Tobias Enström
Foto: Bildbyrån
HockeyAllsvenskan
ENGLUND: Hockeyallsvenskans fem bästa backar
ANNONS

Joakim Englund fortsätter sin ranking av de bästa spelarna i Hockeyallsvenskan för Hockeysverige Plus. I dag listar han ligans bästa backar.

För ett par dagar sedan skrev jag en text där jag rankade seriens bästa målvakter. Har ni missat den kan ni läsa här. I dag har det blivit dags att utse ligans bästa backar.

Den här listan är en högst subjektiv bedömning på backar som under hösten gjort störst avtryck hos mig.

5) Tobias Enström, Modo

Man vill gärna minnas tillbaka till Tobbes glansdagar inom det svenska seriesystemet då han var fullständigt dominant. Sin senaste sejour inom svensk hockey avslutades med ett SM-guld med Modo säsongen 06/07. Då dominerande han isarna i SHL mycket tack vare sin skridskoåkning som var outstanding. När det blev powerplay för Modo var det Tobias som bar in pucken i anfallszonen, varenda gång. Det är inget understatement att påstå att Tobbe var en stark bidragande orsak till SM-guldet som även tog honom till världens bästa liga.

Tobias har nu hunnit bli 35 år och har kanske inte samma bett i skridskoåkningen som för tio år sedan. Dessutom präglas förmodligen hans spel av ett decennium på andra sidan Atlanten med en roll och ett spel som sett annorlunda ut än när han lämnade.

Med andra ord är han inte längre den x-faktor han en gång var. Faktum är att Modo nästan har en handfull backar med mer x-faktor än Tobias. Med x-faktor menar jag spelare som gör det oväntade, det sevärda och har förmågan att nästan på egen hand avgöra matcher. 

Men det är inte heller på de grunderna Enström tar plats på den här listan. I stället vill jag lyfta fram hans förmåga att i princip aldrig göra en dålig match. Det är ytterst sällan, för att inte säga aldrig, man ser honom slå bort en passning eller ”går bort sig” i defensiva situationer. 

Jag skulle vilja påstå att det inte finns någon som har en lägre felprocent på sina aktioner på isen som Tobias har, därför tar han plats på den här listan.

Simon Fernholm.Foto: Bildbyrån/Josefine Loftenius

4) Simon Fernholm, Vita Hästen

Simon värvades från AIK inför säsongen för att utgöra ett defensivt nav i ett annars ganska framtungt Vita Hästen. Han är rörlig på skridskorna sin enorma storlek till trots. Placeringssäker som få och även en viss kyla med pucken gör att han kvalar in på fjärde plats på min lista över ligans bästa backar.

Även om han har defensiven som sin starkaste sida är han inte oanvändbar i den andra delen av banan. Med en istid som ofta landar på över 22 och i princip aldrig under 20 minuter förstår man att hans höga, jämna nivå premieras av tränarna. Man kan väl minst sagt hävda att han växer med ansvaret. Faktum är att Simon, med sina sju poäng, dessutom är den poängbästa backen i Vita Hästen. 

Vita Hästens starka offensiv i all ära men jag vill lyfta upp Simons pondus i backspelet som den främsta orsaken till lagets lyft i tabellen. I november har nämligen Vita Hästen vunnit sju matcher av åtta möjliga där bland andra topplagen BIK Karlskoga och Modo krigats ned. Som sagt har Fernholm en stor del i det.

För att prata hockeyspråk är det sällan man ser Fernholm ”släppa någon över bron” och det är bland annat därför han tar plats på den här listan.

Tom Hedberg.Foto: Bildbyrån/Johan Löf

3) Tom Hedberg, Modo

Är egentligen bara en i mängden bland unga backtalanger som Modo förfogar över. Tillsammans med Victor Berglund och Mattias Norlinder turas man om att växeldra Modos offensiv från backplats.

Efter att ha debuterat för HV 71 i SHL säsongen 17/18 lånades han senare ut till Oskarshamn som också råkade vara det lag Björn Hellkvist coachade för tillfället. Han följde alltså med Hellkvist i flytten till Modo inför förra säsongen och står nu inför, vad jag skulle vilja kalla ett genombrott på seniornivå.

Tom är ofta den spelare i laget som spelar mest av alla. Trots sin ringa ålder har han mycket kloka värderingar på isen och den offensiva radarn är alltid påslagen. Dock utan att för den sakens skull riskera alltför mycket om det inte skulle gå vägen.

I min värld har han ett hockeytänk redan nu som han vore minst fem år äldre. Han är en av ligans absolut bästa backar och jag ser inga tendenser på att utvecklingen ska stagnera. Snarare tvärtom, nämligen att det är sista säsongen vi ser honom i Hockeyallsvenskan. För så bra är han.

Alexander DeilertFoto: Bildbyrån/Magnus Lejhall

2. Alexander Deilert, Björklöven

Deilert, som hunnit bli trettio år, har alltid levererat på allsvensk nivå men aldrig riktigt lyckats i SHL. Men frågan är om han någonsin varit en bättre hockeyspelare än vad han är just nu? Jag tror inte det.

Förra säsongen var han en stark bidragande faktor till AIK:s framgångar och har fortsatt på den inslagna vägen även i år. Även om han missat hela sex matcher på grund av en avstängning har han levererat urstarka elva poäng på tolv matcher. Med den poängskörden har han bäst poängsnitt av samtliga backar som spelat fler än bara någon enstaka match. En av ligans allra spelskickligaste backar.

Sportchef Kenttä visste självfallet vad han värvat då båda två dels har många års erfarenhet av Hockeyallsvenskan och hade dels tuffa bataljer mot varandra när Deilerts AIK mötte Kenttäs Oskarshamn i den fem matcher tuffa finalserien förra säsongen. Även om man hade önskat att han hade spelat fler matcher vore det att ljuga om man hävdar att han inte infriat förväntningarna. 

Jerome Leduc.Jerome Leduc.Foto: Bildbyrån/Daniel Eriksson

1. Jerome Leduc, Västerås

När Västerås mitt under sommaren tappade Josef Ingman till SHL och Brynäs var sportchef Zetterberg tvungen att ge sig ut på marknaden för att hitta en ersättare. Lättare sagt än gjort då det, i mitten av juli, råder brist på klasspelare som dessutom motsvarar en allsvensk plånbok.

Då den svenska marknaden var högst begränsad på klassbackar riktades blickarna till utlandet och initialt måste jag erkänna att det kändes som en chansning.

Jag var i Norrköping på försäsongen och kommenterade Vita Hästen-Västerås och såg redan där vilken enormt skicklig spelare Jerome är. Där och då förstod jag att det behövs inte många videor för att förstå att det är en klasspelare. Han är inte bara Hockeyallsvenskans bästa back utan jag vill även påstå att han är den skickligaste.

Med en blick som aldrig tittar ner på pucken behöver han således inte spilla fokus på själva puckbehandlingen och han har dessutom stenkoll på sin omgivning. När Jerome har pucken och en öppning uppenbarar sig hos lagkamraterna är han alltid redo att leverera gummit. 

Jag skulle säga att Jerome är Hockeyallsvenskans svar på SHL:s Kodie Curran.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL