KVÄLLENS SHL

Ledde med 3-1 - men Djurgården åkte på sjätte raka förlusten

Djurgården åkte på sjätte raka förlusten efter att ha tappat en 3-1-ledning mot HV71. Dessutom krossade Frölunda Leksand - och Luleå fick ett omdiskuterat mål bortdömt.

RÖGLE - FÄRJESTAD 3-4

Rögle: Nils HöglanderAdam EdströmAnton Bengtsson

Färjestad: Marcus NilssonVictor EjdsellLinus JohanssonCarl Jakobsson

Färjestad tycks ha blivit laddade av att tvingas höra sin egen segermelodi, Torparrock, efter tisdagens 8-2-förlust i CHL mot Frölunda. I kväll tog de nämligen en stark seger mot toppkollegan Rögle på bortaplan.

Segerrycket kom i den andra perioden då Linus Johansson och JVM-aktuella Carl Jakobsson gjorde 3-1 och 4-1 inom loppet av en dryg minut. I samband med Jakobssons mål byttes succékeeper Christoffer Rifalk dessutom ut.

Kanske var det det som fick fart på Rögle, som i alla fall jobbade sig tillbaka till 4-3 men inte orkade få in en kvittering.

FRÖLUNDA - LEKSAND 7-1

Frölunda: Mats Rosseli OlsenPatrik CarlssonSimon HjalmarssonBrandon Gormley,Viktor Ekbom

Leksand: Thomas Valkvæ Olsen

Leksands målvakt Janne Juvonen gjorde flera högkaratiga räddningar. Det räckte dock inte mot Frölundas fruktade offensiv. Dessutom var inte Juvonens konkurrent i motståndarkassen, Niklas Rubin, så pjåkig heller. I den första perioden gjorde succévärvningen bland annat en räddning som får ses som kvällens läckraste. Han var också nära att hålla nollan, men med knappa sex minuter kvar fick Thomas Valkvae Olsen hål på Rubin.

Frölunda vann till sist med hela 7-1. Nicklas Lasu som gjorde hattrick i CHL i tisdags, gjorde mål i kväll igen.

Rent spelmässigt behövde nog Roger Melin inte skämmas för sitt lags insats på samma sättsom han gjorde mot HV71 förra veckan, men det var tydligt att det var de regerande mästarna mot nykomlingarna i kväll, i ett fullsatt Scandinavium. Leksand stod i alla fall upp någorlunda den första halvan av matchen, innan de återigen föll ihop.

HV71 - DJURGÅRDEN 4-3 efter förlängning

HV71: Joakim AnderssonEric MartinssonSimon Önerud, Emil Johansson

Djurgården: Mattias GuterLinus HultströmAlexander Holtz

HV71 hade två raka nollor inför kvällen - men den sviten sprack. Länge såg det också ut som att Djurgårdens förlustsvit, som inför kvällen var på fem matcher, skulle stanna just vid fem. När Alexander Holtz slog till i den tredje perioden sköt han nämligen upp Djurgården i en, till synes, säker 3-1-ledning.

Men HV reducerade genom Erik Martinsson. Med ungefär en halv minut kvar kom också 3-3 sedan Simon Önerud dunkat in en puck från nära håll i en rörig situation framför Niklas Svedberg. Sen kom förlängningen - och där avgjorde Emil Johansson med sitt första mål för HV71. Således åkte Djurgården på sin sjätte raka förlust.

Vårens finalister är inte bättre än nia i tabellen - men tog i alla fall poäng idag. Det har de inte gjort på de fem tidigare nederlagen. HV71 tog sin fjärde raka seger.

LULEÅ - BRYNÄS 2-1 efter straffar

Luleå: Juhani TyrväinenNiklas Olausson

Brynäs: Greg Scott

Den här matchen är främst ihågkommen för Luleås omdiskuterade bortdömda mål. Mer om det kan ni läsa här.

Annars var det en match som knappast går till historien som den mest välspelade. Luleå vann till sist efter straffar, då Niklas Olausson lyckades göra straffläggningens enda mål i den fjärde straffomgången. Veteranen bröt med det sin poänglösa svit, som sträckte sig över sju matcher.

Poängen för Brynäs gjorde dock att de passerade Växjö och gick upp på slutspelsplats.

MALMÖ - VÄXJÖ 5-3

Malmö: Matias Myttynen x2, Lars BryggmanChristoffer ForsbergMax Görtz

Växjö: Ilari MelartErik JosefssonLudvig Nilsson

Malmö bjöd på kanonmål efter kanonmål i kvällens match mot Växjö. Det var stenhårda skott från Myttynen och Görtz, en styrning från Bryggman och ett kyligt friläge från Christoffer Forsberg som ledde till kvällens viktiga seger kring slutspelsstrecket. Kedjan med Myttynen och de båda kritiserade nyförvärven Jesper Jensen och Nicolai Meyer var Malmös främsta segervapen.

Värt att notera från matchen är också att Ilari Melart gjorde sitt sjunde (!) mål på elva matcher sedan flytten till Växjö. Det här var dock mer av det turligare slaget, då han bara kastade in pucken ur dålig vinkel och den letade sig in.

OSKARSHAMN - SKELLEFTEÅ 2-4

Oskarshamn:Johannes SalmonssonMarkus Modigs

Skellefteå: Oscar Möller x2, Andreas WingerliJonatan Berggren

Efter en tung period var det kanske ett ganska tacksamt läge för Skellefteå att få möta just Oskarshamn, vars form varit ungefär lika svag som västerbottningarnas dito de senaste veckorna.

Skellefteå lyckades nämligen undvika ytterligare krisrubriker genom att vinna med 4-2. Junioren Jonatan Berggren fick efterlängtad utdelning och blev matchvinnare med sitt allra första SHL-mål i karriären, efter 43 mållösa matcher. En annan matchvinnare blev Oscar Möller som inledde målskyttet på en retur, och avslutade målskyttet i tom kasse.

ÖREBRO - LINKÖPING 2-1

Örebro: Kristian NäkyväMathias Bromé

Linköping: Sam Lofquist

Eftersom Luleå tappade poäng ryckte Örebro åt sig en tvåpoängsledning i SHL-toppen. Matchvinnare i kväll blev stjärnforwarden Mathias Bromé, som avgjorde på en mycket fin straff i den andra perioden.

Stjärnmålvakten Dominik Furch var en annan matchvinnare. Han stoppade 28 skott och såg till att Linköpings segersvit fick ett slut efter fyra matcher.