Foto: Bildbyrån

Hur många har samma meritlista som Pecka Alcén? Inte många. Jag vill idag hylla en doldis som betytt fruktansvärt mycket för ishockeyn i Sverige och i Gästrikland.

Jacob Markström. Anders Lindbäck. Niklas Svedberg. Joacim Eriksson. Eddie Läck. Det är fem målvakter som Pecka Alcén hjälpte till NHL. Johan Holmqvist och Bernhard Starkbaum är två andra han utvecklat. Sara Grahn har blivit en av världens bästa målvakter under hans ledning. Markström har tillsammans med Oscar Dansk och Felix Sandström antingen tagits ut i JVM:s All Star-lag eller blivit framröstade till turneringens bästa målvakt under det senaste decenniet. Alla har de haft Pecka Alcén som målvaktstränare.

Men nu är det slut. Pecka har varit sjukskriven sedan i julas och meddelade häromdagen att han lämnar som målvaktstränare i Brynäs. Nu ska han göra OS för Norge och sen hjälpa till lite med Sara Grahn och med ”sina” NHL-målvakter.

Det sista året har han fått kritik, mycket för att Felix Sandström (av förklarliga skäl, har det visat sig) inte utvecklats som förväntat. Och kanske för att Jonas Johansson (också av förklarliga skäl) inte tycks bli den stormålvakt han kanske sågs som i unga år. Men i övrigt har han under sina 13 år i Brynäs varit djupt uppskattad överallt ifrån. Han har blivit en kultfigur, precis som sin son Johan. Det är en 13 år lång succé som precis tagit slut.

MÅLVAKTSUNDRET ÄR HANS VERK

Det är enkelt att förstå varför Pecka blivit en kultfigur. Resultaten talar för sig själv, men det är lika mycket för hans fantastiska och något säregna personlighet han blivit så populär. Jag har aldrig pratat med Pecka Alcén själv, men du behöver inte vara runt honom många sekunder för att förstå vilken typ av person han är. Det känns som att jag känner honom. En person som aldrig sätter sig själv först. Han skyddar alltid sina målvakter. Tar varje chans att får att hylla dem. Vid misstag tar han kritiken från media, står upp för sina målvakter, eller kanske till och med lägger skulden på sig själv.

Målvaktsundret i Gävle som funnits det senaste decenniet är i stora drag ett verk av Pecka Alcén. Det var under hans ledning Brynäs kastade in en okänd tonåring vid namn Jacob Markström, som på nästan egen hand höll Brynäs kvar i Elitserien. Det var han som fick Niklas Svedberg att gå från en okej SHL-måvakt till att vinna SM-guld med Brynäs och därefter ta steget till NHL. Det var Pecka Alcén som ett tag hade tre målvakter som han jobbat med, Jacob Markström, Eddie Läck och Joacim Eriksson, som första- andra och tredjemålvakter i ett och samma NHL-lag. Hur otroligt är inte det?

HJÄRTINFARKT INNAN SM-GULDET

När 58-åringen nu lämnar Brynäs är det just för att han aldrig tänkte på sig själv utan alltid tänkte på alla andra. Hans dedikering blev för stor. Varningssignalerna han fick från sin kropp kanske viftades bort lite för snabbt. Så, till och med där finns det anledning att hylla honom även om det blev fel. Det säger egentligen allt. Redan 2012 fick han, mitt under SM-slutspelet, hjärtinfarkt. Det glömdes nästan bort i all hysteri kring det SM-guld som följde för Brynäs.

Svensk ishockey förlorar en av de bästa i sitt slag. Någonsin. Trots att Pecka Alcén aldrig varit målvakt själv har han gett oss flera stormålvakter. Han har varit med och flyttat fram positionerna för svensk talangutveckling. Och han har gjort det utan minsta tanke på att få uppmärksamhet eller beröm själv. Han har gjort allting, varenda sekund på jobbet, för sina adepters skull.

KOMMER INTE GÅ ATT ERSÄTTA

Frågan är när vi får se en målvaktstränare med samma starka personlighet, med samma glöd, och med samma resultat igen. Jag törs lova att vi åtminstone aldrig får se något liknande i Gävle igen. Det är inte många som betytt lika mycket för ishockeyn i Gästrikland än han har. Någonsin. Han är en av de mest betydelsefulla ledarna i Brynäs anrika historia. Det kommer inte att gå att ersätta Per-Erik Alcén.

Jag hoppas han får den uppskattning han förtjänar nu när han lägger av. Han fick den nämligen aldrig när han var aktiv själv. Inte för att han någonsin bad om det.

Svensk ishockey har förlorat en av sina bästa i sitt slag.

@manskarlssonyao