• Publicerat 13 februari, 2018
  • Skrivet av Måns Karlsson
  • 0 Kommentarer
Foto: Bildbyrån

Med tanke på hur liten klubben är tar Pantern upp sensationellt mycket mediautrymme. Med all rätt.

IK Pantern. Svensk ishockeys mest omdiskuterade klubb den senaste tiden. Och det är inte direkt positiva tongångar. Klubben har som bekant en klausul i sina spelarkontrakt där spelarna kan lösa ut sig från Pantern för spel i SHL. Det har utnyttjats friskt de senaste dagarna. Olle Liss, Sebastian Strandberg och Dennis Svensson har alla lämnat på kort tid. Man ställde upp med 15 utespelare i den senaste matchen och sedan dess har ytterligare två lämnat. Och tidigare under säsongen har ett par spelare även lämnat för spel i Malmö.

Den ostoppbara Olle Liss, ska förstås spela i Sveriges högstaliga. Det var till och med hans mål med flytten till Pantern. Och det tycker jag är helt okej. Det är Pantern som satt sig i den sits man är i och, ja…då får man tåla att spelare lämnar under säsong. Det är för dem också något av det enda ”bilförsäljarargumentet” man kan ha. Vem skulle annars vilja spela i en klubb som saknar fans, pengar, historia av sportslig framgång och ambitioner? Alla ambitioner tycks nämligen vara att värva fynd, släppa dem till SHL, och på så sätt få sin verksamhet att gå runt. Problemet är bara att de har lyckats bli ett topplag i HockeyAllsvenskan. Och ett topplag i HockeyAllsvenskan utan ambitioner att gå upp till SHL är ett hot mot svensk ishockey. Både på kort och lång sikt. Då behöver de inte spela i HockeyAllsvenskan över huvud taget.

Panternledningen tycks inte vilja inse/erkänna att så är fallet utan lever i någon sorts förnekelse. Den här säsongen har man levererat stordåd på isen, efter en strulig sommar där man först kastades ut ur serien. Sen sparkade man sportchefen. Tränaren fick gå efter en rasismsituation. En ny tränare, utan någon erfarenhet som tränare, anställdes. Och sen ställde man upp i en match med 15 utespelare i en match i jakten på SHL. Eller förlåt ”jakten på SHL” menar jag. För inte ens Pantern kan väl tycka att det är värt att låtsas som att de faktiskt vill gå upp i SHL, längre?

De senaste dagarna har Pantern fått kritik för att de släpper sina spelare till SHL. Men just den kritiken ska inte komma nu i och med att spelarna har det inskrivet i sina kontrakt. De kan lämna när de vill. Pantern är bakbundna. Just nu. De var inte bakbundna när de skrev på kontrakten.

Just det, jag skulle hylla Pantern lovade jag ju i rubriken. Ptja, man måste ju säga att de är riktigt duktiga på att hitta fynd. Olle Liss dominerar totalt i SHL och Tobias Ekberg har varit helt okej i Malmö. Johan Ivarsson var en smärre succé i Färjestad. Sebastian Strandberg bör också kunna göra bra ifrån sig. Dennis Svensson kan jag för lite om. Så Pantern är uppenbarligen en utmärkt språngbräda till SHL.

Synd bara att de iklär sig rollen som farmarlag till hela Sveriges högstaliga. Jag hoppas att inga andra klubbar tar efter.

@manskarlssonyao