tycker att jag har spelat bra. Jag har varit jämnare än tidigare år och jag har synts mer på det sätt som jag vill göra. Jag har inte haft de här dipparna där jag varit osynlig i två, tre matcher, utan jag har försökt hålla en jämn nivå. Hittills är jag nöjd med vad jag presterat, säger Mathias Bromé till Hockeysverige.
– Sen spelar jag också med två fantastiska spelare (Ryan Stoa och Sakari Salminen) som hjälper mig mycket. Sen skadar det inte heller att laget gått så pass bra som vi gjort. Det brukar vara så, går laget bra brukar även individerna gå bra och så har väl fallet varit för mig.

LEDER LAGET FRAMÅT

Bromé värvades till Örebro från degraderade Mora inför säsongen med förhoppningarna om att växa ut till en ledande spelare på SHL-nivå. En tredjedel in på säsongen har 24-åringen infriat Örebrosupportrarnas förväntningar.
– Jag hade som mål att vara en ledande spelare och det var också därför Örebro ville ha mig. Jag tycker att jag har levt upp till de högt ställda förväntningarna. Samtidigt gäller det att vara ödmjuk inför uppgiften, jag kan inte sväva iväg och tro att jag är bättre än vad jag egentligen är. Det är det hårda jobbet varje dag som gör att jag kommer att kunna leverera.

Foto: Johan Bernström/Bildbyrån

Örebroforwardens fina insatser i SHL under hösten gav även honom en plats i Johan Garpenlövs första landslagstrupp som förbundskapten, då han knep en forwardsplats i Tre Kronors lag till Karjala Cup.
– Det är fantastiskt roligt att få vara med där. Det är det största som man kan vara med om, att få spela i Tre Kronor, så när väl chansen dyker upp är det en enorm ära. Jag tycker för personlig del att det gick bra i Karjala, jag strävar alltid efter att få vara med i landslaget och det är kul att få chansen.
– Landslaget är alltid en extra morot. Samtidigt är det väldigt många bra hockeyspelare i SHL, så det gäller att man bidrar varje kväll och gör det hårda jobbet, sen får man se hur långt det räcker.

"EN KLUBB SOM LIGGER MIG VARMT OM HJÄRTAT"

Bromé hämtades som sagt in till Örebro från Mora inför den här säsongen, efter att dalaklubben degraderats till Hockeyallsvenskan efter kvalförlusten mot ärkerivalen Leksand. När Örebro visade sitt intresse för hans tjänster var det inte mycket tvekan från 24-åringen att göra flytten till Närke.
– Jag och Niklas (Johansson, sportchef) pratades vid och han berättade för mig hur Örebro tänkte satsa och bygga sitt lag den här säsongen. Jag fick en väldigt bra bild av klubben. Sedan fick jag även en bra känsla med tränarna kring hur de såg på mig och hur de ville använda mig. Det blev rätt självklart i slutändan.
– Örebro är en klubb som varit på väg uppåt ett tag nu och nu har vi visat att vi har tagit de stegen vi ska göra. Jag ville vara med på den här resan. Så här i efterhand känns det definitivt som rätt val.

Hockeylivet i Örebro gentemot Mora är också lite som dag och natt. Under sina två SHL-säsonger i Mora var han i ett lag som var ständigt indraget i en bottenstrid. I Örebro har tillvaron varit annorlunda.
– Det är klart att det är skillnad nu att få tillhöra ett vinnande lag. Det är lite lättare att spela hockey. Samtidigt ska jag inte ta någonting ifrån Mora, jag hade tre fantastiska år där och trivdes verkligen som fisken i vattnet. Jag har fortfarande bra kontakt med dem och det är en klubb som ligger mig varmt om hjärtat. Det var egentligen där jag tog fart ordentligt.
– Men, som sagt, det är klart att det är en ganska stor skillnad. Här är vi en toppklubb, samtidigt som vi var i en ständig bottenstrid i Mora.  

Foto: Bildbyrån

NOBBADE NHL: "HUNDRA PROCENT SÄKER PÅ MITT VAL"

Att Bromé skulle spela i Örebro den här säsongen var dock inte helt givet, även efter att han skrivit på sitt tvåårskontrakt i april. NHL-klubbar visade intresse för 24-åringen som in i det sista var aktuell för en flytt.

Efter långt övervägande valde dock forwarden att stanna i Sverige och Örebro.
– Jag kände att jag behövde en till säsong här hemma i Sverige och visa att jag kan hålla samma höga nivå som jag höll förra året. Jag vill ta kliv framåt och bli en ledande spelare i den här ligan, för att på så vis ha en större chans att åka över och ta en plats där borta. Jag var hundra procent säker på mitt val att stanna här och jag är nöjd med mitt val. 

Trots sommarens NHL-nobb är dock spel i Nordamerika fortfarande det ultimata målet för Bromé.
– Det är klart jag vill spela i NHL, det vill nog alla göra. Det är världens bästa liga och alla har en dröm om att spela i NHL. Får jag den chansen igen att åka över så är det klart att jag kommer att ta mig en ordentlig funderare. 

”INFÖR SÄSONGEN VILLE INGEN PRATA MED OSS”

Lagkollektivet Örebro har skrapat ihop imponerande tolv trepoängare under de inledande 18 matcherna. Bromé lyfter fram lagets bredd som den stora framgångsfaktorn under hösten.
– Vi har fyra kedjor som kan leverera varje kväll. Det är det som är vår styrka, skulle jag säga. Vi är inte beroende av en enda kedja, utan vi har fyra stycken kedjor som kan avgöra matcherna.
– Sedan har vi även ett fantastiskt spelsystem som tre fantastiska tränare ligger bakom, så det tillsammans med vår bredd är väl det som har lagt grunden till att vi är så pass framgångsrika som vi är. Sen har vi haft ett otroligt bra målvaktsspel från första början.

Foto: Johan Bernström/Bildbyrån

Skulle du säga att det gått bättre än förväntat?
– Vi är ett underskattat lag och folk har inte riktigt sett hur bra vi har varit, tycker jag. Det är klart att det är roligt att vi ligger längst upp i tabellen. Det är också kul att all media vill prata med oss nu. Inför säsongen var det ingen som ville prata med oss, nu är det annorlunda. Det är klart att det är roligt och att vi njuter av det, men det gäller som sagt att vi är fortsatt ödmjuka.

Det var ju inte många som tippade att ni skulle ha i tabelltoppen att göra den här säsongen.
– Det var som jag sade i någon intervju innan, jag vet inte vad alla experter gjorde under sommaren? Har de bara suttit och druckit paraplydrinkar eller? Vi är ett riktigt bra lag och det har vi trott sedan dag ett.
– Sedan gäller det så klart att vi är ödmjuka till uppgiften som vi har framför oss. Vi kan inte sväva iväg och tro att vi är bättre än vad vi är. Vi tar varje träning och varje match i taget, vi kan inte flyga iväg, utan vi jobbar efter de förutsättningar vi har. Just nu leder vi serien och ska självklart njuta av det, men samtidigt så är det nya matcher hela tiden och det kan som bekant gå snabbt i hockey, avslutar Bromé.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch