Sofia Reideborn.
Bildbyrån
SDHL 1
SKOGLUND: Fredlöst byte - vad gör ligan åt hatet?
ANNONS
Man kan tycka vad man vill om Sofia Reideborns olika inlägg på Twitter. Men oavsett vad hon saluför för åsikter så har hatet mot henne gått alldeles för långt nu. Det gick alldeles för långt för längesedan. Nu måste någon agera för att få slut på galenskaperna.

För den som inte är riktigt insatt så drar jag här en liten snabbsummering av vad som har hänt i fallet Sofia Reideborn vs The World: 

Damkronorna gick ut i strejk tidigare i höstas. En protest mot dåliga villkor vid landslagssamlingar och ett upplevt dåligt bemötande från förbundet. Eller dåligt bemötande, brist på bemötande kanske är rätt ord. Jag var en som applåderade detta, klart våra toppspelare måste få rimlig ersättning och förutsättningar för att åka iväg och försvara våra blågula färger. När sedan kravet om bonus för att ta sig tillbaka till VM:s a-grupp kom blev jag lite mera tveksam. Men det är en annan femma och rent generellt tycker jag Damkronornas protest var alldeles utmärkt.



Damkronorna fick ett massivt stöd under konflikten. Men några höll inte med, en av dessa var SDE:s målvakt Sofia Reideborn som twittrade ut en hel del kritik mot sina ligakollegor och andemeningen i hennes åsikter var i stil med: "Visa att ni är bra och underhållande först innan ni kan kräva saker tillbaka".

Knappast solidariskt av Reideborn och jag kan förstå att hennes korståg väckt ont blod hos andra SDHL-spelare. Samtidigt kan jag köpa Reideborns resonemang i mångt och mycket också. Jag tycker att hon i många fall har en hel del vettiga poänger i vad hon skriver och säger. Reideborn har också varit ute och svingat mot vad hon anser vara svågerpolitik i svensk damhockey. 

Jag vet inte huruvida hon har rätt eller fel, men någonstans kan jag tycka att man inte bara bör vifta bort hennes kritik och visselblåsande. Varför inte det undrar ni säkert? Jo, för jag upplever nämligen att Sofia Reideborn har blivit ett fredlöst byte bland andra damspelare. Det är okej att håna Sofia Reideborn, det är okej att besvara hennes tweets med precis vilka nedsättande ord som helst och det är här vi närmar oss kärnan i denna krönika.

För det kan inte vara okej.

Jag blir nämligen lätt illamående när Reideborns åsikter bemöts av svar som "Vem fan är Sofia Reideborn?" från en annan damspelare på högsta nivå i en tidningsartikel och får svar på tweets som "Bara jag som blir frågande om du måste gå till en hjärnkirurg och fixa till din efterblivna hjärna?" Det sista skrivet av en målvaktskollega i ligan och denna hejades friskt på av en av världens bästa spelare på damsidan med ordet: "WORD". Tweeten har när jag skriver detta 189 likes och av dessa hittar jag en del personer som förknippas starkt med damhockeyn på olika sätt. Så Sofia kanske har rätt i att det handlar om att klia rätt rygg för att komma sig upp i den världen? Hur ska man annars tolka det?

Hur proffsigt är det?

Vad ger det för signaler när spelare i vår högsta liga på damsidan går ut beter sig så här mot en annan spelare i ligan? För det krävs ju ingen raketforskare av rang för att förstå att Sofia Reideborn får motta sån här skit bara för att hon tycker annorlunda än en majoritet av de andra spelarna. 

Vi pratar mycket om att elitidrottspersoner ska vara föredöme för barn och ungdomar. Hur föredömligt är det jag beskriver ovan? Det enda det visar är att det är okej att bete sig precis hursomhelst mot andra människor som har en avvikande åsikt jämfört med majoriteten. Bra åsikter att föra vidare till våra barn. Not.


Återigen. Jag kan förstå att det finns en ilska mot Reideborn från övriga spelare. Men för guds skull tjejer, ni vill uppfattas professionella. Uppträd så också då och valsa inte runt på Twitter med erat hån och hat. Ta det med Sofia direkt istället. Eller varför inte bemöta hennes åsikter på ett snyggare sätt?

Slutligen. SDHL jobbar hårt för att växa och uppfattas som en professionell liga i hur man agerar. Jag tvivlar starkt på att spelares hån och hat på sociala medier mot en ligakollega hade accepterats speciellt länge från NHL/SHL. När agerar SDHL och sätter ner foten gentemot sina spelare? Vad gör klubbarna för att få slut på galenskaperna?

Här vill jag se agerande. För fortsätter det så här så går det tyvärr inte att ta vare sig ligan eller damhockeyn generellt på allvar längre. Tyvärr.

@hockeystaden

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL