Magnus Isaksson hyrs ut till Skellefteå.
Bildbyrån
Hockeyettan
MJÖRNBERG: Helt rätt - våga ta betalt
ANNONS

Piteå hyr ut sin största stjärna, Magnus Isaksson, till Skellefteå AIK i SHL där han ska täcka upp för manfallet som blir under JVM. Märk ordvalet, ”hyr ut” inte ”lånar ut”. En viktig distinktion som fler Hockeyettan-klubbar borde ta efter.

Nej, jag är förstås inte alls särskilt förtjust i att en av Hockeyettans bästa spelare, tillika den enskilt viktigaste herren i Piteås lagbygge, kommer att spela med Skellefteå AIK i SHL istället för med sin ordinarie förening när Allettan drar igång i mellandagarna.


Det underminerar hela Hockeyettans varumärkesbyggande och relevans att de bästa spelarna försvinner iväg på lån så fort det kommer klubbar från en högre division och pekar. Ni vet vad jag tycker om det, vi behöver inte rulla den saken en gång till.

Men i fallet med Magnus Isaksson till Skellefteå finns det en liten skillnad som jag tycker är viktig att belysa.

Jag har pratat några gånger med Piteås sportchef Jonatan Glader om affären kring Isaksson och han har hela tiden varit väldigt tydlig med att Piteå hyr ut Isaksson. Det är inget lån. De får betalt. ”Det är en uthyrning, det är viktigt” har han framhållit.


Egentligen är det ganska självklart. Om en SHL-klubb ska begagna sig av den bästa spelaren från en Hockeyettan-klubb trots att de själva har egna matcher att ta hänsyn till är det klart att det ska kosta. Det är så näringskedjan borde se ut.

Någonstans har jag känslan att det där börjar bli lite vanligare. Att fler klubbar faktiskt börjar kräva en skälig slant för att vara behjälpliga med att avstå spelare.

Att börja tala om det i termer som ”uthyrning” istället för att lismande komma med klyschbatteriet om hur härligt det är att få hjälpa till med en utlåning och hur oerhört förnämligt det är för den egna verksamheten, är viktigt.


Nu händer det förstås att det är pengar inblandade även i vanliga ”låneaffärer”. Visst är det så. Men det är viktigt att sända signaler och Hockeyettan-klubbar kan inte stå med mössan i hand som snälla korgossar och glatt mumla om ”en fjäder i hatten för verksamheten” medan Hockeyallsvenska klubbar (för det är ju oftast dem det är tal om) kommer och plundrar dem.

Man kan vara en förening med ambitionen att utveckla spelare och skicka dem vidare, men se för allt i världen till att få pröjs för dem om de så bara åker iväg en match.

Det finns inget som helst egenvärde i att vara en leverantör av spelare till Hockeyallsvenska gäng som inte har verksamhet god nog att klara sig själva, utan att få någon annan betalning än allehanda luftfjädrar i diverse lufthattar.

Jag hoppas fler börjar prata om uthyrningar snarare än lån och faktiskt gör allvar av att kräva en saftig slant för att ställa upp.

Då kan det faktiskt komma något gott även ur den ”låneproblematik” som vi ser idag.

* * *

Jag var något så ovanligt som ledig och ute och hängde i den kyliga Stockholmsnatten med en gammal bekant som jag inte träffat på bra länge medan den sista omgången av grundserien spelades i onsdags. Följde således inte dramatiken annat än på stats. Men det är så klart på sin plats att säga ett stort grattis till Halmstad och Kiruna IF (ja givetvis Vallentuna också) som är två riktigt stora överraskningslag den här säsongen. De har gjort det väldigt starkt som tagit sig till Allettan.


* * *

Idag ska det preliminära spelschemat inför Allettan dyka upp är det sagt. Det är alltid något visst när det kommer. Den där spänningen kring vilka som kommer stöta på varandra vid första nedsläpp när det drar igång i mellandagarna.

Det blir spännande.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch