Joakim Englund listar allsvenskans fem bästa målvakter.
Foto: Bildbyrån
HockeyAllsvenskan
ENGLUND: Hockeyallsvenskans fem bästa målvakter
ANNONS

Vilka är Hockeyallsvenskans bästa målvakter den här säsongen? Det är en fråga som hockeysverige.se:s bloggare Joakim Englund tar sig an. För Hockeysverige Plus rankar han de fem främsta burväktarna i ligan.

Nästan halvvägs in på säsongen har tabellen på ett ganska tydligt sätt satt sig. Utan att överdriva består tabellen av tre skikt innehållandes topplag, mittenlag och bottenlag. Självfallet kommer det ske tabellförändringar inom de olika skikten, men jag ser inga tendenser till några större svängningar i tabellen.

Lag som ligger i toppen av tabellen kommer även att vara där när säsongen summeras. I botten ser jag heller inget ”fjolårsleksand” som kommer avancera likt en raket i tabellen. Kort och gott kommer sluttabellen inte se helt olik ut jämfört med idag.

Med det sagt har ligan och även spelarnas individuella färdigheter börjat sätta sig hos undertecknad. Jag kommer därför att ranka ligans fem bästa spelare på positionerna målvakter, backar, centrar och forwards. Rankingen avser hur man har presterat hittills den här säsongen och först ut är målvakterna.

5. Linus Lundin, Modo

Efter att ha blivit dumpad av AIK för att mellanlanda i österrikiska Graz 99:ers värvades Linus till Modo mitt under föregående säsong. Där konkurrerade han med den betydligt mer rutinerade Erik Hanses om speltiden. Han började sin sejour i Modo övertygande men var sedan något svajigare under resten av säsongen. 

Den här säsongen har både MoDo och Linus visat upp en betydligt större stabilitet i sitt spel. Med tre hållna nollor delar han förstaplatsen i den kategorin och har vunnit två tredjedelar av matcherna han stått.

Det är en målvakt som är rörlig och flexibel trots att han är relativt storväxt. Det är sällan man ser yviga rörelser från Linus utan han inger en trygghet med sitt lugna och stabila spel. 

Arvid Söderblom.Foto: Bildbyrån/Michael Erichsen

4. Arvid Söderblom, Tingsryd

Arvid har hittills delat på målvaktssysslan med kollegan Andreas Ljunggren. Men om man ser till siffrorna är det inget snack om vem som är nummer ett. För att vara ett lag som förlorar mer än man vinner är Arvids individuella vinstprocent på 66,67% än mer imponerande.

Med en räddningsprocent på 92,33 och ett i övrigt mycket stabilt spel har jag full förståelse för att Frölunda inte vill släppa rättigheterna om den duktiga ynglingen. Med en succéartad inledning på säsongen blir jag inte förvånad om han inom kort kommer få axla rollen som uttalad förstemålvakt i Tingsryd som inför säsongen var rejält nederlagstippat. 

En stor anledning till att laget just nu parkerar på en slutspelsplats stavas alltså Arvid Söderblom.

Samuel Ward.Samuel Ward.Foto: Bildbyrån/Johanna Lundberg

3. Samuel Ward, Västervik

En något mindre målvakt som konkurrerat ut sin ungerska jätte till kollega; Adam Vay. Med hela 92,59 i räddningsprocent har han hållit kvar sitt Västervik nästan på egen hand i många matcher. 

Om man kikar på antalet insläppta mål per match, som ligger på 2,15, hos Västervik och jämför med Samuels vinstprocent som ligger på 37,5 förstår man att det kanske inte är målvaktssidan som är lagets akilleshäl. 

Med tanke på att Västervik ligger i tabellens bottenskikt kan man anta att han ställs för lite svårare situationer än målvakter vars lag huserar i tabelltoppen. Mot den bakgrunden är hans siffror än mer imponerande.

Victor Brattström.Foto: Pär Olert/Bildbyrån

2. Victor Brattström, Timrå

Brattström är inne på sin fjärde säsong inom Timrås organisation och det är först nu han får axla rollen som förstekeeper. Han har på 20 matcher stängt igen butiken vid två av dessa och har radat upp imponerande 16 segrar.

Även om några av vinsterna innebär två poäng så är vinstprocenten 80, en fantastisk fin siffra som kanske inte håller över tid. Någon som däremot visat sig hålla över tid är Brattström själv som i framtiden kommer att stå på tröskeln och knacka på SHL-porten igen.

Med en lovande SHL-säsong ifjol och endast 2,04 insläppta mål per match i år har han byggt upp ett stort förtroende hos tränaren Fredrik Andersson med hela 20 spelade matcher.

Joe Cannata.Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

1. Joe Cannata, Björklöven

Björklövens och Per Kenttäs prestigevärvning på målvaktssidan har varit precis så bra som många förutspått.

Statistiken talar sitt tydliga språk, eller vad sägs om följande:

  • Mest istid av samtliga målvakter.
  • Högst räddningsprocent, 94,44.
  • Lägst antal insläppta mål per match, 1,44.
  • Flest antal hållna nollor.

Det går inte att blunda för att seriens bästa målvakt spelar i Björklöven. Mina enda farhågor inför fortsättningen är om han kan hålla uppe samma höga nivå i match efter match. Att matchas så pass frekvent i kombination med det tuffa reseschemat det innebär att spela i Björklöven och Hockeyallsvenskan kan göra det svårt att hålla fokus.

Just nu är Joe seriens bästa målvakt. Är han det även efter 52 omgångar?  

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch