Sök
Oliver Dackell.
Bildbyrån
HockeyAllsvenskan

Från bilrekond till HockeyAllsvenskan: "Många dagar där det var tufft att hitta motivationen"

Trots sin ringa ålder har Oliver Dackell hunnit med en hel del turer i sin hockeykarriär och att få spela hockey på heltid har varit allt annat än en självklarhet.
-  Jag tycker att det också stärkt mig rätt mycket, att jag fått sett den sidan. Att man verkligen måste arbeta hårt för att nå till att jobba med hockey på heltid, säger han till hockeysverige.se.

Inför säsongen 2019/20 har Modo valt att satsa på tre målvakter. Det handlar om Linus LundinErik Hanses och Oliver Dackell. 29-åriga Hanses har en rejäl portion erfarenhet från både SHL och Hockeyallsvenskan. Lundin, 26 år, har tre säsonger i Hockeyallsvenskan i bagaget medan Dackell med sina 20 år är lite av ”junioren” i gänget.

Oliver Dackell har också en ganska brokig tid som hockeymålvakt bakom sig med spel i Brynäs, Helsingborg, Rögle, Leksand, Örnsköldsvik och Modo. Detta under tre säsonger.
- Det har hänt mycket på få år. Jag har varit med om mycket och fått många erfarenheter. Framförallt har jag växt som person samtidigt som jag tycker att jag tagit till mig och lärt mig mycket från alla klubbar jag varit runt till, berättar Oliver Dackell som är på semester hemma i Gävle.
- Jag har fått lära mig hur det går till även i andra klubbar och att allt är inte guld och gröna skogar. Det handlar mycket om sin egen vilja och att våga testa nya saker för att ta sig framåt i karriären.

HYLLAR PEKKA ALCÉN

Har du rent av utvecklats mer vid sidan av isen än på?
- Ja, det skulle jag nog säga. Första gången jag flyttade hemifrån var till Helsingborg. Det var mycket nytt samtidigt som jag kom långt ifrån alla kompisar och blev helt plötsligt ensam. Jag fick lära mig att skaffa nya kontakter och vänner. Det är också sådant jag utvecklat vid sidan av isen.
- Det är även mycket på isen som stärkt mig väldigt mycket. När jag växte upp hade jag bara i princip en målvaktstränare, ”Pekka” (Alcén). Jag är otroligt tacksam för allt han gjort för mig och fortfarande gör.
- Nu har jag även fått ta del av tankar från alla andra målvaktstränare. Det gäller att plocka ut småsaker från olika tränare som jag kan bygga på i mitt eget spel.

Oliver Dackells moderklubb är Brynäs. Det är också där pappa Andreas idag är sportdirektör. Visst ligger Brynäs Oliver varmt om hjärtat, men han skulle inte ha något emot att spela i SHL med Modo.
- Det är alltid en strävan att ta sig till SHL. Sedan skulle det vara jättekul att en dag få komma till Brynäs, men nu är det Modo som gäller framöver och helst vill jag i första hand att vi tar oss till SHL.
- Jag kan bara göra mitt bästa, se hur långt det räcker och jag kan ta mig. Mitt mål är att ta mig så långt som möjligt i min karriär.

LÄMNADE LEKSAND FÖR Ö-VIK

I Brynäs U16 spelar dessutom Tim Dackell, alltså Olivers lillebror.
- Han är 03:a och börjar nu på hockeygymnasiet här i Brynäs. Det blir att jag följer honom via Live Arena, kollar statistik och sådana grejer. Sedan pratar jag med honom ganska mycket.
- Det blir svårt att kolla på hans matcher eftersom jag är så långt bort. Han spelade U16-final i våras och den såg jag faktiskt, vilket var väldigt kul.

Inför förra säsongen valde Oliver Dackell att lämna Leksand. Istället flyttade han norrut för spel i Hockeyettan med Örnsköldsvik.
- Jag kom till ett Ö-vik Hockey där det var ett väldigt skönt gäng grabbar i laget. Jag trivdes direkt bra där och vi hade väldigt kul. Nu har jag många kompisar från det laget och jag fick ett väldigt varmt välkomnande både i Ö-vik och Modo.
- Jag fick spela väldigt mycket i Ö-vik, vilket jag är tacksam för. Det gav en väldig stor ”boost” för min utveckling och jag fick självförtroende. Sedan fick jag hoppa in lite med Modo under säsongen, vilket var enormt lärorikt och kul.

JOBBADE MED ATT POLERA BILAR

Modo-målvakten, som tillhörde Ö-vik Hockey, jobbade dessutom vid sidan av hela förra säsongen.
- Ja, jobbade bil en bilrekond med att polera bilar. Samtidigt spelade jag hockey.

Hur gick det att kombinera?
- Det var många dagar där det var tufft att hitta motivationen till att gå på is på kvällen och ge sitt bästa efter att ha jobbat en hel dag.      
- Jag tycker att det också stärkt mig rätt mycket, att jag fått sett den sidan. Att man verkligen måste arbeta hårt för att nå till att jobba med hockey på heltid, vilket jag kan göra nu och är väldigt tacksam över.

Redan förra säsongen fick Oliver Dackell jobba och träna med duon Linus Lundin och Erik Hanses, två kollegor som 20-åringen uppskattar mycket.
- Det är två ruskigt bra killar som även hjälper mig i min utveckling. Jag är väldigt tacksam över att jag hamnat med dom eftersom jag tycker det är, som sagt var, två jättebra killar som gör att det är roligt att komma till träningen varje dag.

HAR TRE MÅLVAKTER

Inför kommande säsong har Modo alltså säkrat upp med tre målvakter i A-truppen.
- För min del handlar säsongen om att lära mig så mycket som möjligt. Sedan vill jag framförallt spela så många matcher som möjligt. Jag kommer ge mitt bästa för att få spela så mycket som möjligt.

Är tanken att en av er ska lånas ut under säsongen eller är det sagt att ni tre ska gå runt?
- Framförallt är det sagt att vi ska konkurrera om platserna till en början. Dom har pratat om utlåningar och sådana grejer, men vi får se hur det blir.

Hur tänker du själv kring att bli utlånad under säsongen till exempelvis Ö-vik?
- I min position och ålder ska jag försöka få så mycket speltid som möjligt. I det stora hela spelar det inte så stor roll vart jag spelar eftersom jag ändå utvecklas i varje match.
- Min strävan är ändå givetvis att få spela i Modo så mycket som möjligt den här säsongen.

Är du redo för att ta en större roll i Hockeyallsvenskan?
- Ja, det tycker jag verkligen. Jag känner att jag har kapaciteten i mig att klara av att spela på den nivån. Nu fick jag prova på Hockeyallsvenskan redan förra säsongen och känner att jag har potential för att spela i Hockeyallsvenskan. 

Den här artikeln handlar om: