OS 2014

Bronset blev till sand

2-0-ledning efter två perioder och vägen till en bronsmedalj tycktes vara utstakad. Men Damkronorna tvingas lämna OS utan medalj. Med en stark tredjeperiod vände Schweiz underläget och vann matchen med 4-3.

Nej, det blev ingen medalj för Damkronorna i OS. Trots 2-0-ledning efter två perioder av bronsmatchen mot Schweiz blev det förlust efter en tredjeperiod där alplandets hockeytjejer visade enorm moral och gick fram till 4-2 innan Sverige fick in en sen reducering.

Annars såg det väldigt bra ut tidigt i matchen. Sverige dikterade spelet helt och hållet i den första perioden och fick utdelning när Michelle Löwenhielm skickade in ledningsmålet med sex minuter kvar att spela. Det var tyvärr den enda pucken som svenskorna fick in under en period som man dominerade helt och hållet och där skotten slutade 10-1 i svensk favör.

Schweiz gaskade upp sig efter pausen, men det var Sverige som satte 2-0 när Erica Udén Johansson sköt ett slagskott som slank förbi målvakten Florence Schillingers plockhandske. Bronsläge inför tredje perioden alltså, men där kom allt att gå på tok.

REDUCERAT EFTER 78 SEKUNDER
Schweiz spräckte Valentina Wallners nolla redan 78 sekunder in i tredje perioden. Det skapade tydlig oro i svensklägret. Efter schweizisk dominans hamnade Johanna Olofsson i utvisningsbåset. Därifrån fick hon se den schweiziska speedkulan Phoebe Stanz kvittera matchen. Det stannade inte där. Med drygt sex minuter kvar av tredje perioden slarvade svenskorna i försvarsspelet och Jessica Lutz kunde stöta in 3-2 till Schweiz.

Svenskorna försökte kraftsamla för en kvitteringspuck, men saknade kylan i de avgörande lägena framför mål. Schweiz satte spiken i kistan när Alina Müller sköt 4-2 i tom kasse. Att Pernilla WInberg sedan reducerade med sitt tredje mål i turneringen räckte inte.

Damkronorna kom flämtande nära en bronsmedalj, men precis som i Vancouver för fyra år sedan blir det en frustrerande fjärdeplats i turneringen.