Isac Skedung sköt segermålet i förlängningen för Västerås.
HockeyAllsvenskan

Västerås knäckte serieledaren – tog åttonde raka segern

Västerås går som tåget och har vunnit åtta matcher i rad efter att ha fått serieledaren Björklöven på fall i kvällens drabbning. I övrigt tog AIK en efterlängtad seger, Modo bröt förlustsviten och Vita Hästen avgjorde mot Karlskoga i boxplay.

Svep från kvällens sex matcher i Hockeyallsvenskan:

Västerås – Björklöven 2–1 OT (1-0,0-1,0-0,1-0)

Västerås: Viktor HertzbergIsac Skedung
Björklöven: Olle Liss.

Det såg ut att bli en drömdebut för Olle Liss i Björklöven.

Han gjorde mål direkt i sin nya klubben och såg väldigt pigg ut på isen. Han hade faktiskt flera lägen att göra ännu fler mål men stanna till slut på ett. Något som skulle visa sig bli kostsamt.

Björklöven gjorde nämligen inget mer mål förutom Liss kasse.

Istället var det Isac Skedung som klev fram och blev hjälten när han satte 2-1 i förlängningen vilket gjorde att Västerås knep bonuspoängen.

Laget har nu lyckats vinna åtta matcher i rad och får mer och mer häng på lagen i den absoluta toppen. Björklöven fick dock se sig stoppade för bara den sjunde gången den här säsongen.

Modo – Mora 4–3 (1-2,3-0,0-1)

Modo: Patrik KarlkvistJonathan JohnsonHenrik BjörklundAdam Tambellini
Mora: Dustin Gazley 2, Isak Pantzare

Modo kom till kvällens drabbning med tre raka förluster efter att ha sett nästintill ostoppbara ut dessförinnan.

Nu är ordningen dock återställd när Ö-vikslaget fick jubla igen. På sina tre senaste förlustmatcher hade laget bara lyckats sätta fyra puckar i nät men mot Mora tog det bara 36 minuter innan Modo skjutit fyra mål.

Modos fyra bästa målskyttar hamnade alla i målprotokollet i kväll. Patrik Karlkvist (12), Adam Tambellini (12), Jonathan Johnson (13) och Henrik Björklund (15) satte alla varsitt mål. Värst var dock Karlkvist då han också stod för tre assist i matchen.

Mora har det desto tyngre och ligger alltjämt under kvalstrecket.

AIK – Kristianstad 2–0 (0-0,2-0,0-0)

AIK: Henrik RommelOscar Nord.
Kristianstad: –

I måndags ledde AIK med 2-0 men tappade till 2-3. I kväll blev det dock ett trendbrott för Stockholmslaget som lyckades hålla undan och tog sin första seger på länge efter att ha förlorat sju matcher i rad.

Det var i den andra perioden som det avgörande rycket kom. AIK har haft enorma problem i powerplay och har bara gjort mål i 6,45 procent av sina chanser i numerärt överläge. I kväll kom dock ett trendbrott även där då både Henrik Rommels och Oscar Nords mål kom i powerplay.

Om laget kan få igång sitt powerplay kanske de kan börja sin klättring i tabellen på allvar. Efter kvällens vinst har de nu åtta poäng upp till Västervik som ligger ovanför strecket.

Kristianstad är inne i en dålig period just nu och har förlorat fem matcher i rad. På dessa fem matcher har man bara lyckats göra fem mål och blev alltså nollade i kväll av en storspelande Mika Järvinen som höll sin första nolla sedan ankomsten till AIK.

Vita Hästen – Karlskoga 4–1 (0-1,0-0,4-0)

Vita Hästen: Erik BorgKevin ElgestålFilip CrusemanMarcus Eriksson
Karlskoga: Fredrik Forsberg.

Vita Hästens segerrecept mot Karlskoga var special teams. Men det var inte powerplay.

Vid ställningen 1-1 satte östgötarna fart, i boxplay. Både 2-1 och 3-1 kom i spel numerärt underläge då Kevin Elgestål gav Hästen ledningen innan Filip Cruseman utökade bara ett par minuter senare.

Hemmalaget dominerade klart i den både den andra och tredje perioden. I den andra vann de skotten med 19-2 utan att få pucken i nät men i den avgörande perioden kom islossning då de sköt fyra mål och gick från underläge 0-1 till vinst med 4-1.

Karlskoga fick därmed sin fyra matcher långa segersvit bruten medan Hästen fortsätter sin fina form. De har nu nio vinster på de elva senaste matcherna.

Tingsryd – Timrå 2–1 SO (0-1,1-0,0-0,0-0,1-0)

Tingsryd: Oskar Stål Lyrenäs 2 (inklusive avgörande straff)
Timrå: Sebastian Hartmann.

Oskar Stål Lyrenäs har verkligen hittat formen efter att ha värvats till Tingsryd från Björklöven. Innan klubbytet hade han tre mål på 23 matcher men därefter sköt han två mål på lika många framträdanden i Smålandsklubben.

I kväll klev 21-åringen fram igen och sänkte Timrå nästan på egen hand. Först kvitterade han i den andra perioden efter att Sebastian Hartmann gett gästerna ledningen. Därefter blev Stål-Lyrenäs den enda målskytten i straffläggningen och fixade bonuspoängen till Småland.

Tingsryd har därmed tagit poäng i sju av sina nio senaste matcher. De fick även stopp på Timrå som kom till kvällens möte med tre raka vinster i bagaget.

Almtuna – Västervik 4–1 (1-1,2-0,1-0)

Almtuna: Mattias GranlundWilliam WiåVilliam HaagTobias Liljendahl
Västervik: Victor Öhman

Tungt för Västervik. Smålänningarna inledde serien bra men har nu dalat fullständigt och i och med kvällens match har de nu förlorat åtta av sina tio senaste matcher.

De är nu på allvar nerdragna i bottenstriden då de endast ligger en poäng före Mora under kvalstrecket och flera andra lag, som Almtuna och Södertälje, börjar rycka ifrån uppåt.

Almtunas Mattias Granlund var mållös i årets allsvenska säsong innan den här veckan började. I måndags sköt han dock segermålet mot AIK och i kväll gjorde han mål för andra matchen i rad när han gav Uppsalalaget ledningen i den första perioden.

Almtuna har nu vunnit två matcher i rad och börjar lämna bottenstriden bakom sig.