Heta känslor mellan Oskar Engsund och David Printz.
Foto: Bildbyrån/Simon Eliasson
SHL
FUNQVIST: Ge mig mer av det här – gärna med plusmeny
ANNONS
Luleå inledde sedvanligt i högt tempo och tog ledningen men gästerna jobbade sig in och 1-1 efter första var inte orättvist, även om båda lagen hade kunnat göra fler mål.  Två stabila målvaktsinsatser i mittperioden gav 1-1 inför slutakten.  Två mål på nio sekunder efter drygt 14 minuter - från Niklas Olausson och Einar Emanuelsson – knockade gästerna, som dock reducerade. 3-2 till Luleå.

LULEÅ (HOCKEYSVERIGE.SE)

Båda lagen bytte chanser med varandra och två bra målvakter – med en god portion tur – höll siffrorna nere. I två perioder. Luleå inledde slutperioden kvickt utan att ta ledningen. Dubbelsalvan på nio sekunder blev matchvinnande i en jämn och oerhört underhållande tillställning.  

Från torsdagens drabbning match tar jag med mig följande: 

Ge mig mer av allt
Matchen målas upp som ett rivalmöte och finns fog för det. 125 mil skiljer städerna åt bilvägen vilket borde ge en ganska avslagen relation lagen emellan. Men matcherna är täta, jämna, småfula och chansrika. Att lagen möttes för andra gången på en vecka hjälper naturligtvis till och efterspelet med Niklas Lasu från förra matchen var onekligen tändvätska för hemmafansen. Men tabellen ljuger inte här. Det är två av Sveriges i särklass bästa lag. De ogillar varandra, med en slags passion. En SM-final mellan Luleå och Frölunda framåt vårkanten skulle vara mastigt. Att de två möts i CHL-slutspelet inom kort gör ju inget heller.

Blött krut i PP 
Man ska inte ta utvisningar mot Frölunda. Laget hade inför kvällens fajt en utdelning på fina 25,00 procent i numerärt överläge. Den statistiken försämrades dock under matchen.  Trots tre chanser – varav en i fem-mot-tre i 1:05 – lyckades göteborgarna inte få in pucken. I sedvanlig ordning pressade göteborgarnas PP-formation motståndarboxen djupt men utan resultat denna gång. 

Glänsande Rautio
David Rautio spelade briljant mellan stolparna i hemmalaget och stod för några fantastiska ingripanden. Efter fem år i Linköping och Brynäs är han hemma i Luleå igen - och han gör det med bravur. Med en GGA på under två och en räddningsprocent på 93,52 är han inte en backup - han är en del av ligans  bästa målvaktspar. Undertecknad tycker sig se att målvakten står lite längre i situationerna nu
– Det är jävligt svårt att svara på. Varje år blir det lite justeringar. Varje lag släpper till en viss typ av lägen. Jag skulle nog säga att på det stora hela är det samma…ish, log han snett efter matchen.
 

Avslutningsvis noterar vi att…
… Bortastå inte gapade tom i Coop Norrbotten Arena. Ett 30-tal supportrar stod där och stöttade sina indianer från västkusten.
… Isac Brännström är lite överallt.
Patrik Carlssons soloräd i slutakten var värd ett bättre öde. När han insåg att han tappat sitt sällskap tog han helt sonika tag i pucken, bjöd hemmaförsvaret på korv på läktaren och fick sånär pucken förbi David Rautio. Enastående.
….hemmapubliken - med ståplats i spetsen - bjöd på en enastående inramning.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 10 maj
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM