Foto: Bildbyrån
NHL
BODIN: Rök ut dårskaperna ur sporten
ANNONS
Pennalism, rasism och maktfullkomlighet. Beteenden likt det Mike Babcock och Bill Peters visat upp måste försvinna om sporten ska göra framsteg och vinna ny mark, skriver Uffe Bodin.
  

NHL har gett oss många anledningar att bli upprörda de senaste dagarna. 

Det gick en säkring eller tre hos mig när Robert Bortuzzo med uppenbar avsikt att skada gav sig på Viktor Arvidsson i helgen. När han sedan, som återfallsförbrytare, kom undan med fyra matchers avstängning för sitt vidriga beteende kände jag bara uppgivenhet.

Erik Cernaks armbåge i ansiktet på Rasmus Dahlin någon dag senare var å sin sida mer en produkt av taskig tajming och dålig kroppskontroll. Där tror jag inte att det fanns någon intention att skada motståndaren, men likväl var Cernak ansvarig för sitt klumpiga agerande. Två matchers avstängning kändes som ett skämt givet att en av ligans mest framträdande unga backar tvingades avbryta matchen med en hjärnskakning.

MINDFUCKING

Men det stannade inte vid våldsamheterna på isen.

Nej, de kanske värsta övertrampen har skett utanför densamma. Avslöjanden om maktfullkomlighet, pennalism som gränsar till sadism och allmän grisighet hos några av NHL:s coacher har dominerat rubrikerna i Nordamerika de senaste dagarna.

Den nu avskedade Mike Babcock sysslade med mindfucking mot Mitch Marner när han var rookie för Toronto Maple Leafs i hopp om... Ja, den som ändå kunde fatta vad han ville uppnå med sina metoder. Den ofta så hyllade tränaren bad sin unge adept att ranka lagets spelare utifrån arbetsmoral. Marner gick motvilligt med på det. Babcock tackade ynglingen för hans medverkan i det sjuka experimentet genom att informera spelarna längst ned på Marners totempåle om vad han tyckte om dem. 

Man baxnar. 

Mike Babcock som till råga på allt har utsett sig själv till någon slags talesperson för psykisk ohälsa. Hallå dubbelmoral!

SITTER LÖST SOM COACH

Avslöjandet om Babcocks uppträdande mot Marner öppnade dammluckorna. I dess spår gick tidigare SHL-spelaren Akim Aliu ut på Twitter och berättade om hur Calgary Flams nuvarande coach Bill Peters riktat rasistiskt laddade okvädningsord mot honom som 20-årig rookie i AHL. Två av Alius tidigare lagkamrater i Rockford Icehogs gick i god för hans påstående – vilket fick Calgary att starta en egen utredning och hålla Peters borta från båset medan den pågår. 

Samtidigt gick den tjeckiske tidigare NHL-backen Michal Jordan ut på Twitter och delade med sig av sina erfarenheter från sin tid med Peters som coach i Carolina Hurricanes:

Jag gissar att Peters till en följd av alla komprometterande uppgifter sitter väldigt löst som NHL-coach.

Det negativa: att det tagit så pass lång tid för de här uppgifterna att komma upp till ytan och få någon slags verkan.

Det positiva: att de ändå faktiskt kommer upp till ytan så att vi kan börja göra något åt det här bedrövliga "ledarskapet".

VISSELBLÅSARNA ÄR NYCKELN

Precis som i MeToo-rörelsen är visselblåsarna nyckeln här. Att spelare nu vågar bryta mot tystnadskulturen som finns i sporten, träda fram och dela med sig av sina erfarenheter kring sådana här uppenbart störda metoder. Det kommer att vara nödvändigt för att uppnå förändring. För att röka ut de här dårskaperna som inte hör hemma inom idrott över huvud taget. 

Jag tror dessvärre att exemplen ovan är toppen av ett isberg. Ett isberg som sträcker sig bortom NHL, Nordamerika ända hit till Europa och Sverige. Jag påstår inte att det här är lika vanligt förekommande i Sverige som i Nordamerika, men jag VET att det har funnits liknande problem i några av våra större svenska klubbar. Allt från juniortränare som har försökt "motivera" sina spelare med hot och psykologisk krigsföring till allsvenska tränare som anordnat boxningsmatcher för att skapa "aggressivare spelare".

Vi ska med andra ord inte sätta oss på några höga hästar och tycka att det här inte är något som berör oss. Det gör det i högsta grad.

Jag älskar ishockey och det underhållningsvärde sporten ger mig. Men för varje år som går blir jag mer och mer less på jargongen och idiotin som förgiftar hockeykulturen. Jag är av den bestämda åsikten att det är sådant som hämmar sportens tillväxt, hindrar den från att vinna mark. Men det här handlar om mycket mer och viktigare saker än missade ekonomiska möjligheter. Det handlar om att fostra individer, att bidra till att skapa friska och sunda människor i samhället.  

Det gör inte tränare som Mike Babcock och Bill Peters när de uppträder som idioter. Att de nu får löpa offentligt gatlopp är förhoppningsvis ett steg mot förändring. 

Hockeygudarna ska veta att det behövs.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL