STATISTIKEN BERÄTTAR
Bildbyrån
SHL
SKOGLUND: SHL näst sämst av toppligorna på att göra mål
ANNONS

Trots de hårda reglerna kring SHL:s målgårdar har inte antalet gjorda mål i ligan minskat. Tvärtom har produktionen faktiskt ökat marginellt jämfört med ifjol. Däremot är vi sett till omvärlden och konkurrerande ligor usla på att näta. Det visar den statistiska genomgång som Hockeysverige Plus har gjort.

Den större delen av mänskligheten över 25 jordsnurr brukar slänga sig med uttrycket ”Det var bättre förr”. Tänker man några varv extra stämmer väl inte den klyschan i de allra flesta fall. Men på vissa områden stämmer det. Ett av dessa är målproduktionen i SHL. Den här säsongen har vi av alla möjliga olika orsaker fått se en hel del bortdömda mål. Det har varit tåspetsar i målgården, liten klapp med klubban på målvaktens benskydd etcetera, etcetera som gjort att mål dömts bort. Mer än en gång har jag sett hur folk på sociala medier slagit fast att det görs färre mål än någonsin i SHL på grund av alla mål som döms bort på grund av småsaker.

"No goal" - en vanlig syn i årets SHL. Foto: Bildbyrån

Men det påståendet stämmer faktiskt inte. Jag satte mig för att räkna ut SHL:s målsnitt för varje säsong under 2000-talet och årets snitt är på intet sätt alarmerande om man jämför med de senaste säsongerna.

Foto: Montage/Bildbyrån

Varför älskar vi sporten ishockey så mycket som vi gör? 

Jag kan inte svara för er alla, men om jag går tillbaka tillbaka till mig själv så handlar det om intensiteten och farten. Det händer alltid något och jag kan få ståpäls av en klockren tackling, snygg dragning eller till och med ett regelrätt gruff. Men hur det än är går allting tillbaka till mål. Det är liksom målen som gör skillnad i sporten och jag tycker nog att siffrorna ovan ska tas på största allvar. 

För vi befinner oss generellt i en nedåtgående trend.

Med några få undantag har snittet stadigt gått ner för varje säsong. Jag roade mig även med att ta målsnittet för säsongerna 85/86 och 86/87. Det var under de säsongerna jag fastnade för hockeyn.

85/86: 7,34 mål per match
86/87: 7,28 mål per match
Målsnitt 2000-talet: 5,33 mål per match

På drygt 30 år har vi alltså tappat två mål per match. Vad beror det på då? Jag har min analys klar:

NHL OCH KHL

I mitten av 80-talet fanns inte KHL och på hela säsongen 85/86 spelade endast 19 svenska forwards i NHL. Vi har inte ens passerat halva säsongen 19/20 och redan nu har 56 blågula anfallare spelat matcher i världens bästa liga. I KHL är den siffran 13.

69 forwards som besitter spetsegenskaper som garanterat höjt nivån i SHL spelar i andra ligor. Då har jag inte ens räknat med de som finns i AHL och NLA. Så siffran ska vara högre.

Så såg det inte ut på 80-talet. Då var det bara de riktigt stora svenska stjärnorna som åkte över till NHL och i VM-truppen som vann guld 1987 hade vi bara tre NHL-forwards. Resten var från SHL. Lagkaptenen Bengt-Åke Gustafsson lirade i division 1 med Bofors. Det är lite skillnad nu, minst sagt, och det inte undra på att vår högstaliga tappar i offensiv kvalité när det ser ut på detta viset. Ett exempel är lockoutsäsongen 04/05 när en hel del NHL-spelare anslöt till ligan. Målsnittet ökade den säsongen efter att stadigt ha gått ner för varje säsong åren innan. Målsnittet säsongen 04/05 är faktiskt den tredje högsta på hela 2000-talet.

DÅ: AMATÖRER – NU: HELTIDSPROFFS

På 80-talet så knegade alla spelarna vid sidan av hockeyn. Det fanns inte mycket tid till att putsa på spelsystem och videoanalyser fanns knappt. Även om man hört stories om gryniga VHS-genomgångar. På 90-talet förändrades allt detta och spelarna blev heltidsproffs.

Helt plötsligt kunde man fila hur mycket som helst på linjerna i försvarsspelet och strukturera upp spelet. Dessutom ökade den fysiska träningen vilket innebar att spelarna orkade mera och kunde ta bättre beslut i försvarsarbetet. Å andra sidan har antalet matcher ökat, men jag tror inte det äter upp försprånget som den ökade träningen har gett.

”DEN SVENSKA MODELLEN”

I svensk ishockey har vi sedan urminnes tider prioriterat ordning och reda i försvarsleden. Allt är uppstyrt in i minsta detalj gällande defensiven och anfallsspelet har fått komma i andra hand. Det har gett oss framgångar på internationellt plan med VM- och OS-guld som de främsta hedersbetygelserna. Men också vinster i europacupen och CHL. Dessutom är de svenska spelarna högt värderade utomlands just för tänket de uppfostrats med, att jobba klart alla situationer och arbeta hårt över hela banan.

Det går såklart inte att gnälla på det här. Men en annan sak som slår mig är den gamla klyschan att svenska spelare i mångt och mycket saknar "killerinstinkt" framför mål. Medan en transatlant skulle kunna käka upp sin egen farmor när målläge uppstår och tar skott direkt, så passar en svensk hellre en medspelare som möjligtvis har ett bättre läge.

MÅLVAKTSBOOMEN

På 80-talet hade inte klubbarna målvaktstränare som kunde ägna sig helhjärtat åt sina burväktare. Men det där har förändrats med råge och nu har alla klubbar målvaktstränare. Något som märkts på utvecklingen av alla fantastiska målvakter vi fått fram sedan slutet av 90-talet. Klart att det också påverkar målsnittet.

Nu vet jag att man jobbar hårt med video och genom olika insatser från förbundshåll för att vässa anfallsspelarna i konsten målskytte. Det börjar dessutom ploppa upp svenska spelare vars signum är just mål. Så här i JVM-tider är Samuel Fagemo och Alexander Holtz klockrena exempel på det. En annan är Buffalos Victor Olofsson.

Men än så länge ligger målvakterna före.

Alexander Holtz vet var målet är beläget.Alexander Holtz vet var målet är beläget. Foto: Bildbyrån

HÖG FART - UNDERMÅLIGT PASSNINGSSPEL

SHL är en ruskigt snabb liga. Detta i kombination med att de allra spelskickligaste spelarna försvunnit till andra ligor gör detta till en dålig kombination. Personligen tycker jag att det är sjukt kul att kolla på de snabba spelvändningarna. Men passningsspelet? Jag tycker det är undermåligt och tyvärr är det alldeles för ofta som en fartfylld kontring passas bort för att puckarna inte kan levereras, eller tas emot, på ett bra sätt.

Det har riktats kritik mot SHL för att ligan skulle vara tråkig och alldeles för defensivt uppstyrd. Många hänvisar till avsaknaden av mål och det här bör vi ta på allvar. SHL är konkurrensutsatt och blickar vi ut över övriga toppligor i världen blir det en smått skrämmande läsning om vi ser till målfabrikationen. Det är endast KHL som det görs färre mål per match än i SHL. Titta gärna på diagrammet nedan som redovisar läget just nu i de olika ligorna gällande antalet mål per match. Notera att det är uträknat fram till och med 28 december.

Foto: Montage och Bildbyrån

SHL är alltså en av de sämre ligorna bland toppen i världen på att producera mål framåt. Men ändå kan matcherna vara underhållande och fyllda av energi. Men en sak som slog mig här är hur torkan påverkar snacket runtomkring. Ishockey är en statistiksport och pulsen bland oss nördar höjs rejält när någon verkar vara på väg mot mål- eller poängrekord. Ni vet: ”Kan han hota Loobs omöjliga rekord?”

Det är ju bara det att det inte sker så speciellt ofta nu för tiden att det ens skulle vara realistiskt att påstå att någon skulle kunna hota den gode Loob och hans 76-poängsnotering från säsongen 82/83. Närmast har Pär Arlbrandt och Bud Holloway varit. Arlbrandt gjorde 71 poäng 13/14 och Holloway gjorde samma antal  säsongen innan.

Pär Arlbrandt i måljubel tillsammans med Carl Söderberg.Pär Arlbrandt i måljubel tillsammans med Carl Söderberg. Foto: Bildbyrån

Den som varit närmast efter Holloway och Arlbrandt är Derek Ryan som säsongen 14/15 gjorde 60 poäng. Ifjol vann Ryan Lasch poängligan på 50 poäng och i år ser Marcus Nilsson ut att gå mot 56 poäng.

Sorgligt nog för de som tänder på poäng att det görs bland spelarna i SHL nu för tiden. Endast två spelare har snittat över en poäng per match eller mer under årets SHL-säsong, nämnde Marcus Nilsson från Färjestad samt Rögles Kodie Curran. Backar vi bandet tio år så var den siffran uppe i tolv spelare. Spolar vi tillbaka 30 år i tiden så var det 16 spelare som snittade en poäng eller mer per match.

Tittar vi på hur det ser ut i ovan nämnda ligor gällande spelare som just nu snittar en poäng per match eller mer så ser det ut som följer. Notera att även dessa siffror är framtagna 28 december och att endast spelare som lirat 10 matcher eller fler är medräknade.

Foto: Montage och Bildbyrån

Jag sitter inte inte med svaren på hur vi ska öka målproduktionen i SHL. Det har ju gjorts en rad förändringar de senaste åren för att främja det offensiva spelet, jag tänker bland annat på hybridicing och liknande grejer. Men det verkar inte hjälpa då snittet i stort sett ligger kvar på samma nivåer. Någonting extra måste göras för att öka produktionen. Vad vet jag inte riktigt. Men nedan lastar jag in lite förslag.

