• Publicerat 3 maj, 2012
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer

”Finns rätt många likheter”

Hans pappa blev svensk mästare och vann VM-silver under sin aktiva karriär. Hans låtsaspappa hann bli svensk mästare och vinna JVM-brons. Malte Strömwall har bra hockeyförebilder var han än vänder sig i familjen.
– Det är bara hockey som gäller – ingenting annat, säger 17-åringen som just har slutfört sin första säsong i WHL med Tri-City Americans.

När de svenska Småkronorna tog VM-silver för några veckor sedan var laget fyllt till bredden med söner till gamla storspelare. Där fanns Robert Burakovskys son André, Pär Djoos son Christian, Peter Anderssons son Calle och Mikael Lindholms grabb Elias. Med i laget kunde vi även ha fått se en femte son till en gammal hockeyprofil. Malte Strömwall, som är son till Södertäljes tränare Johan, var nämligen aktuell för det svenska laget, men stoppades eftersom hans juniorlag Tri-City Americans fortfarande spelade i WHL-slutspelet vid tidpunkten för turneringen.

Men pappa Johan är inte Malte Strömwalls enda hockeyförebild i familjen. När hans agent inför säsongen undrade om han var intresserad av att lämna Linköpings juniorverksamhet och testa juniorhockeyn i Nordamerika uppmuntrade hans låtsaspappa honom att ta steget.
– Han heter Fredrik Johansson och har också spelat i elitserien. Han var nära att sticka över när han var ung och han tyckte att jag skulle ta chansen, berättar Malte Strömwall när hockeysverige.se når honom i USA.

”Han är ett djur!”

Foto: Bildbyrån

Fredrik Johansson i LHC 1999.

Fredrik Johansson spelade 204 elitseriematcher för Luleå och Linköping och var med i samma guldlag som Johan Strömwall när Luleå blev svenska mästare 1996. Säsongen innan guldet hade han varit med om att ta brons på JVM med Juniorkronorna.
– Det blir ganska mycket hockeysnack runt matbordet när man är hemma. Det är bara hockey som gäller – ingenting annat, skrattar Malte Strömwall, född i Luleå men med Linköping som postadress sedan tioårsåldern.

Pappa Johan har naturligtvis också betytt mycket för karriären.
– Vi har inte bott tillsammans så mycket, men vi har snackat mycket i telefon och jag har hälsat på honom. Han ger mig alltid tips och har följt mig noggrant här borta. Vi snackar nästan varje kväll om vad jag ska göra bättre. Det har varit till stor hjälp. Han kan ju hockey bra, konstaterar Malte.
– Det är mycket snack om att tänka rätt, speciellt om jag har det tungt och poängen inte kommer. Då stöttar han mig och försöker få mig att fokusera på rätt saker.

Du var inte född när din pappa hade sina bästa år som spelare, men kan du ändå svara på frågan om det finns några likheter mellan er som spelare?

Foto: Bildbyrån

Johan Strömwall.

– Jo, det gör det. Vi har båda bra spelsinne och bra skott. Han säger att jag är snabbare och explosivare, men i övrigt finns det rätt stora likheter.

En annan likhet ska vara arbetsmoralen och träningsfliten. Johan Strömwall har fortsatt att hålla kroppen i trim efter karriären som utövare av triatlon.
– Han är ett djur! utbrister Malte Strömwall som har tränat en del med farsgubben.
– Vi körde mycket tillsammans när han bodde i Österrike och jag hälsade på honom på somrarna, då var det löpning varje dag. Jag har kört lite extra, försöker alltid att vara kvar på isen sist och få lite extra träning. Under säsongen har jag gått upp sex kilo på grund av den extra träning jag har lagt ned i gymmet.

Hoppas bli draftad – nästa år
När hockeysverige.se pratar med Malte Strömwall befinner han sig Richland i delstaten Washington på USA:s västkust. Richland är tillsammans med Kennewick och Pasco de tre städer som binds samman av Columbiafloden och bildar Tri-City. För Tri-City Americans är säsongen över. Laget förlorade konferensfinalen mot Portland Winterhawks med 4-0 i matcher och för Malte väntar nu hemfärden till Sverige.

Han kan se tillbaka på en spännande säsong där lärdomarna var fler än de 27 poäng han spelade in på 64 matcher.
– När man kommer hit som rookie får man inte alltid spela så mycket. Det blir som ett hundår där man får slita och så. Kommer man som veteran får man spela mycket mer, framför allt i powerplay, säger han om det hierarkiska system som existerar inom juniorlagen.
– Ibland har man fått ta bänken när vi har varit i ledningen eller jagat mål. Även när man har spelat bra. Det är alltid kanadensarna som har fördel, men jag har inte haft så stora problem med det.
– Jag hade nog kunnat göra 40 poäng, men det är samtidigt inte det viktigaste. Det har varit att komma hit och lära sig spelet och producera lite. 27 poäng var inte vad jag hade räknat med, men jag har fått göra det offensiva själv mest hela tiden och inte fått så mycket hjälp där. Vi har haft två toppkedjor och en shutdown-kedja där jag mest har hållit till.

27 poäng är i minsta laget för att Malte Strömwall ska bli draftad av någon NHL-klubb i sommar. Han har blivit intervjuad av Los Angeles Kings och New York Islanders och säger att målet är att bli draftad, men att det inte spelar någon roll om det sker i sommar eller nästa år.
– Scouterna vet ju att man spelar i ett ganska bra lag och att man inte har fått den istiden man kanske borde ha. Man har inte fått visa det bästa man har, men jag hoppas ändå på att bli draftad, säger Malte Strömwall.
– Blir jag inte draftad nu ska jag ska göra ett bra år nästa år och hoppas på att bli draftad då. Det är ingen brådis.

Klart är i alla fall att han spelar WHL-hockey även kommande säsong.
– Jag blir kvar. De har sagt att jag ska få en poänggörarroll och lira mycket powerplay. Några av våra bästa spelare försvinner så det öppnar upp sig litegrann.

Text: Uffe Bodin