Poängkungen dominant – ledde Modo till seger i heta derbyt

Det vankades länsderby och möte mellan poängkungarna under fredagen. Jonathan Johnson skulle visa sig gå vinnande ur båda kamperna då han stod för tre poäng samt fixade in tre poäng på kontot åt sitt Modo.

Timrå: Albin Lundin, Filip Lander.
Modo: Adam TambelliniJonathan JohnsonTom HedbergPatrik Karlkvist

Vilken derby vi bjöds på!

Det var svängigt och fartfyllt i länsderbyt mellan Timrå och Modo. Både lagen bjöd upp till kamp och bjöd på rolig hockey samt en spännande match.

Modo inledde väldigt starkt och kunde ta en 2-0-ledning samtidigt som man missade två straffar. Det skulle dock visa sig kosta för bortagänget då Timrå satte två mål på drygt en och en halv minut, bland annat genom Filip Lander, lillebror till Anton Lander, som gjorde sitt första mål för säsongen som även var hans första mål i både Timråtröjan och i Hockeyallsvenskan.

Med bara tolv sekunder kvar av den andra perioden slängde Tom Hedberg iväg en flipperpuck mot mål som letade sig hela vägen in i nät. Ett mål som skulle visa sig bli matchvinnande.

Det målades på förhand upp som en kamp mellan de två allsvenska poängkungarna hittills, Jonathan Dahlén och Jonathan Johnson. Den sistnämnde vann även den kampen då han stod för tre pinnar medan Dahlén "bara" mäktade med en assist. Johnson har nu stått för otroliga 48 poäng på 31 matcher.

Modo har nu vunnit fyra matcher i rad och kunde även bryta Timrås svit. De hade tagit poäng i sex raka matcher men fick nu lämna isen med en nollpoängare.

AIK – Karlskoga 0–1 (0-0,0-1,0-0)

AIK: –
Karlskoga: Jesper Kokkonen.

Trots att det var en böljande match med mycket målchanser åt båda håll skulle det bli målfattigt. Skotten slutade 35-38 men två storspelande målvakter, AIK:s Mika Järvinen och BIK:s Henrik Lundberg såg till att hålla stängt. Det var dock bara en av dem som kunde hålla nollan och det blev Lundberg.

Jesper Kokkonen skulle göra sin målvakt sällskap som hjälte då han blev matchens enda målskytt.

Det var botten mot toppen men skulle sig visa sig bli jämnt ändå. De båda lagen fortsatte dock sina formkurvor då Karlskoga nu har vunnit sju av sina åtta senaste matcher medan jumbon AIK nu har tre förluster i rad.

Vita Hästen – Björklöven 2–5 (0-1,1-2,1-2)

Vita Hästen: István BartalisFilip Cruseman.
Björklöven: Alexander Viklund 2, Fredric WeigelAlex HutchingsAugust Tornberg

Björklöven tog sin tredje seger mot Vita Hästen den här säsongen. Det var även Lövens tredje raka seger.

Hästen har annars varit i bra form det senaste och hade vunnit tio av sina 13 senaste matcherna och skjutit som en raket i tabellen. Trots sin fina form kunde östgötarna inte rå på serieledarna som återigen stod för en väldigt stark insats.

Björklöven ledde med 3-0 i början av den andra perioden bland annat efter att Alexander Viklund satt två baljor. Redan där dog spänningen, även om succémannen Istvan Bartalis gav hemmafansen hopp när han reducerade.

I den tredje gasade dock Löven ifrån ännu en gång och segersiffrorna skrevs till slut till 5-1.

Södertälje – Almtuna 5–3 (0-0,1-2,4-1)

Södertälje: Ludwig Blomstrand 2, Nick OlesenMartin JanolhsChristopher Liljewall
Almtuna: Sebastian FaktTobias LiljendahlCalle Åsell

Förstakedjan har verkligen vaknat till liv för Södertälje som verkligen har lyckats hitta formen men sex segrar på de åtta senaste matcherna.

Den tilltänkta stjärnan Nick Olesen hade en trög start på säsongen och var lite ifrågasatt men bevisar nu verkligen tvivlarna fel. I kväll stod dansken för fyra pinnar när han sköt ett mål samt passade fram till tre andra. Även Ludwig Blomstrand hade en lyckosam afton när han pangade in två kassar och stod för en assist.

SSK låg faktiskt under inför den tredje perioden men höjde sig något enormt i den tredje. Först vände de underläge till ledning med två mål på 68 sekunder. Almtuna lyckades dock kvittera men det gick inte att stoppa SSK då som sköt ytterligare två mål i de sista minuterna och vann med 5-3.

Karlskrona – Västerås 4–1 (1-1,1-0,2-0)

Karlskrona: Nils CarnbäckHannes JohanssonWilliam PethrusJonatan Harju.
Västerås: Isac Skedung.

Efter 22 mål- och poänglösa matcher i årets säsong av Hockeyallsvenskan lossnade det äntligen för Nils Carnbäck. I kväll satte han sitt första mål, och poäng, den här säsongen när han klev fram i powerplay för sin nya klubb och skickade in vad som vad kvitteringspucken i matchen.

Västerås hade nämligen tagit ledningen efter en bjudning från KHK-målvakten Tanner Jaillet som gav bort pucken när han stod bakom det egna målet. Efter den tabben spikade dock kanadensaren igen totalt och vägrade släppa ännu en puck förbi sig.

Carnbäck visade sig dock inte bli den enda att spräcka en nolla. Även Jonatan Harju fick sätta sitt första mål som Karlskronaspelare när han punkterade matchen i tom kasse precis i slutet. Harju satte dock fyra kassar i BIK Karlskoga den här säsongen innan han flyttade till Blekinge.

Två andra sviter fick sitt slut under fredagskvällen. Karlskrona hade fyra raka förluster inför mötet med Västerås men kunde nu äntligen fixa en seger igen. VIK hade å sin sida tagit poäng i tio raka matcher och fick nu lämna isen med en nollpoängare för första gången på länge.