Igår 17:29

HÖGSANDER: Han ratades som 15-åring – kanske kan vi lära oss någonting viktigt av det

Ishockeyn rymmer många solskenshistorier. Den som Philip Holm har mejslat fram den senaste säsongen är en av dem. Han slog inte bara igenom i SHL – han fick även lyfta VM-bucklan och skriva sitt namn på ett NHL-kontrakt. Att han som 15-åring blev ratad berättar något viktigt till alla som håller på med den här sporten. Så står vi här i efterskalvet av VM-turneringen och samlar ihop de sista gulddrivorna. Det är ett underbart jobb: men någon måste göra det. Och för oss krävs det inte speciellt mycket för att se framgångsreceptet. För det fanns en världsmålvakt att luta sig mot, ett försvar med bländande skicklighet och ett anfall med en smittande spelglädje. Och det var någonstans i den spännande mixen som magin uppstod. Och likt alla andra guldlag så bar spelarna även den här gången på sina alldeles egna historier. Som: Oliver Ekman-Larsson som spelade turneringen för sin mammas skull. Eller: bröderna Henrik och Joel Lundqvist som bestämde sig för att återförenas under några sista storslagna matcher. Men också: ett nyputsat fönster där vi fick glimten av en blivande världsstjärna. Ja, William Nylander gjorde verkligen som han själv ville när han kombinerade sin imponerande skridskoskicklighet med sina känsliga handleder.…

Igår 17:03

Fick lämna Örebro – uppges vara klar för spel i KHL

Efter säsongen meddelade Örebro att deras amerikanske forward Greg Squires fick lämna. Nu tyder mycket på att det blir spel i KHL och det kinesiska laget Kunlun Red Star för 28-åringen som har kinesiska rötter. https://twitter.com/vorkywh24/status/868465564372672513 Squires gjorde under sina två säsonger för Örebro i SHL 51 poäng. Dessförinnan representerade han Oskarshamn i Hockeyallsvenskan dit han hämtades från den tyska andraligan.

Igår 14:40

SKOGLUND: HV-klimatet gör att autostradan ligger vidöppen för Ejdsell

Victor Ejdsell tog Hockeyallsvenskan med storm säsongen som var och han fick kröna säsongen med att landslagsdebutera till och med. Att han nästa år återfinns i SHL är knappast någon skräll. Att han skrev NHL-kontrakt med Stanley Cup-finalisten Nashville var kanske lite mer oväntat, men inte heller superskrällvarning på den heller. Han har kvalitéerna att lyckas där borta. För lite drygt två veckor sedan presenterades Victor Ejdsell av HV71. Några dagar senare skrev han kontrakt med Nashville, men lånas ut till SHL år ett av sitt kontrakt. Jag var på gång med ett blogginlägg om Victor Ejdsell och hans chanser att lyckas i HV71 redan när ryktena att han skulle dit började ta fart, men av olika anledningar fick jag aldrig det färdigskrivet och det lades till handlingarna. Tills nu. De som såg Victor Ejdsells framfart i BIK Karlskoga säsongen 2016/2017 såg en genombrottsstark center som stundtals verkade hålla en lite högre nivå än övriga aktörer på isen. Det vittnar om inte annat hans totala 64 poäng på under grundserie och kvalspel. Men det finns så mycket mer än poängen med Ejdsell. Nämnt ovan är att han är genombrottsstark. Men han har även tekniska skills, stora sådana, som gör att…

Igår 11:56

Sveriges officiella All Star Team säsongen 2016/2017 är här

Svenska ishockeyförbundet meddelar i ett pressmeddelande att Sveriges officiella All Star Team säsongen 2016/2017 är uttaget. Det är hockeyjournalister som röstar fram det. Jämfört med fjolårssäsongens blev det fem nya spelare. Forwarden Linus Omark, Salavat Yulaev Ufa, är den som är med för andra året i rad. Flest röster av alla fick forwarden Joakim Lindström, Skellefteå, med 10 röster. Målvakt: Oscar Alsenfelt, IF Malmö Redhawks, 6 röster Backar: Henrik Tömmernes, Frölunda HC, 9 röster Philip Holm, Växjö Lakers HC, 5 röster Forwards: Linus Omark, Salavat Yulaev Ufa, 9 röster Oskar Lindblom, Brynäs IF, 8 röster Joakim Lindström, Skellefteå AIK, 10 röster Omröstningen gällde svenska spelares insatser i sina klubblag i svenska eller europeiska och ryska serier samt insatserna i VM, dock ej NHL.

Igår 09:13

”Foppa” senast – nu tar även Joel klivet in i den exklusiva klubben

I söndags tog han klivet in bland den exklusiva skara svenskar som har tre VM-guld. Idag offentliggjorde svenska ishockeyförbundet att Joel Lundqvist blir Stor Grabb nummer 166. Sven Tumba, Mats Sundin och Jonas Bergqvist var de svenskar som fram till i söndags tagit tre VM-guld. Nu ingår också Joel Lundqvist i den skaran och idag skriver svenska ishockeyförbundet i ett pressmeddelande att han tilldelats Stora Grabbars märke nummer 166. Kravet är att man ska ha spelat 100 A-landskamper och uppnått 100 meritpoäng för att få utmärkelsen. Joel Lundqvist har spelat 138 A-landskamper och uppnått 110 meritpoäng. Det är åtta år sedan en spelare senast erhöll Stora Grabbars märke, då var det Peter Forsberg som fick det. MERITPOÄNG STORA GRABBAR: VM-guld 30 poäng OS-guld 30 poäng Canada Cup/World Cupseger 30 poäng VM-silver 20 poäng OS-silver 20 poäng Canada Cup/World Cuptvåa 20 poäng VM-brons 10 poäng OS-brons 10 poäng Canada Cup/World Cupbrons 10 poäng Varav det ska ingå fyra (4) turneringar av VM-, OS- eller Canada Cup/World Cupstatus.  

26 maj, 2017

Kröner magiska säsongen med NHL-kontrakt

Philip Holm lämnade en roll som doldis i Djurgården för spel i Växjö. En flytt som troligen gick en bit över förväntan. Han sköt 21 poäng under säsongen, fick spela sina första landskamper och tog en plats i den NHL-tätaste svenska VM-truppen någonsin och fick vara med och vinna VM-guld. Idag stod det också klart att han fortsätter att nå framgång under säsongen och kröner den med ett NHL-kontrakt. Han har skrivit på för ett år Vancouver. - Philip är en rörlig tvåvägsback som ger djup på vår blålinje. Han har utvecklats mycket under senaste säsongen med Växjö och spelat bra med Sverige i VM. Vi är nöjda att välkomna honom till Canucks organisation, säger general managern Jim Benning i ett pressmeddelande. 25-åringen sköt fyra mål och 17 assist på 52 matcher i SHL under säsongen, vilket var fler poäng än han gjort på tre SHL-säsonger med Djurgården innan dess. Sedan tidigare har Växjö tappat Calle Rosén till Toronto och Emil Pettersson till Nashville.