STÄNGA LIGAN

Nej, jag menar såklart inte allvar. Att stänga SHL skulle i mångt och mycket döda livsnerven i det svenska hockeysystemet. Men för att öka målproduktionen tror jag definitivt att det skulle göra sitt till. Så kallade ångestmatcher där bägge lagen spelar med nerverna utanför tröjorna skulle definitivt försvinna. Krampaktiga grepp runt klubbor och tankar på all personal som blir av med sitt jobb om klubben rasar ur skulle inte existera längre när man egentligen bara skulle spela för att vinna något. Inte för att undvika att förlora något.

Här finns dock en rejäl kontrast. NHL och AHL är de målgladaste toppligorna i världen, de är stängda. Samtidigt är även KHL en stängd liga, men där får knappast mål-lamporna jobba ihjäl sig. Dock tror jag mer att det beror på att KHL är en lite långsammare liga plus att det i det nordamerikanska kynnet väl inplanterat ligger att alltid ta sig på mål.

STÖRRE "EGOISM"

Jag gjorde en gång ett arbete om varför Sverige vunnit så få guld på juniorsidan. De flesta jag pratade med kom tillbaka till att nordamerikanerna får med sig inställningen att vara bäst när det gäller med modersmjölken. Någon sa att det kan uppfattas som egoistiskt av en svensk puckförande ungdomsspelare som kommer två-mot-en att skjuta själv istället för att passa pucken. Så ser det inte riktigt ut i andra länder.

En annan tog upp problemet med att alltför många ungdomsspelare i Sverige ska "rättas in i ledet" och inte "sticka ut", att vi i Sverige har lite svårt för att acceptera karaktärer som tar ut svängarna. Här i tror jag att det ligger mycket, ska du bli en exceptionell målskytt av rang så behöver du vara lite småegoistisk och gå dina egna vägar. Men tillåts alla att göra det?

BEDÖMNINGARNA

Mål har dömts bort i parti och minut under säsongen. I många fall har det handlat om en skridsko som varit millimetrar in i målgården. Man har de här snäva bedömningarna för att låta målvakterna få jobba ostört i sin målgård och jag ser absolut inga konstigheter med det. Men samtidigt måste det hela luckras upp en smula. Bara för att en klubba träffar ett benskydd i skottögonblicket så kan ett mål knappast dömas bort.

Jag kan också känna att om en försvarare knuffar in en anfallande spelare i sin målvakt i samma stund som det blir mål så ska det godkännas. Det är knappast anfallande lag som gör fel i det läget.

Det här är någonting som måste ses över. Målvakterna måste självklart få jobba ifred i sin målgård, men samtidigt måste forwards få ösa på framför mål. Här vill jag att man tänker till för att göra det så bra som möjligt för alla inblandade.

UTBILDNING 

Det här finns redan. Förbundet har "Målskytteskolan" där olika knep i offensiven lärs ut. Detta är något jag tycker är bra. Men går det att ta till fler åtgärder? Får det plats med ännu mer utbildning i det offensiva spelet. Det är jag alldeles övertygad om att det gör.

"MINSKA SKYDDEN"

En het potatis minst sagt som delat hockeytyckarna i två läger. I NHL har man sedan några år förbjudit större skydd än vad målvakterna egentligen behöver. Man har måttanpassat efter hur stor eller liten målvakten är och tillåter inte skydd som är oproportionerligt större än målvakten. En väg för SHL att gå?

5,23 mål per SHL-match. Vad tycker ni ska göras för att öka målfabrikationen i SHL?

@hockeystaden

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 27 mars
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
17:30 Ilves - KalPa Liiga
18:30 HV71 - Oskarshamn SHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
16:00 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL
måndag 01 april
18:30 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 New York Rangers - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Detroit Red Wings NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Colorado Avalanche NHL
01:00 Philadelphia Flyers - New York Islanders NHL
tisdag 02 april
03:00 St Louis Blues - Edmonton Oilers NHL
03:00 Winnipeg Jets - Los Angeles Kings NHL
04:30 San Jose Sharks - Seattle Kraken NHL
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan
01:00 New Jersey Devils - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Buffalo Sabres - Washington Capitals NHL
01:00 Montreal Canadiens - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Chicago Blackhawks NHL
onsdag 03 april
02:00 Minnesota Wild - Ottawa Senators NHL
02:00 Nashville Predators - Boston Bruins NHL
03:00 Calgary Flames - Anaheim Ducks NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Vancouver Canucks NHL
17:00 Danmark - Sverige VM, damer
19:00 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 Toronto Maple Leafs - Tampa Bay Lightning NHL
01:30 New York Rangers - New Jersey Devils NHL
torsdag 04 april
03:30 Los Angeles Kings - Seattle Kraken NHL
03:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
04:00 Arizona Coyotes - Vancouver Canucks NHL
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan