Kristofer Berglund klar idag

Färjestad förstärker backsidan och har efter Fredrik Lindgrens avhopp fått in en andra back på kontrakt. Luleås Kristofer Berglund blir lagets första backvärvning inför nästa säsong.
– Han har ett riktigt bra spelsinne, bra pass, goda kvaliteter i powerplay och har hela tiden utvecklats i rätt riktning, säger sportchefen Thomas Rundqvist.

För två år sedan var Kristofer Berglund glödhet. Då hade han gjort en stark säsong i Björklöven och inte minst slagit igenom stort i JVM i Tjeckien, där han var bästa svenska back i turneringen.

Anbuden från elitserieklubbarna var långa. Lagen stod i kö för att värva Umeåkillen, som valde att satsa säkert. Han valde Luleå. Socialt nära till hemstaden och en klubb där han visste att han skulle få stort förtroende.

Efter två år går han vidare mot större uppdrag. Idag skrev han på för Färjestad.

– Han har ett riktigt bra spelsinne, bra pass, goda kvaliteter i powerplay och har hela tiden utvecklats i rätt riktning, säger sportchefen Thomas Rundqvist till Färjestads hemsida.

21-åringen gjorde 25 poäng under sin rookiesäsong och bildade ett vasst backpar ihop med Jaroslav Obsut. I vinter har han svarat för dubbla antalet mål mot ifjol (sex) men minskat poängskörden med tre poäng till 22.

Färjestad har fortfarande en hel del tomrum att fylla på backsidan i år igen, precis som ifjol. Man jagar Jonas Frögren och Martin Sevc för att stärka upp defensiven, men behöver fler offensiva kort.

– Vi söker naturligtvis fler lösningar på backsidan där vi behöver både offensiv och defensiv kraft, säger Rundqvist. Vi tror att Kristofer Berglund kommer att lösa en del av den offensiva styrka vi behöver, menar Rundqvist.

För Luleås del är det kanske bara en i raden av backstjärnor som lämnar klubben. Även Johan Fransson kan vara på väg mot större uppgifter.

Text: Robert Pettersson