SHL

”Vi kan få ihop 19 poäng i kvalserien – det är vårt enda mål”

ANNONS

Backlegendaren Mattias Norströms inträde i AIK:s bås gav energi, men i slutändan var det bristen på offensiv utdelning som fällde laget i gårdagens derby mot Djurgården.
– Det enda som räknas är målen. Det räcker inte att vinna skotten och säga att vi nästa är där, säger Norström.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Tränarrockader mitt under brinnande kvalserie är inte helt ovanliga. Däremot är det förhållandevis ovanligt att de ger någon större effekt. Om AIK:s beslut att plocka bort Rikard Franzén och Mats Bäcklin och ersätta dem med Mattias Norström och Daniel Rudslätt ger avkastning står skrivet stjärnorna, men efter gårdagens derbytorsk mot Djurgården ser läget minst sagt ansträngt ut.
– Det är inte kört, men det är en otroligt tuff situation. Vi är i en situation där vi inte kan påverka allting själva. Vi kan få ihop 19 poäng i den här kvalserien och det är vårt ända mål just nu, säger Norström.

Den tidigare backkuggen, med över 900 NHL-matcher bakom sig, tyckte sig se ett hungrigare, mer engagerat och attitydstint AIK på isen i går. Det märktes inte minst under matchinledningen när man gick fram till 2-0 efter mindre än fem minuters spel.
– Vi fick den inledningen vi ville ha med ett spelövertag i första perioden. Vi visade en helt annan vilja än tidigare, och det syntes inte minst när vi gjorde målet (1-0) i numerärt underläge, säger Norström vars manskap kom ned på marken i andra perioden när Djurgården fullbordade sin vändning.
– Det enda som räknas är målen. Det räcker inte att vinna skotten och säga att vi nästa är där. I tredje perioden gör vi många saker bra, men vi gör inte mål.

”VI BLEV INTE PÅVERKADE AV PUBLIKEN”
Målskyttet har varit AIK:s stora akilleshäl hela säsongen. I grundserien var det bara Leksand och Örebro som producerade färre mål framåt än vad AIK gjorde. Nu kan ineffektiviteten bli det som knäcker laget även i kvalserien.
– Det är svårt att jobba på målskytte, men vi måste jobba på detaljerna runt omkring. Att visa hunger runt motståndarnas mål, att vara först på puckarna och hitta ett sätt att vara få in dem bakom målvakten, säger Mattias Norström.

Efter att ha vunnit det första derbyt inför hemmapublik (2-1) förra måndagen fick AIK finna sig i att agera bortalag inför en högljudd och stundtals hätsk djurgårdspublik i går. Det tyckte Norström att spelarna hanterade på ett bra sätt.
– Jag tyckte inte att vi blev påverkade av publiken, jag tror mer att vi var tyngda av stundens allvar eftersom alla vet vad som står på spel i en så pass viktig match. Men som killarna inledde matchen visar de att de kunde hantera det publikmotståndet som vi hade här i dag.

Trots den tunga förlusten fanns det ett visst mått av optimism i AIK-lägret efter derbyt. Lagkaptenen Patric Blomdahl suckade visserligen över ineffektiviteten lika mycket som Mattias Norström, men han uppskattade att laget ändå tagit sig i kragen, spelmässigt, efter tränarbytet.
– Det är små detaljer. Varje ledare och tränare har sin egen touch, men vi spelade bättre i dag än tidigare, hade bra tryck och körde på. Arbetsinsatsen var bra. Alla steppade upp och visade att vi ville spela bättre hockey. Det är ett gott tecken, tycker Blomdahl.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Lausanne - Zürich National League
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
torsdag 02 maj
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games