Sök
Josef Ingman.
Hockeyallsvenskan

Så fördelas pengarna – om Västeråsvärvningen flyttar till SHL

Victor Söderström skrev igår på ett NHL-kontrakt och Brynäs ser ut att värva Josef Ingman som ersättare. Det gör att både Västerås och Karlskrona kan räkna in några sköna stålar på banken, bekräftar ligachefen Sonny Lundwall för hockeysverige.se.

Förra året var Austin Farley och Dan Pettersson liknande fall. Det vill säga spelare som bytt allsvenskt lag, men som lämnat för ett SHL-lag innan de hunnit representera sitt nya allsvenska lag. Då tillföll samtliga pengar till klubbarna de hade representerat innan, det vill säga Björklöven och Västervik.

I fallet Josef Ingman, som både Brynäs och Västerås bekräftat är Brynäs tänkta ersättare för Söderström, är det annorlunda. Dels fungerar det lite annorlunda i och med att Brynäs tappar en spelare till NHL. En spelare som dessutom var förstaval. Och dels får även Västerås ta del av pengar trots att Ingman inte spelat för dem, skriver Sonny Lundwall i ett SMS till hockeysverige.se.
– KHK får ordinarie utbildningsersättningen, som är för spelare som går mellan 1/5 och 1/7. VIK får extrabetalningen som utfaller för spelare som rekryteras mellan 2/7 och 10/7. Därutöver får VIK ersättning för de eventuella lönekostnader som man haft för Ingman från 1/5.

FÅR UNGEFÄR LIKA MYCKET

Lundwall förtydligar också, återigen, att det är klubben spelaren representerade senast som får den ”vanliga” ekonomiska kompensationen.

– Det är alltid den klubb man tillhört föregående säsong som får den ordinarie utbildningsersättningen.

KHK kommer kunna räkna in cirka 300 000 kronor om Josef Ingman värvas till Brynäs och  Västerås kommer få en liknande summa.
–  Jag pratade med Sonny Lundwall, ligachef för Hockeyallsvenskan häromdagen. Som jag förstår det så kommer vi få 300 000 kronor och de kostnader vi har lagt på Josef Ingman hittills i löner och andra kostnader, säger Västerås sportchef Patrik Zetterberg till Hockeypuls.

Den här artikeln handlar om: