SHL

Leksands ödeskväll: ”Vi vill bara ha mer”

ANNONS

I kväll kan Leksands säsong ta slut. För att den ska överleva åtminstone ett dygn till krävs det att lagets viktigaste spelare, Oscar Alsenfelt, fortsätter sitt storspel i kassen – och att laget visar att hungern finns kvar.
– Jag hade lite av den här ”nöjd-känslan” när vi var klara för topp tio, men nu när vi har fått smaka på det här med slutspel känns det snarare som tvärtom – vi vill bara ha mer, säger Alsenfelt till hockeysverige.se.

Hela säsongen har det talats om hur viktig Oscar Alsenfelt är för Leksand. Hans insats i den första åttondelsfinalen var inget undantag, men HV 71 höll undan på ett ganska bekvämt sätt och vann Play in-mötet med 4-2 hemma i Kinnarps Arena. Bortalaget förlorade mycket på grund av en blek förstaperiod som man förlorar med 1-0 för att sedan släppa in 2-0 direkt efter pausvilan.

Leksand förlorade skotten med 14-4 i första perioden. När hockeysverige.se får en pratstund med Oscar Alsenfelt inför kvällens match frågar vi hur mycket han hinner driva på och väcka laget under en period där man blir stillastående och ganska tillbakatryckta.
– Under periodens gång kanske man kan ha en dialog med någon enskild spelare, men det händer inte så ofta att du väcker dom på det sättet. Sedan får man bidra, beroende på vilken roll man har, i omklädningsrummet mellan perioderna. Då är jag precis som vem som helst annan, det spelar ingen roll om jag är målvakt eller inte.
– Jag, precis som många andra i laget, försökte få igång gruppen efter första perioden i måndags, men vi är många så vi hjälps åt.

Ni gör två okej perioder, men varför blir det som det blir i första perioden?
– Det är jättesvårt att säga för jag tror inte att någon riktigt vet det. Nu har jag svårt att svara för en hel grupp. Det enda jag kan känna och gissa är att vi kanske inte var riktigt förberedda mentalt på vad som skulle hända där ute.
– Alla försöker förbereda sig så bra man kan på sitt sätt och alla är jätteprofessionella. Många hade inte varit med om en sådan match tidigare och visste inte att det skulle vara skillnad. Jag tror det här gjorde att vi inte var så bra som vi ville.

Är det här en effekt av en viss orutin tror du?
– Jag tror egentligen inte det har att något att göra med orutin. Det handlar om att man måste jobba lite med sig själv och se till att man är så förberedd som man kan vara.
– Klart att det sedan underlättar om man spelat många sådana här matcher tidigare eftersom man då vet exakt var det handlar om. Visst, på så vis blir det rutin, men jag tror ändå inte att man måste ha spelat en massa slutspelsmatcher för att komma in och prestera bra direkt och vara mentalt förberedd. Jag tror alla kan göra det, men att det underlättar om man gjort det några gånger innan.

En viktig spelare som saknades i Leksand mot HV 71 är backen Johan Svedberg. Hans frånvaro märks mycket i det defensiva spelet, menar Alsenfelt.
– Det betyder jättemycket både utanför och på isen. Johan är, om inte den bästa, en av våra bästa försvarare. Klart att han är saknad.

”ÄR HUR FRÄSCH SOM HELST”
Oscar Alsenfelt har spelat 46 seriematcher och en Play in-match under säsongen. Bara HV 71:s Gustaf Wesslau har vaktat kassen fler gånger i SHL den här säsongen. Trots det tuffa matchandet känner sig Alsenfelt inte det minsta sliten.
– Sliten i kroppen är jag inte alls. Jag vet inte om det har att göra med OS-uppehållet för det kom rätt lägligt för mig personligen. Jag hade lite skavanker och ett knä som var lite ömt. Efter den veckan och när vi fått träna lite var det onda som bortblåst. Jag känner mig hur fräsch som helst nu och vill bara lira så länge som det går.

Är du hur pigg som helst även mentalt?
– Ja, det är jag. Det enda som är att man hela tiden måste motivera sin hunger. Man får inte bli nöjd för en sekund bara för det gått så bra som det gjort för mig men även för laget. Vi måste hela tiden jobba med varandra som grupp och hela tiden se till att ha den här hungern som krävs för att vinna hockeymatcher.

Ser du en risk i att Leksand redan är nöjda med att säsongen i och med att ni klarade att undvika kvalserien?
– Det beror lite på vem du frågar och hur man ser på det. Vi hade som mål att komma topp tio innan säsongen vilket inte är något att hymla om nu. Det klarade vi rätt så tidigt. Sedan satte vi upp en ny målsättning att komma topp sex. Dit nådde vi inte. Vi har ändå fått höra mycket från folk omkring att vi gjort det så bra ändå och att det är grymt det vi har gjort. Alla är nöjda.
– Jag själv är också nöjd med vad vi har presterat om man tittar tillbaka och tänker på hur det såg ut i början. Som hockeyspelare eller som vilken idrottsman som helst går man alltid på känslor och som kan göra att du inte klarar att prestera så bra som du skulle vilja. Vissa kanske är nöjda och vissa kanske är rädda för något, men vårt jobb är att jobba med oss själva och ta sig förbi det och kunna prestera på sitt max. Det måste vi också göra.
– Är det någon som är nöjd så måste han jobba med sig själv. Som grupp får jag ändå intrycket av att vi kommit förbi det lite. Jag hade lite av den här ”nöjd-känslan” när vi var klara för topp tio och lite efter OS-uppehållet. Nu när vi har fått smaka på det här med slutspel känns det snarare som tvärtom – vi vill bara ha mer.

För två år sedan var du en okej målvakt. I dag är du en av Sveriges bästa, vad har hänt?
– Tack för dom orden Ronnie, ha ha…
– Jag har fått den frågan många gånger, vad skillnaden är på mig i dag jämfört med för ett år sedan. Nu sa du två år sedan, men det är nästan roligare att jämföra med ett år sedan eftersom jag nog då var längre ner på rankingen än vad jag var för två år sedan.
– Det enda jag kan trycka på är att jag har jobbat med mig själv. För mig handlar det mycket om mentalt och att jag har lärt mig av mina misstag. Jag har egentligen inte sett det som misstag utan istället tagit det som lektioner samtidigt som jag hela tiden varit övertygad om att jag kan spela så här bra. Bara jag tror på det och är positiv. Sedan är det givetvis svårt, när det är som tuffast, att ta sig igenom sådana tankar själv.
– Tekniskt har jag inte gjort något annorlunda på ett år. Givetvis har jag tränat, men inte så jättemycket teknik. Fysiskt sett har jag alltid varit bra förberedd alla säsongerna i elitserien, men även i allsvenskan. Det är heller inte fysiskt så jättestor skillnad. Klart vi har haft bra sommarträningar här i Leksand med gymnastik och grejer som har gett utdelning, men det handlar ändå om det mentala där jag funderar mycket på vad det är som gör mig bra och inte tvärtom.

Nu väntar HV 71 i ett utsålt Tegera Arena, vilka förväntningar har du på laget i kväll?
– Att vi ska göra en bra prestation allihop som grupp. Vi ska kunna titta på varandra efteråt och säga att i dag gjorde vi det vi kunde och prestationen var jäkligt bra. Sedan får vi se vad som står på jumbotronen.

Vad talar för att det blir en tredje match mellan Leksand och HV 71 på torsdag?
– Att vi kommer vinna om vi gör en så bra prestation som jag säger.

Kvällens matcher
Play in

Leksand – HV 71 (C More)
Modo – Linköping (Kanal 9)

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 27 april
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Lausanne - Zürich National League
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
torsdag 02 maj
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games